Ken je dat gevoel? Dat warme gevoel voor een land of stad, die je misschien niet eerder of slechts één keer bezocht hebt. Maar waar je hart toch steeds weer een beetje van smelt als je eraan denkt? Dat heb ik met Sicilië. Ik bezocht het eiland slechts 1 keer in mijn leven, een goeie 15 jaar geleden alweer. Maar de herinneringen zijn nog steeds warm. Zo warm dat ik graag nog eens terugga. Niet alleen in mijn hart, maar ook binnen Italië neemt Sicilië een bijzondere plek in. Het lijkt wel alsof de tijd er stil heeft gestaan. Het is een tikje geheimzinnig, maar vooral: het eiland heeft een bijzonder rijke keuken, vol van de zonnige smaken die de natuur het eiland biedt. Ik was dan ook maar wat blij toen Fabrizia Lanza De keuken van Sicilië uitbracht. Een eerbetoon aan die klassieke eetcultuur — vol recepten en technieken, maar ook een levendig portret van de Sicilianen en hun liefde voor eten.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review De keuken van Sicilië – Fabrizia Lanza

Fabrizia Lanza als gids

Als je nog nooit eerder voet op Siciliaanse bodem hebt gezet, begrijp ik dat de ode in de intro je misschien wat te zoetsappig aanvoelt. Ik gok echter dat je na het lezen en koken uit De keuken van Sicilië terugkomt op die gedachte. Het boek beschrijft namelijk perfect wat Sicilië zo aantrekkelijk maakt. De diversiteit van de keukens en natuurlijk de rustieke tijdloze schoonheid van het land zelf. 

De keuken van Sicilië is niet enkel een kookboek; het boek neemt je mee op reis naar de kern van de Siciliaanse keuken, met Fabrizia als gids. Ze laat je niet alleen kennismaken en proeven van de heerlijke gerechten, ze laat ook een stukje van de cultuur en traditie zien die de keuken zo bijzonder maken. 

Review De keuken van Sicilië – Fabrizia Lanza
Review De keuken van Sicilië – Fabrizia Lanza

De keuken van Sicilië

Een van de grootste pluspunten van De keuken van Sicilië is hoe toegankelijk de recepten zijn. Je hoeft geen super ervaren chef te zijn om heerlijke Siciliaanse maaltijden op tafel te zetten. Lanza legt de recepten helder en stap voor stap uit, met praktische tips die je helpen om de smaken en texturen tot hun recht te laten komen. Van de frisse en levendige pasta’s tot de geurige stoofschotels en verrukkelijke desserts, elk recept is een ontdekking op zich.

De recepten in De keuken van Sicilië zijn een feest voor de zintuigen, vol ingrediënten die de authentieke smaken van het eiland goed weten te vangen. Denk aan hartige klassiekers zoals Arancini di Riso, Pasta alla Norma en Impanata die Agnello (lamspastei), tot zoete lekkernijen zoals Cannoli, Cassata Siciliana of Taralli. De stap-voor-stap uitleg en handige tips van Fabrizia zorgen ervoor dat jij deze Siciliaanse gerechten met gemak (en succes) thuis kan bereiden. 

CONCLUSIE

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd hoe de keuken van Sicilië echt smaakt, dan biedt De keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza een intieme en verhelderende blik op de culinaire tradities van dit betoverende eiland. Het boek is een culinaire schatkamer die elke keukenprins of -prinses zou moeten hebben. 

De uitgebreide recepten brengen de authentieke smaken van Sicilië direct naar jouw eettafel. Of je nu op zoek bent naar een nieuw recept om uit te proberen of gewoon wilt genieten van de schoonheid van de Siciliaanse keuken, De keuken van Sicilië biedt alles wat je nodig hebt. 

Review De keuken van Sicilië – Fabrizia Lanza
Review De keuken van Sicilië – Fabrizia Lanza

Pluspunten:

  • Het boek bevat een breed scala aan recepten, van alledaagse maaltijden tot feestelijke specialiteiten. Wat een authentieke weergave van de Siciliaanse keuken geeft.
  • Fabrizia Lanza brengt de traditionele recepten echt tot leven met een persoonlijke touch.
  • Naast recepten, geeft Fabrizia je ook veel tips over plekken die je op Sicilië moet bezoeken, lokale gerechten die je moet proberen of culinaire souvenirs die je mee naar huis moet nemen.

Minpunten: 

  • Er wordt geen algehele bereidingstijd gegeven bij de recepten.
  • Voor koks die geïnteresseerd zijn in uitgebreide uitleg over kooktechnieken of achtergrondinformatie over de ingrediënten, biedt het boek mogelijk niet voldoende diepgang in deze gebieden.

Nederlands | Druk: 1 | 9789493319202| juni 2024 | Hardcover | 319 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Brandt.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: