Als iemand die opgroeide met de Hollandse pot, waren culinaire uitstapjes naar buitenlandse keukens vroeger minimaal. Eten was voornamelijk functioneel en koken niet mijn moeders grootste hobby. We aten de Italiaanse klassiekers als pasta en pizza. En Chinees, van de afhaal. Maar terugkijkend heb ik als kind nooit echt kennisgemaakt met de smaken en geuren van andere keukens. Dat veranderde volledig toen ik naar Den Haag verhuisde. De liefde voor Surinaamse keuken ontstond en is inmiddels stevig verankerd. Maar toch moet ik bekennen dat super pittig eten niet mijn ding is. Het is daarom steeds een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen de heerlijke smaken en de hitte die vaak in deze gerechten voorkomt. Met trillende handjes sla ik daarom Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie open. Dit kookboek belooft namelijk simpele Surinaamse groenterecepten mét pit. Maar how spicy are we talking?

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Madame Jeanette – Raghenie Bhawanie

Raghenie Bhawanie

De eerste gedachte die vaak opkomt als je het met anderen over de Surinaamse keuken hebt, is de grote hoeveelheid tijd die nodig is om een smakelijke Surinaamse maaltijd te bereiden. Onzin! Niet als het aan Raghenie Bhawanie ligt. Je zet Surinaams eten namelijk in no-time op tafel. In Madame Jeanette vind je dan ook veel recepten die ‘huiseten’ worden genoemd. Vol smaak en nederige ingrediënten, getransformeerd tot een Surinaams feestmaal. Gerechten die je niet terugvindt in restaurants.

In Madame Jeanette laat Raghenie zien dat de smaakbasis van de Surinaamse keuken helemaal niet zo ingewikkeld is. Raghenie Bhawanie neemt je aan de hand mee op reis door verhalen, anekdotes, kruiden, specerijen, sauzen en ingelegde groenten om de sleutel tot Surinaams koken te ontdekken. Want: de Surinaamse keuken omarmen is de Surinaamse keuken begrijpen. 

Review Madame Jeanette – Raghenie Bhawanie
Review Madame Jeanette – Raghenie Bhawanie

Madame Jeanette

Madame Jeanette staat naast recepten bomvol met familieverhalen, bijzondere ontmoetingen en een uitgebreid verslag van Raghenie ’s culinaire studiereis naar Suriname. Met fotografie die van de bladzijden spat en een flinke dosis humor krijg je een kijkje in de traditionele Surinaamse keuken om er vervolgens een moderne draai aan te geven met Hollandse parels als biet, spitskool en spruitjes en met Surinaamse groenten als kousenband, sopropo en okra. 

Madame Jeanette serveert je meer dan honderd gerechten, waarvan het overgrote deel groenten in de hoofdrol heeft. Denk aan bami, pom, stamppot met de Hindoestaanse masala, Surinaamse bruine bonen met rijst, chutney, zuur en mangotaart. Raghenie Bhawanie leert je dat eten met pit niet altijd pittig hoeft te zijn. En dat haar boek liefkozend vernoemd is naar de aromatische peper die geliefd is in heel Suriname en ver daarbuiten. Een peper die alle verschillende Surinaamse keukens met elkaar verbindt.

CONCLUSIE

Het bijzondere aan het ontdekken van een andere keuken, is dat je nooit uitgeleerd bent. De basis is wellicht hetzelfde en op den duur herkenbaar. Maar iedere culinaire auteur geeft toch zijn eigen touch en twists aan recepten. Omdat zij het weer zo aangeleerd hebben van hun moeders, vaders, oma’s en opa’s. Zo heeft Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie mijn kijk op de Surinaamse keuken weer verrijkt. Dit kookboek is namelijk niet alleen een verzameling recepten; het is een brug naar een andere culinaire wereld die ik nog lang niet volledig heb verkend.

Of je nu een doorgewinterde kok bent of net begint, Madame Jeanette nodigt je uit om samen met vrienden en familie te genieten van de warme, rijke smaken van Suriname. Voor mij is dit kookboek een waardevolle aanvulling op mijn boekenkast. 

Review Madame Jeanette – Raghenie Bhawanie
Review Madame Jeanette – Raghenie Bhawanie

Pluspunten:

  • De bekende traditionele Surinaamse recepten zijn uiteraard door Raghenie in het boek opgenomen.
  • Er staan veel vegetarische recepten in Madame Jeanette, wat het boek breed toegankelijk maakt.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.

Minpunten: 

  • Er wordt geen algehele bereidingstijd gegeven bij de recepten. 
  • Receptinstructies zijn per alinea uitgeschreven, niet stapsgewijs. Voornamelijk bij recepten waar meer werk in zit kan dit ervoor zorgen dat je informatie over het hoofd ziet.
  • Ingrediëntlijsten zijn aan de lange kant.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038812960 | juni 2024 | Hardcover | 256 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: