De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van lichte en verfrissende zomerse soepen die niet te zwaar zijn maar wel voedzaam. Een heerlijke optie is bijvoorbeeld een courgettesoep of koude gazpacho. We hebben een aantal van onze favorieten op een rijtje gezet.

Verfrissende zomerse soepen

Verse courgettesoep

Deze soep is echt verrukkelijk. Met een zijdezachte textuur en een milde smaak. Zeker niet te zwaar en zowel warm als koud te serveren. Courgettes zijn er in overvloed tijdens de zomermaanden. Perfect voor verse soepen. Kook de courgettes met uien, knoflook en een groentebouillon. Pureer vervolgens tot een romige consistentie. Naar smaak kan je er bij serveren nog een scheutje room, verse kruiden of gerookte zalm bij doen.

Een Spaanse klassieker

Een klassieker is de gazpacho. Dit is een koud geserveerde soep. Perfect als amuse, voorgerecht of lichte lunch. Meestal wordt deze soep gemaakt van rauwe groenten, zoals tomaten, komkommer, paprika en ui, op smaak gebracht met olijfolie, azijn en kruiden. Gazpacho is perfect voor hete dagen omdat het verfrissend en hydraterend is. Serveer het met een snufje versgemalen zwarte peper en een scheutje extra vierge olijfolie voor extra smaak.

Koude komkommersoep

Een andere favoriet onder zomersoepen is koude komkommersoep, een eenvoudige optie die snel klaar is. Deze soep wordt vaak gemaakt met verse komkommers, Griekse yoghurt, dille, knoflook en een vleugje citroensap voor een verfrissende smaak. Het wordt vaak geserveerd met een topping van gehakte verse kruiden en een scheut olijfolie. Koude komkommersoep is niet alleen lekker, maar ook rijk aan hydraterende eigenschappen, perfect voor een zomerse dag.

Cherrytomatensoep

Tomatensoep maar dan van cherrytomaten! Dit is een verrukkelijke zomersoep met een mooie heldere kleur. Gemaakt van rijpe cherrytomaten, met een zoete en licht zure combinatie die perfect is voor warme dagen. Meestal bereid met uien, knoflook, groentebouillon en verse kruiden zoals basilicum, wordt het gepureerd tot een zachte consistentie. Geserveerd met een vleugje room of een scheutje olijfolie, binnen een paar minuten een heerlijke soep op tafel!

Zomerse erwtensoep met pancetta

Eigenlijk hou ik helemaal niet van die ouderwetse erwtensoep, met van die grove, snotterige stukken erin… Brrr, krijg alweer kippenvel als ik eraan denk. Deze zomerse erwtensoep is een lichte variant van de ouderwetse winterse erwtensoep, en de rookworst is vervangen door heerlijk uitgebakken pancetta. Voor een vegetarische variant vervang je de pancetta door lekkere knapperige knoflookcroutons. En nog gemakkelijk te maken ook! Het recept is te vinden op ongewoonlekker.com/zomerse-erwtensoep-met-pancetta/

Zomerse erwtensoep met pancetta

Pittige wortelsoep met kokos en pinda’s

In de zomer heb ik altijd zin in lekker pittig eten; maar ik heb dan weer geen zin om lang in de keuken te staan. De combinatie van de spicy soep met de kokosmelk en de pinda’s geven gelijk ook een lekker vakantiegevoel! Het recept is te vinden op ongewoonlekker.com/pittige-wortelsoep-met-kokos-en-pindas/

Pittige wortelsoep met kokos en pinda's

Zomerse soepen: kook vanuit het seizoen

Zomerse soepen bieden niet alleen verkoeling, ze bieden ook de mogelijkheid om eens seizoensgebonden te koken. Kijk naar het aanbod aan verse groenten en kruiden dat alleen in de zomer verkrijgbaar is. Het gebruik van lokale, in het seizoen beschikbare producten zorgt voor een hoge kwaliteit. De producten zijn smaakvoller en hebben een hogere voedingswaarde. Bekijk ook eens wat de boeren bij jou in de buurt beschikbaar hebben! En haal bijvoorbeeld aardbeien en tomaten bij de boer in plaats van bij de supermarkt.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEKKERE ZOMERSE RECEPTEN: