Vorige week heb ik het gehad over champagne; hoe wordt champagne gemaakt en hoe komt het dat je zoete en droge champagnes hebt.
Over het algemeen is champagne redelijk prijzig, en niet iedereen wil altijd veel geld aan een fles bubbels uitgeven. Er zijn ook allerlei andere dranken met bubbels die heel erg lekker zijn!
Prosecco
Prosecco is misschien wel de bekendste bubbelwijn na champagne. Prosecco werd tot 2009 gemaakt van de druif ´Prosecco´, maar na 2009 heet deze zelfde druif opeens ´Glera´. Heeft vast iets te maken met Europese regelgeving en waarschijnlijk geld… ;) Prosecco wordt vooral in Noord-Italië, het gebied rondom Venetië, gemaakt.
Je hebt twee soorten prosecco: spumante en frizzante. Spumante is het meest vergelijkbaar met champagne qua hoeveelheid bubbels, frizzante is beduidend minder koolzuurhoudend dan spumante. Je kan dit ook zien aan de afsluiting van de flessen: spumante heeft vaak een afsluiting zoals de champagneflessen, frizzante is of afgesloten met een klein kurkje met een touwtje er omheen gebonden, of een kroonkurk of met een schroefdop. Dit omdat de druk in frizzante niet zo hoog wordt als bij spumante en andere bubbels.
Prosecco krijgt zijn bubbels in de tweede gisting (net als met champagne) maar het verschil met champagne is dat de wijn in grote stalen tanks bewaard wordt, i.p.v. op de fles bij champagne. Deze methode noemen we méthode charmat.
Cava
Cava is de Spaanse equivalent van de Franse champagne. Cava word wel (anders dan bij prosecco) gemaakt via de méthode traditionnelle zoals champagne. De druiven die gebruikt worden bij het maken van Cava zijn de macabeo, parellada and xarello.
Cava word vooral gemaakt in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië. Net als champagne is Cava een D.O. (denominación de origin), wat betekend dat alleen de wijn alleen uit een bepaald gebied, die voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen cava mag heten.
Vonkelwyn / Cap Classique
Vonkelwyn is een Zuid-Afrikaanse bubbelwijn, waarvan een gedeelte net als champagne en cava gemaakt via de méthode traditionnelle. Deze wijn word ook wel Cap Classique genoemd. Een andere methode die wordt gebruikt in Zuid-Afrika is cuvée close, waarbij de tweede gisting op stalen vaten plaats vind. Dit is in feite hetzelfde proces als bij méthode charmat, maar dan met een andere naam. Houdt het lekker simpel… ;)
De druiven die in een Vonkelwyn worden gebruikt kunnen hetzelfde zijn als in de champagne (Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier) maar soms worden er ook andere druivenrassen toegevoegd zoals Sauvignon Blanc of Chenin Blanc.
Duitse bubbels
Sekt is de meest bekende Duitse bubbel. Gewone sekt mag met geïmporteerde wijnen gemaakt worden, Deutscher Sekt is alleen gemaakt van Duitse druiven. De echte goede Deutscher Sekt wordt op de méthode traditionnelle manier gemaakt. Voor sekt gebruikt men vaak Riesling, Pinot blanc, Pinot gris en Pinot noir, maar regionale druivenrassen kunnen ook in de blend gebruikt worden.
Sekt heeft bij veel Nederlanders een nare bijsmaak; sekt wordt veel gezien als een slechte (bubbel)wijn. Maar goede sekt is kwalitatief net zo goed als een mooie cava of crémant.
Perlwein is een bubbelwijn die op de méthode charmat manier gemaakt (zie prosecco) wordt. Als laatste heb je ook nog Schaumwein, dat is een ´stille´ wijn waar CO2 machinaal geïnjecteerd wordt. Dit proces heet méthode gazéifiée en heeft dus meer weg van een Spa rood met alcohol dan een echte bubbelwijn.
Grappig weetje: In 1902 heeft keizer Wilhelm II de ´mousserende wijn belasting´ (Die Schaumweinsteuer) in het leven geroepen om de keizerlijke marine mee te financieren. Ondanks dat de keizerlijk marine niet meer bestaat en niet meer gefinancierd hoeft te worden, bestaat deze belasting nog steeds!
Franse bubbels
Ook op andere plekken buiten de Champagne worden er mousserende wijnen geproduceerd; deze worden Crémant genoemd. Er zijn nu acht officiële AOC gebieden (Appellation d’Origine Contrôlée) waar crémant gemaakt wordt. BijnHieronder een kort overzicht met de bijbehorende druiven [bron wikipedia].
- Crémant d’Alsace; gemaakt van Auxerrois blanc en Pinot blanc.
- Crémant de Bordeaux; gemaakt van Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenère, Merlot, Malbec en Petit Verdot.
- Crémant de Bourgogne; gemaakt van Chardonnay, Gamay, Pinot noir en Aligoté.
- Crémant de Die; gemaakt van Clairette en Muscat blanc.
- Crémant de Jura; gemaakt van Poulsard, Trousseau, Pinot noir, Chardonnay, Pinot gris en Savagnin.
- Crémant de Limoux; gemaakt van Chardonnay, Chenin blanc en Mauzac.
- Crémant de Loire; gemaakt van Chenin blanc, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pineau d’Aunis, Pinot noir, Grolleau noir en Chardonnay.
En sinds eind 2014 heeft ook de regio Savoie toestemming gekregen om een eigen crémant op de markt te brengen. Deze Crémant de Savoie (gemaakt van Jacquère en Altesse) zal vanaf eind 2015 verkrijgbaar zijn.
DeuS Brut
DeuS is van een hele andere categorie; namelijk bier! ´Ja, duhh´ hoor ik je al denken.. ´Alle biertjes hebben bubbels…´ Maar het leuke aan DeuS is dat het gemaakt wordt op de méthode traditionnelle net zoals champagne en cava! Deus wordt dus ook met recht een champagnebier genoemd.
DeuS is een goudblond, ondergistend bier en wordt sinds 2002 gebrouwen in Brouwerij Bosteels te Buggenhout. Het bier wordt gebrouwen, gelagerd en gebotteld in de brouwerij. De flessen worden getransporteerd naar Frankrijk voor een eerste maturatie en lange nagisting op de fles. Daarna wordt net als bij champagne door bevriezing van de hals de prop dode gistcellen verwijderd.
Oorspronkelijk stond ook op het etiket van DeuS vermeld: “Champagnebier”, maar champagneboeren spanden hiervoor een rechtszaak aan, waardoor het onderschrift gewijzigd werd in “Brut des Flandres”.
Voor wie graag een biertje drinkt, en voor Oud&Nieuw iets bijzonders wil schenken, probeer dan eens een DeuS!
Geef een reactie