Als het mooi weer is buiten en de geur van barbecue de lucht vult, denken velen van ons aan sappig stukje vlees en gegrilde groenten. Maar wat als je de mogelijkheden van de barbecue eens vanuit een ander perspectief bekijkt? Wat dacht je van een vers visje of zeevruchten van de grill? Er gaat dan ineens een wereld aan nieuwe recepten voor je open! Daar dacht Bart van Olphen precies hetzelfde over en dus bundelde hij zijn favoriete visrecepten in zijn nieuwste kookboek: Vis van de BBQ. Met een grote passie voor zowel de barbecue als de rijke smaken uit de zee, laat Van Olphen zien dat de barbecue niet alleen voor vleesbestemmingen is. Dit boek is een uitnodiging om te ontdekken hoe je met vis prachtige, smaakvolle gerechten kunt bereiden die indruk maken op elke eter. 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Vis van de BBQ – Bart van Olphen

De BBQ is niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuinen. BBQ-en is niet alleen ontzettend lekker, het is ook nog eens heel gezellig met familie, vrienden of zelfs de hele buurt. Toch lijkt vis een beetje achter te blijven ten opzichte van vlees, en dat is zonde! Vinden we het te ingewikkeld of is het gewoon nog niet zo bekend dat vis van de BBQ fantastisch smaakt? En ook schaal- en schelpdieren kun je gewoon op de BBQ gooien. Snel klaar, superlekker en ook nog eens gezond. 

In Vis van de BBQ neemt Bart van Olphen je mee op een culinaire reis waarbij de barbecue het podium is voor smakelijke visgerechten. Met enthousiasme en diepgaande kennis over zeevruchten biedt Van Olphen een vernieuwende benadering van het grillen van vis. 

Review Vis van de BBQ – Bart van Olphen
Review Vis van de BBQ – Bart van Olphen

Vis van de BBQ

De recepten in Vis van de BBQ zijn toegankelijk en inspirerend. Bart brengt een ode aan de veelzijdigheid van vis en zeevruchten, met een focus op eenvoud en smaak. Van eenvoudige grillrecepten voor sardines en zalm tot meer verfijnde bereidingen zoals tonijnsteak met een kruidige marinade, elk recept is zorgvuldig samengesteld met een duidelijk stappenplan. Van Olphen besteedt aandacht aan technieken zoals indirect grillen en het gebruik van rookhout, wat de gerechten een extra dimensie geeft.

In de Parijse keukens leerde Bart al dat vis bereiden helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En tijdens zijn vele vis-reizen ervaarde hij dat een simpel vuurtje en goede vis een fantastisch gerecht kan opleveren. Vis van de BBQ geeft je alle handvatten voor een succesvol vis-BBQ-festijn. Daarvoor heb je geen dure BBQ nodig. Heb je er een? Fantastisch! Maar ook op een simpele BBQ kun je perfect vis bereiden. Met een beetje aandacht en goede ingrediënten kom je heel ver. Dus op naar je favoriete visboer of het visschap en de fik erin!

CONCLUSIE

Wat dit boek bijzonder maakt, is de balans tussen technische tips en culinaire creativiteit. Bart legt niet alleen uit hoe je de vis perfect kunt bereiden, maar hij geeft ook inzicht in de keuze van vissoorten en hoe je deze het beste kunt bereiden op de barbecue. Met en zonder barbecue ervaring kun je met de tips van Bart voortaan een vers stukje vis van de barbecue toveren. 

Review Vis van de BBQ – Bart van Olphen
Review Vis van de BBQ – Bart van Olphen

Pluspunten:

  • Het boek biedt een frisse kijk op barbecueën door de focus te leggen op vis en zeevruchten, i.p.v. vleesgerechten op de barbecue.
  • Vis van de BBQ bevat een gevarieerde selectie van recepten, dit maakt het mogelijk om te experimenteren met verschillende smaken en technieken.
  • Het How-To hoofdstuk is goud waard. Bart doet in dit hoofdstuk uitgebreid uitleg over de verschillende soorten technieken die je kan inzetten voor het grillen van vis.
  • Onderaan de pagina van elk recept geeft Bart d.m.v. pictogrammen handig weer of het om indirect of direct grillen gaat, welke middelen je nodig hebt en in welke temperaturen je gaat werken.

Minpunten: 

  • Er wordt geen algehele bereidingstijd gegeven van de recepten.
  • Hoewel er door Bart keurig wordt gesproken over de impact van visvangst op het milieu, had ik bij recepten met een bepaalde vissoort graag nog een extra vermelding gezien betreft duurzame keuzes. 

Nederlands | Druk: 1 | 9789048870363| mei 2024 | Hardcover | 304 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Carrera.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: