Als iemand die al jaren droomt van een reis naar Vietnam, verslind ik elk kookboek dat de geheimen van de Vietnamese keuken prijsgeeft. Je begrijpt dus heel goed mijn enthousiasme toen An Com van Phi-Yen Phan op mijn deurmat viel. Dit boek opent niet alleen de deur naar de geuren en smaken van de Vietnamese keuken, maar ook naar de verhalen van een familie die door generaties heen verbonden is gebleven door eten. Als je de recepten en herinneringen van Phi-Yen leest, kan het haast niet anders dan dat Vietnam als reisbestemming op je bucketlist wordt bijgeschreven. 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: An Com – Phi-Yen Phan

An Com – Phi-Yen Phan

Wanneer er An com! van onder aan de trap werd geroepen, wisten Phi-Yen en haar zus dat het etenstijd was. De geur van vers gekookte rijst danste dan door heel het huis. De letterlijke vertaling van ‘an com’ is ‘rijst eten’, maar het betekent in de Vietnamese volksmond ook aan tafel. In An com neemt Phi-Yen je mee in een wereld waar eten en familie centraal staan. Ze deelt de gerechten waar ze mee opgroeide, ofwel de recepten die haar ouders vanuit Vietnam meenamen. Door samen te koken leerde Phi-Yen beter te begrijpen hoe haar ouders in Vietnam leefden en wat ze allemaal hebben meegemaakt tijdens hun reis naar Nederland, die ze afzonderlijk van elkaar maakten.

An com is een prachtig kookboek vol home style Vietnamese gerechten, met handige tips over producten en bereidingswijzen. Qua recepten staat het vol Vietnamese klassiekers, zoals zoetzure kool met taugé, gefrituurde citroengrastofu, langzaam gegaard buikspek, pho met rundvlees, verse springrolls én dipsauzen. 

Review: An Com – Phi-Yen Phan
Review: An Com – Phi-Yen Phan

Van cháo tot bánh xèo

Met illustraties en duidelijke uitleg van Phi-Yen leer jij als thuiskok ook de geheimen van de Vietnamese keuken kennen. En kan je voortaan met zelfvertrouwen een springroll in elkaar draaien, zonder dat hij uit elkaar valt! Zelfs het Nederlandse AVG-tje krijgt een Vietnamese twist, waardoor je aardappelen, vlees en groenten nooit meer saai durft te noemen. Tot slot ontbreekt het uiteraard niet aan zoet want Phi-Yen geeft de geheimen prijs van o.a. zijdezachte, plakkerige mungbonen-kokospudding en tapiocaballetjes met casave en pandan. 

Of je nu trekt hebt in een simpele rijstpap (cháo) of tijd hebt om weelderige gele crispy rijstpannenkoeken (bánh xèo) te bakken. De recepten van Phi-Yen en haar ouders laten je zien hoe je streetfoodklassiekers, maar ook Vietnamese home cooking gemakkelijk zelf thuis maakt. Vanaf de eerste happen waan je je onmiddellijk in Vietnam.

CONCLUSIE

An com is meer dan alleen een verzameling recepten—het is een intieme kennismaking met een cultuur die voor velen onbekend is. Na het lezen van An Com móét je Vietnam gewoon bezoeken. Laat je inspireren door de recepten van Phi-Yen Phan, die je de Vietnamese cultuur laten proeven waar eten veel meer is dan alleen een maaltijd. En boek daarna een ticket naar Vietnam om zelf te ervaren hoe de traditionele gerechten écht smaken. Als je net als ik houdt van experimenteren in de keuken, dan is dit een boek dat je op een warme, manier aanspoort om iets nieuws te proberen. 

Review: An Com – Phi-Yen Phan
Review: An Com – Phi-Yen Phan

Pluspunten:

  • Het boek combineert recepten met persoonlijke familieverhalen. Je krijgt hierdoor een sterk gevoel van verbondenheid met de Vietnamese eetcultuur en de persoonlijke ervaringen van Phi-Yen.  
  • De recepten zijn trouw aan de traditionele Vietnamese keuken en bieden een mooi overzicht van zowel bekende als minder bekende gerechten.
  • Phi-Yen heeft icoontjes van haar ouders verwerkt in het boek. Bij de recepten waar ‘papa of mama’ opduikt, worden extra tips gedeeld om een gerecht nog nét een tikkeltje beter te maken.

Minpunten: 

  • Er wordt geen algehele bereidingstijd voor het recept genoemd. Hierdoor kan je niet makkelijk inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor de bereiding van het gerecht.
  • Sommige recepten vragen om specifieke Vietnamese ingrediënten die misschien niet overal gemakkelijk te vinden zijn.
  • Veel recepten hebben een rijke ingrediëntlijst, wat de recepten minder toegankelijk maakt voor mensen die op zoek zijn naar snelle, dagelijkse maaltijden.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038813196 | mei 2024 | Hardcover | 224 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: