Ingeklemd tussen de groene heuvels van het Juragebergte en het azuurblauwe water van het Meer van Neuchâtel vind je de hoofdstad van het Kanton Neuchâtel: Neuchâtel. Hier hoor je geen Zwitsers-Duits op straat, maar wordt je begroet met Bonjour en Voulez-vous boire quelque chose? Dit is namelijk het gedeelte van Zwitserland waar de voertaal Frans is. Staat er binnenkort een weekend in Neuchâtel op de planning? Dan heb ik in dit artikel vast alle tips om te eten, drinken en doen in deze leuke en gezellige Zwitserse stad!

de haven van Neuchâtel

Een handig kaartje ▼

Struinen door de straatjes van het oude centrum

Net als de naam al doet vermoeden (nieuw kasteel, novum castellum) prijkt er op een heuvel in het centrum een imposant kasteel. Met zijn oorsprong in de 12e eeuw is het alleen niet echt nieuw te noemen. Tegenwoordig huist het kasteel het Kantonal Parlement. Vlakbij staat de Gevangenistoren, die je kunt beklimmen voor een van de mooiste uitzichten over de stad, het meer en de omliggende bergen.

De complete oude binnenstad is autovrij en heerlijk om doorheen te slenteren. Fotogenieke kasseienstraatjes, sierlijke fonteinen en gebouwen van gele zandsteen uit de 18e eeuw vormen het decor. Maar vergeet niet dat Neuchâtel half tegen een berg ligt, dus dat er ook nogal wat steile straatjes zijn te bedwingen om ergens te komen.

Het levendige Place des Halles
Het levendige Place des Halles
Een weekend in Neuchâtel - Struinen door de straatjes van het oude centrum
Château de Neuchâtel
Een weekend in Neuchâtel - Struinen door de straatjes van het oude centrum
Croix du Marché
Een weekend in Neuchâtel - Struinen door de straatjes van het oude centrum
Rue des Chavannes
Een weekend in Neuchâtel - Struinen door de straatjes van het oude centrum
La Source du Salami

Streetart in Neuchâtel

Je verwacht het misschien niet bij een stad als Neuchâtel, maar de oude binnenstad hangt vol met prachtige muurschilderingen en streetart. Het kleine straatje Rue du Neubourg hangt er letterlijk vol mee; van groene feeën (de band van de regio met absint) tot sprookjes, belangrijke mensen uit de wereldgeschiedenis en een oude Martini auto. Ook zit de stad vol met grappige, kleine beestjes; van vogeltjes tot kikkertjes.

Een weekend in Neuchâtel - eten, drinken en doen - streetart
Een weekend in Neuchâtel - eten, drinken en doen - streetart
Een weekend in Neuchâtel - eten, drinken en doen - streetart
Een weekend in Neuchâtel - eten, drinken en doen - streetart

Absint uit een fontein drinken

Hier vertel ik niet helemaal de waarheid; er is (helaas) in Neuchâtel geen fontein waar in plaats van water, absint uitkomt. Maar als je bij het Office du Tourisme een speciale Les Chenapans speurtocht koopt, krijg je naast leuke weetjes over de stad ook een elektronische tagger mee. Hiermee kun je in 1 van de fonteinen in het centrum een geheim deurtje openen waar een fles absint en glaasjes verstopt zit. Met het water uit de fontein (bijna al het water in de fonteinen is drinkwater!) kun je dan je eigen absint mixen.

Absint uit een fontein drinken in Neuchatel
Absint uit een fontein drinken in Neuchatel

Eten en drinken weekend in Neuchâtel

Er zijn honderden plekjes om te eten en drinken; maar ik wil je een aantal tips geven waar ik zelf ben geweest of die onze stadsgids adviseerde.

Voor een lekker lokaal gebrouwen biertje ga je naar Les Brasseurs, hier brouwen ze hun eigen bier en heb je vanuit het restaurant prachtig zicht op de koperen brouwketels boven de bar. Op het biermenu staan een L‘Indian Pale Ale, La Spéciale Fruitée, La Blonde en een La Blanche. Je kunt er ook terecht voor lunch en diner met een ruime keus aan flammkuchen, salades en burgers. De zaak heeft ook vestigingen in Genève, Lausanne, Nyon en Sion.

Les Brasseurs Neuchatel
Les Brasseurs

Het draait ook allemaal om bier bij Beer O’Clock, hier koop je een pasje met tegoed waarna je zelf een eigen biertje kan tappen. Beetje zoals we in Nederland kennen bij ’t Taphuys in Utrecht, Arnhem of Tilburg. Naast de 9 tapkranen zijn er ook 3 goed gevulde koelkasten met nationale en internationale speciaalbieren om te drinken.

De kaasliefhebbers moeten een bezoekje brengen aan het winkeltje van Sterchi, dé kaaswinkel van Neuchâtel. Het winkeltje is klein, maar tot de nok toe gevuld met de heerlijkste kaasjes en zelfs flessen absint. Ze kunnen ook de kazen voor je vacumeren zodat je makkelijk wat kaasjes mee naar huis kunt nemen. Tegenover deze kaasboer zit een hele grote delicatessenwinkel genaamd Aux Gourmets mocht je nog op zoek zijn naar culinaire souvenirs uit de regio.

Een stukje buiten het centrum (maar op loopafstand van Laténium) zit je heerlijk aan het water bij Le Silex. Het enorme terras is dé selling point van deze plek. De wisselende kaart bevat voor iedereen wel wat lekkers; van salades en pasta’s tot visgerechten en gegrild vlees.

Beer O'Clock
Beer O’Clock
Sterchi cheese mongers
Sterchi kaaswinkel
Silex restaurant Lac de Neuchatel
Silex restaurant

Heb je zin in een fancy diner tijdens je weekend in Neuchâtel? Dompel je dan onder in de absolute luxe van Restaurant de l’Hôtel DuPeyrou. De prachtige tuin is sowieso aan te raden om even een kijkje te nemen. Een paar deuren verder zit je heerlijk op het terras met een glaasje bubbels bij Café Villa Castellane, waarna je bij Bar de L’Univers een glaasje lokale Non filtré, een soort van Neuchâtel Beaujolais primeur; de nieuwe wijn van de laatste oogst. Heel specifiek voor deze regio. Smaakt een beetje naar wijn-limonade; heel licht en verfrissend.

Restaurant de l'Hôtel DuPeyrou
Restaurant de l’Hôtel DuPeyrou
Non filtré
Non filtré wijn
Non filtré fles
De labels van non filtré wijn zitten ondersteboven

Bewonderaars van de Art Nouveau-stijl moeten tijdens hun weekend in Neuchâtel even een vorkje prikken (of glaasje drinken) bij Brasserie Le Cardinal. Deze brasserie is al sinds 1902 een restaurant en de muren zijn gevuld met prachtige tegeltableaus met bloemen, vogels en andere flora & fauna. Het eten vond ik ok, was wat boerser dan ik had verwacht.

Brasserie Le Cardinal Neuchatel
Brasserie Le Cardinal Neuchatel
Brasserie Le Cardinal Neuchatel
Brasserie Le Cardinal Neuchatel

Lees hier mijn hele uitgebreide artikel over De Zwitserse Jura met Le Locle en La Chaux-de-Fonds

De haven van Neuchâtel

Aanrader om ’s avonds nog even een wandelingetje te maken is het havengebied van Neuchâtel. Het is niet heel groot, maar zeer goed gevuld met restaurants en bars. Een aantal van de karakteristieke gekleurde houten vissershuisjes transformeren na 17:00 tot cocktail- en bierbarretjes, soms zelfs met livemuziek. Superleuke vibe om even wat te drinken. Let wel: alleen cash, dus zorg dat je wat Zwitserse Frank op zak hebt.

De haven van Neuchâtel
de haven van Neuchâtel

De zaterdagmarkt in Neuchâtel

Elke dinsdag en zaterdag (in de zomer ook op donderdag) is er op de Place des Halles en Rue du Seyon een hele uitgebreide versmarkt. Van bloemen, fruit, kaas, vlees, gebraden kippetjes, brood, chocolade en patisserie; hier kun je foodie hart tot de nok toe vullen. Een vuurgestookte oven-wagen gevuld met verse zuurdesembroden trok mijn aandacht. En wat blijkt: dit is het domein van Marjolein en Patrick van Boulangerie van Strijen die vanuit Nederland 17 jaar geleden naar Zwitserland vertrokken. Er is geen winkel, maar elke zaterdag staan ze op de markt en verkopen ze zuurdesembroden en allerhande kleine zoete & hartige broodjes.

de zaterdagmarkt van Neuchâtel
de zaterdagmarkt van Neuchâtel
de zaterdagmarkt van Neuchâtel

Musea in Neuchâtel

Ook de cultuursnuivers kunnen hun lol op in Neuchâtel. Zo is er natuurlijk het grote kasteel, maar ook het Musée d’Art et d’Histoire, Musée d’Ethnographie, voor liefhebbers van opgezette beestjes het Musée d’Histoire Naturelle en voor de Romeinse periode & Prehistorie het Laténium. Nadeel is wel dat de musea niet internationaal zijn opgezet; in het natuurhistorisch museum en het Laténium waar ik was geweest waren alle informatieborden in het Duits en Frans; wel lastig als je niet vloeiend bent in die talen. Het Laténium heeft wel een Engelstalige audioguide, maar bespreekt alleen een kleine selectie van de voorwerpen die tentoongesteld staan.

Musée d'Histoire Naturelle
Musée d’Histoire Naturelle
Laténium
Laténium

Het meer van Neuchâtel

Niet te missen tijdens je weekend in Neuchâtel natuurlijk is het Lac de Neuchâtel; het grootste meer dat geheel binnen Zwitserland ligt. Er zijn verschillende boottochten te boeken of misschien wil je van de ene kant van het meer naar de andere kant. Handig is dat je met je Neuchâtel Tourist Card (lees hier meer) GRATIS mee kan met de ferry! Dus mocht je op een goedkope manier het meer even willen ervaren, dan is dat een goede optie. Wij namen de ferry vanaf Hauterive NE débarcadère bij Laténium en een uurtje later stonden wij in de haven van Neuchâtel weer aan wal.

Het meer van Neuchâtel
Het meer van Neuchâtel
Het meer van Neuchâtel

Flaneren over de Promenade

Met zo’n groot meer voor de deur, heeft Neuchâtel ook een indrukwekkende promenade. Verschillende tuinen, standbeelden, schaduwrijke plekjes en steigers maken van dit stukje stad een geliefde lunchplek aan het water of gewoon even rustig mensen kijken.

Flaneren over de Promenade van Neuchatel
flaneren over de promenade van neuchatel 3 middel
Flaneren over de Promenade van Neuchatel

Slapen in Neuchâtel

Ik verbleef twee nachten in het Best Western Premier Hotel Beaulac, met uitzicht over de stad en de bergen. Als je aan de andere kant van het hotel slaapt, wordt je wakker met uitzicht over het meer; beide geen straf! Ook het Lakeside restaurant was een echte aanrader; helaas kon ik niet veel foto’s maken, want vanwege onze plek op het terras vlakbij het water, werden alle lichten gedempt om zo min mogelijk beestjes aan te trekken. De keuken is Japans georiënteerd, zo is er een uitgebreide lijst met sushi, maar zijn er ook genoeg losse gerechten om uit te kiezen. Nieuw geopend is de Waves rooftop bar met panoramisch uitzicht over het meer.

Klik voor alle prijzen en beschikbaarheid van Best Western Premier Hotel Beaulac

Best Western Premier Hotel Beaulac
Best Western Premier Hotel Beaulac
Best Western Premier Hotel Beaulac

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Switzerland Tourismmaar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER ZWITSERLAND: