Bloem, suiker en boter, drie ingrediënten die bijna iedereen wel standaard in huis heeft. Het is de heilige drie-eenheid, de basis van zo’n beetje ieder zoet baksel dat je uit de oven kunt toveren. De gemiddelde thuisbakker weet uiteraard dat je nog wel wat meer ingrediënten eraan toe moet voegen. Maar met deze drie sterspelers kom je een heel eind. Daarna komt het toch ook wel een groot deel aan op kennis en ervaring. En dat heeft nou net niet iedereen in huis. Patissier en receptontwikkelaar Nicola Lamb heeft het wel en besloot haar kennis over bakken te bundelen in haar nieuwste kookboek Bloem, Suiker, Boter. Want met de juiste (technische) tips, foolproof bakrecepten en goede ingrediënten schuilt er in iedereen een meesterbakker. 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Bloem, Suiker, Boter – Nicola Lamb

Bloem, Suiker, Boter – Nicola Lamb

Bloem, suiker, boter… Met deze eenvoudige ingrediënten én een oven kan dus iedereen bakken. Maar hoe je dat doet? Daar heb je misschien nog wat hulp bij nodig. You’re in luck, want hoe je nou precies die donkerbruine chocoladetaart met hazelnoten uit die oven tovert, legt supertalent Nicola Lamb je met liefde uit in haar nieuwe bakbijbel Bloem, Suiker, Boter.

Het boek is een praktische gids gevuld alle technische informatie die je moet weten over bakken. Je start met de basisbenodigheden, gevolgd door een spoedcursus meel, gluten, zetmeel, suiker, zuivel en vetten. Hierbij laat Nicola geen onderwerp onderbelicht. En na deze spoedcursus begrijp jij feilloos wat de verschillende botertemperaturen doen voor je beslagtextuur, snap jij wat coagulatie is, hoe je moet macereren en welke kneedtechnieken het beste zijn voor gehydrateerd deeg. Nicola leert je alles over textuur, kleur en natuurlijk smaak, en wat je moet doen als je beslag in de schift gaat of de suikersiroop te heet is.

Review Bloem, Suiker, Boter – Nicola Lamb
Review Bloem, Suiker, Boter – Nicola Lamb

Tiramisoes er op los

Heb je de basis eenmaal onder de knie, dan is het tijd om aan de bak te gaan. Bloem, Suiker, Boter bevat meer dan 100 smakelijke recepten. De recepten voor zoete en hartige baksels zijn onderverdeeld in taarten, cakes, brood en desserts die je in een middag maakt, bakprojecten voor een dag en uitdagingen die je in het weekend of op feestdagen bakt. 

Verfijn je vaardigheden door de perfecte croissant of de ultieme chocoladetaart van 18 laagjes te bakken. Trek in citroen cheesecake, meringuetaartjes, tiramisoezen of gekruide pompoenbroodjes?  Stuk voor stuk zijn het recepten die vast tot je favorieten gaan behoren. 

Bloem, Suiker, Boter is geschreven voor thuisbakkers die al over enige basiskennis beschikken. Juist omdat de recepten variëren van ambitieuze taarten tot complexe gebakjes die precisie en vaardigheid vereisen. Dit maakt Bloem, Suiker, Boter bijzonder waardevol, maar in mijn ogen toch net iets meer voor de meer ervaren bakker.

CONCLUSIE

Zodra je Bloem, Suiker, Boter koopt, haal je een boek in huis dat gevuld is met alle informatie je ooit wilde weten over bakken. Meer dan 100 van de 350 pagina’s zijn gewijd aan theorie, dat antwoord geeft op elke vraag die je kan hebben over technieken, chemie of ingredienten. Het is een mini masterclass voor echte baknerds.

Wel vind ik dat je een ervaren thuisbakker moet zijn om het niveau in Bloem, Suiker, Boter enigszins te begrijpen. Ben jij dat en op zoek naar een nieuw uitdaging? Dan is het een geweldig boek om toe te voegen aan je repertoire. Het boek is een ware traktatie voor (thuis)bakkers die al vertrouwd zijn met de basisprincipes van het bakken en op zoek zijn naar complexe en verfijnde recepten om hun vaardigheden mee uit te breiden. 

Ben je nou geen ervaren thuisbakker, maar net als ik een enthousiaste bakprinses, dan moet je jezelf even goed afvragen wat het doel van je aankoop is. Ben je op zoek naar nieuwe receptinspiratie? Dan zijn er andere geschikte bakboeken op de markt. Ik kwam na het doorlezen van Bloem, Suiker, Boter tot de conclusie dat veel technieken in het boek net een brug te ver zijn voor mij. Desondanks gaat het boek in mijn verzameling en hoop ik hem er, over een tijdje met iets meer kennis op zak, alsnog uit te trekken.

Review Bloem, Suiker, Boter – Nicola Lamb
Review Bloem, Suiker, Boter – Nicola Lamb

Pluspunten:

  • Waar je in andere bakboeken veelal klassiekers tegenkomt, heeft Nicola in Bloem, Suiker, Boter varianten geleverd die minder bekend zijn maar des te lekkerder.
  • Nicola werkt puntsgewijs in haar recepten. Dit is erg fijn gezien een hoop baksels uit veel verschillende stappen bestaan. Zo zie je geen instructie over het hoofd.
  • Aan de linkerkant van het recept benoemt Nicola welke techniek er in het recept centraal staat, inclusief paginanummer zodat je snel terug kunt zoeken.
  • Uniek vind ik de tijdsontleding die Nicola bovenaan haar recept doet. Ze geeft je een algehele bereidingstijd, maar ontleed dus ook nog eens hoeveel tijd je kwijt bent aan de verschillende onderdelen zoals beslag maken of afkoelen.
  • Waar nodig deelt Nicola nog extra tips voor een nog beter resultaat.

Minpunten: 

  • Het overgrote deel van de recepten vereisen een lange bereidingstijd. Dit maakt het boek minder geschikt voor bakkers die op zoek zijn naar snel baksel of een recept voor doordeweeks.
  • De recepten in Bloem, Suiker, Boter worden onterecht als foolproof en makkelijk weggezet. Wat de verwachting schept dat je de baksel makkelijk thuis maakt. Echter is er wel degelijk kennis en ervaring nodig om de recepten uit dit boek succesvol na te maken,
  • Bakken is geen goedkope hobby, want goede ingrediënten zijn nou eenmaal prijzig. Hou daar zeker in het geval van Nicola’s extravagante recepten rekening mee.

Nederlands | Druk: 1 | 9789464043167| juni 2024 | Hardcover | 352 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers. 

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: