Stap binnen in de wereld van Guinness en laat je betoveren door de rijke historie, unieke smaken en bruisende sfeer van het Guinness Storehouse in Dublin. Deze zeven verdiepingen tellende attractie, gevestigd in het hart van de beroemde St. James’s Gate Brewery, biedt een onvergetelijke reis door de ziel van Ierlands beroemdste stout.

Doen in Dublin de Guinness Storehouse bezoeken (cover)

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

Hoe het ooit begon

Guinness werd opgericht door Arthur Guinness in 1759 in Dublin. Hij huurde een locatie van de stad Dublin voor een contractduur van 9000 jaar, voor £45 per jaar. Sidenote: Ik ben benieuwd of die huurprijs nu ook nog wordt gerekend elk jaar. Lijkt me hilarisch om op de jaarafrekening van een miljoenenbedrijf een kostenpost van £45 te zien staan! Wist je trouwens dat de handtekening van Arthur nog op elke fles en blik Guinness staat?

Oorspronkelijk brouwde Guinness alleen ale, pas in 1778 kwam porter (stout) op het pad. Nadat de brouwerij in 1799 was uitgebreid, schakelde het bedrijf over op het brouwen van alleen porter. Ze verdeelden dit echter in vier categorieën; een single stout, een dubbel stout, een extra stout en een foreign stout, die werd geëxporteerd. Ten tijden van Arthur’s dood in 1803 bedroeg de jaarlijkse productie van de brouwerij 20.000 vaten. In 1876 waren het al 779.000 vaten en in de jaren 1930 was Guinness het 7e grootste bedrijf ter wereld.

guinness storehouse dublin
Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin
Guinness - hoe het allemaal begon

Waarom al die dieren als mascottes?

Geloof het of niet, de kleurrijke toekan is helemaal geen van oorsprong gekozen mascotte voor Guinness. Het iconische dier verscheen pas in 1935 dankzij de creativiteit van John Gilroy, een kunstenaar die werkte aan reclamecampagnes voor Guinness. Voorheen gebruikte Guinness al wel opvallende advertenties, zoals de “Guinness for Strength” campagne met indrukwekkende stunts van mensen die “powered by Guinness” waren. Gilroy wilde echter een breder publiek aanspreken en kwam na een nachtje uit bij het circus op het idee om exotische dieren te gebruiken in speelse en kleurrijke posters.

De toekan maakte zijn debuut in 1935 en was zo’n succes dat hij in 1953 weer terugkwam op posters en zelfs in humoristische televisiecommercials in de jaren 80 schitterde. De populariteit van de toekan was zo groot dat hij tot op de dag van vandaag te zien is op allerlei Guinness-memorabilia, zoals onderzetters, t-shirts en herdrukken van posters.

Guinness - hoe het allemaal begon
Guinness - hoe het allemaal begon
Guinness advertisement

Guinness Book of Records

Misschien had je het nooit beseft, maar als je het over het ‘Guinness Book of records‘ hebt, heb je het dus indirect over het bier! Het idee voor een boek met records begint in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Wanneer Sir Hugh Beaver (1890-1967), directeur van de Guinness Brewery, aanwezig is bij een jachtpartij in County Wexford, maken hij en zijn gastheren ruzie over de snelste jachtvogel (game bird) in Europa, maar vinden ze geen antwoord in de bekende boeken of naslagwerken. Het idee blijft een aantal jaren hangen bij Sir Hugh tot hij in 1954 de tweeling Norris (1925–2004) en Ross McWhirter (1925-1975) opdracht geeft om een boek samen te stellen van feiten en cijfers.

Het uiteindelijke Guinness Book of Records werd voor het eerst gepubliceerd in Groot-Brittannië op 27 augustus 1955. Het eerste boek bevatte 198 pagina’s en er werden 50,000 exemplaren van gedrukt. Werkte je bij de Guinness brouwerij, kreeg je zelfs 50% korting op de prijs. Nu zijn er meer dan 134 miljoen boeken wereldwijd verkocht in 100 landen en in 20 talen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Guinness World Records (@guinnessworldrecords)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Guinness World Records (@guinnessworldrecords)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Guinness World Records (@guinnessworldrecords)

De Guinness Storehouse – nr 1 attractie van Ierland

De Guinness Storehouse is de nr. 1 (betaalde) toeristische attractie van Ierland en bevind zich in de originele St. James’s Gate Brewery. Sinds de opening in 2000 zijn er meer dan twintig miljoen bezoekers de karakteristieke poort doorgegaan. In maar liefst 7 verdiepingen dompel je je helemaal onder in alles wat met Guinness te maken heeft. Van de grondstoffen en de barrels naar het proces, het Guinness Book of Records, hoe je in 119,5 seconde de perfecte Guinness tapt en van de reclameuitingen tot bovenin de rooftop Guinness Gravity Bar met bijna 360° uitzicht over Dublin. Een soort Disneyland voor bierliefhebbers!

In 2020 heropende de Guinness Storehouse na een intensieve verbouwing waarbij onder andere de bestaande tentoonstellingen zijn aangepast en de iconische Gravity rooftopbar in grootte is verdubbeld. Wat wel gebleven is zijn de originele machineonderdelen van de oorspronkelijke brouwerij.

Guinness Storehouse renovatie
Guinness Storehouse renovatie
Guinness Storehouse 360graden rooftopbar
guinness storehouse dublin
guinness storehouse dublin

Met je kop op een Guinness

Altijd al eens vereeuwigd willen worden in het schuim van je versgetapte biertje? Nu kan het! Het stevige nitro-schuim van een Guinness kan nu met een bijzondere lasertechniek bedrukt worden met je eigen foto: de Stoutie. Dit is een add-on die je bij het boeken van je ticket al aan kan vinken. Voor 8 euro kun je zo’n bijzondere pint bestellen. Je krijgt dan een extra pint; dit is niet de pint in de 360 rooftopbar die je op het einde al krijgt. Voor een bierliefhebber als ik vond ik dit het zeker waard; in een normale bar kost een pint al snel een euro of 6, dus voor die paar euro extra een pint met je kop erop, vond ik een goeie deal.

Guinness Stoutie
Guinness Stoutie
Guinness Stoutie

Entreebewijs tips

Er zijn verschillende soorten entreebewijzen (vanaf €20) voor de Guinness Storehouse. Je kunt hem direct online bestellen via www.guinness-storehouse.com/booking, daar zal je zien dat je sommige dagen en tijden duurder zijn dan andere. Mocht je meer Dublin attracties willen bezoeken, dan is het misschien slimmer om een Go City Dublin Pass te kopen, dan betaal je €79 voor 1 dag (er zijn ook pakketten voor meer dagen); waarbij je gratis entree hebt voor onder andere de Guinness Storehouse, maar ook de Teeling Whiskey Distillery, de Jameson Distillery, de Dublin Zoo en kan je zo op de Hop-on-Hop-Off bus springen.

Let wel even op met de foodtour die de Go City Dublin Pass aanbied; hier zit geen eten bij! Je wordt dus als groep langs een aantal leuke plekken geleid, maar je moet zelf je hapje/drankje kiezen en afrekenen. Dan kun je beter een foodtour bij Delicious Dublin Irish Food Tours boeken, dan zijn alle hapjes en drankjes onderweg inclusief.

De Guinness Open Gate Brewery Taproom

Na een lange verbouwing is op 23 mei 2024 de Guinness Open Gate Brewery Taproom heropend. Deze brewpub met microbrouwerij is eigenlijk de speeltuin van de Guinness brouwers. Hier krijgen ze de vrijheid om te brouwen wat ze willen. Wat te denken bijvoorbeeld van een Watermelon Spritz, Narrow Gauge American Lager, Rye Reserve Stout of een GOGB Nitro IPA. Maar waarschijnlijk staan er over 2 weken alweer nieuwe bieren op de taplijst. Er zijn ook wat kleine hapjes en snacks te bestellen zoals een pretzel met Guinness-zout, Chipper Chips & Dipss en Spicy Chicken Wings.

Geopend van donderdag tot en met zaterdag, van 13:00 tot 21:00. En mocht het toevallig in Dublin lekker weer zijn, er is ook een grote biertuin aanwezig!

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER BIER: