In Zuid-Limburg geniet je met volle teugen! Dat hebben Franz en ik wel ontdekt tijdens ons weekend Zuid-Limburg. Van heerlijke restaurants, brouwerijen, zelf onze pruimen/hop plukken tot blije varkens; er valt genoeg culinairs te beleven in Zuid-Limburg! En wij geven je 10 tips!
Handig kaartje:
1. Hotel Restaurant de Roosterhoeve
Algemene informatie:
Hoekstraat 29, 6116 AW Roosteren
Website: http://www.roosterhoeve.nl/
Als je dan toch een weekend Zuid-Limburg doet, dan kun je maar beter ook goed slapen toch? Bij Hotel Restaurant de Roosterhoeve kun je heerlijk slapen én eten! Wij hadden een prachtig (net gerenoveerde) kamer met uitzicht over de Zuid-Limburgse weilanden met paardjes. Net een schilderij!
Het aanbod restaurants in Roosteren is niet heel groot, dus is het wel fijn dat je ook binnen 20-30 stappen van je bed een heel goed restaurant hebt! En zorg ook even dat je reserveert; het was echt ramvol op zaterdagavond. Niet alleen gasten, maar ook bourgondiërs uit de omgeving komen graag en vaak naar dit restaurant.
De kaart is klassiek met kreeftensoep, gerookte paling, wijngaardslakken en de pièce de résistance: Chateaubriand! Met heerlijke boontjes en champignons. Het vlees was heerlijk mals en zacht van smaak. Daarbij dronken we een 2011 Château Hauchat Fronsac; een 100% merlot uit de Libournais, Bordeaux. Aroma’s van zwarte kersen, pruim, braambes, zwarte kruiden, zachte ceder, vanille en eik. Goede zuren, vrij afgeronde tannines. Ging perfect samen met het heerlijke vlees.
Gelukkig konden we na dit heerlijke diner zo naar onze kamer rollen! :D
2. Plukhetzelf
Algemene informatie:
Torenweg 1, 6301 AJ Valkenburg
Website: http://www.plukhetzelf.nl/
Bij Pluk het Zelf kun je in de zomermaanden (juli, augustus en september) elke vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 17:30 terecht om je eigen bloemen, bessen of ander fruit te plukken. Wij waren redelijk laat in het seizoen, dus er waren alleen nog bloemen, walnoten en er hingen nog een paar verdwaalde pruimen in de boom. Maar die waren er niet minder lekker om! ;)
3. De Apostelhoeve
Algemene informatie:
Susserweg 201, 6213 NE Maastricht
Website: http://www.apostelhoeve.nl/
De Apostelhoeve produceert al sinds 1970 Nederlandse kwaliteitswijn. Vooral witte wijnen gemaakt van druivensoorten als Riesling, Auxerrois, Pinot Gris en Müller Thurgau. Maar ook mousserende wijnen volgens de Méthode Traditionelle van 100% Riesling en één met een blend van Müller-Thurgau, Auxerrois en Pinot-Gris.
Helaas waren alle flessen van het vorige wijnjaar al bijna op; de nieuwe oogst stond op het punt van beginnen! Gelukkig konden we nog een glaasje Pinot Gris proeven en meenemen naar huis. Volgende keer toch maar sneller zijn! :D
4. Mwórveld Distillery
Algemene informatie:
Schonen Steynweg 4, 6237 NA Moorveld
Website: http://www.mworvelddistillery.com/
Bourgondiër Ger Arts is sinds 2017 de trotse eigenaar van een eigen distilleerketel waar hij zijn eigen (op Ierse) wijze Limburgse whiskey aan het stoken is. De distilleerderij is gevestigd in een oude monumentale boerenhoeve in Moorveld, die momenteel wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning en naast de distilleerderij, meerdere ambachtelijke werkplaatsen.
De whiskey wordt gestookt met een basisbeslag van Brouwerij de Fontein; ook uit Zuid-Limburg. Nu ligt de whisky nog op ex Bourbon, PX en Oloroso vaten, maar Ger is ook bezig om met een Spaanse kuiperij van Limburgs eiken vaten te laten maken; zodat je een echte Limburgse streekwhiskey hebt! Nadeel is dat whiskey minimaal 3 jaar op vat moet hebben gelegen voordat het whiskey mag heten. Dus stookt Ger ook nog graanjenever (Kaore) en gin, die zijn na een paar weken al klaar om te drinken. ;)
Wil je zelf ook een eigen vat Limburgse whiskey? Je kunt nu nog instappen in de Mwórveld crowdfunding! Koop nu een 30, 64 of 128L vat en neem over 3, 4 of 5 jaar je eigen vat mee naar huis! :D Voor meer informatie zie de website van de distilleerderij.
5. Hop oogsten met Gulpener
Algemene informatie:
6274 Reijmerstok
Website: https://ongewoonlekker.com/de-gulpener-hopoogst-2018/
Echt een aanrader als je in de buurt bent als het festival er is. En mocht er nu geen festival zijn, dan kun je altijd nog langs bij de Gulpener Brouwerij 5 kilometer verder.. ;)
6. Livar kloosterboerderij Abdij Lilbosch
Algemene informatie:
Pepinusbrug 6A, 6102 RJ Echt
Website: https://www.livar.nl/
Het Limburgs Kloostervarken (Livar) is in Nederland echt een begrip geworden. Maar hoe is dat zo gekomen? In 1999 staken vijf Limburgse varkensboeren de koppen bij elkaar. Hoe kunnen we terug naar de kern van vlees: kwaliteit en boordevol smaak. Door verschillende varkensrassen te kruisen ontstonden er smaakvolle, nieuwe varkensrassen. Deze werden vervolgens gehouden op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch. Omdat de vraag naar dit smaakvolle varken alleen maar toenam, zijn er nu in Limburg nog 7 boeren die volgens het Livar-principe varkens houden. Misschien wel de bijzonderste locatie van deze 8 is GaiaZoo; daar lopen 4 livarbiggen rond op het educatieve boerenerf.
Wij mochten een kijkje nemen bij de varkens op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch. En ik moet zeggen; de varkentjes lagen er heerlijk bij in het zonnetje! Ze mogen zelf kiezen of ze buiten of binnen liggen; er is gras, zand, modder en geen nare toestanden met afgeknipte staarten. Blije biggetjes die ook supernieuwsgierig waren naar die vreemde Randstadgeurtjes die we mee hadden genomen.
Normaal gesproken mag je niet zomaar de varkens bekijken; maar bij de Abdij is wel een streekwinkeltje met o.a. Livar vlees en worstjes om te kopen.
7. Restaurant Aan Sjuuteeänjd
Algemene informatie:
Dorpsstraat 74, 6365 BT Schinnen
Website: http://www.sjuut.nl/
De naam van het restaurant is een tongenbreker; het eten is hier tongstrelend! Zo. Gelijk maar even in de eerste zin de conclusie gezet. ;) Eänjd is dialect voor eend; en die komt overal terug in het interieur. Helaas (nog) niet op het bord, maar het wildseizoen gaat bijna van start. ;) De inrichting is knus; de oude houten balken uit 1880, bakstenen muren en kunstige eenden/dierenornamenten maken het een gezellig geheel.
Bijzonder is ook dat chef Jean Thoma veel kookt met producten uit eigen moestuin. Niet voor niets heeft het restaurant ook een gouden EKO-keurmerk. Dit betekent dat 80% van de inkoop biologisch gecertificeerd is. En ook niet geheel onbelangrijk: het restaurant is door GaultMillau uitgeroepen tot meest duurzame restaurant van Nederland in 2017.
We starten de maaltijd met 3 kleine amuses: soep van zoete aardappel, crème van pompoen en een donut van aardappelcrème en maggi. Alledrie mooi op smaak; dit belooft veel goeds!
Franz neemt een voorgerecht van in hooi gerookte forel, bulgur, zoetzuur uit eigen tuin en een cakeje van kikkererwten. Ik (Jody) kies voor een vegetarisch voorgerecht met ravioli van koolrabi met zwarte bonencrème en ingelegde groentjes. Naast het feestelijke visgerecht is de ravioli een beetje zuinig. Een beetje bulgur van de buurman had het gerechtje iets meer vulling gegeven. Maar nog steeds uitstekend op smaak.
Daarna volgen gerechtjes als heekfilet met spinazie, een sprotje (gerookte haring) en een saus van geitenkwark, zacht gegaarde varkenswang met blote billetjes in het gras (stamppotje van snijbonen) en hennepsaus en een lende en stoof van eigen Brandrode koeien, luie wijven boon, eeuwig mos, groente uit eigen tuin en een saus van oesterzwammen. Manmanman.. De varkenswang smeltend zacht gestoofd; alleen dit gerecht is al bijna de rit naar Zuid-Limburg waard.
Tussendoor nog een ijsje gemaakt van appelstroop en als afsluiter een crème brûlée met Ingendael kruidenbitter. Nog wat friandises bij de koffie (en een glaasje Ingendael Wien likeur) rollen we tevreden en voldaan de nacht weer in. Dikke aanrader!
8. De Gouverneur Maastricht
Algemene informatie:
Boschstraat 105, 6211 AW Maastricht
Website: http://www.degouverneurmaastricht.nl/
We wilden even ergens lunchen voordat we naar de Apostelhoeve togen. We liepen langs de Gouverneur en het bord op de stoep met ‘hier 250 verschillende speciaalbieren’ zorgde ervoor dat we onze lunch locatie snel hadden gevonden. En inderdaad; de bierkaart liegt er niet om! Met zelfs voor ons nog onbekende bieren. Ik koos voor Klinker Tripel, een bier van een microbrouwerij Klinker in Maastricht en Franz voor Kempisch Vuur van Brouwerij Pirlot. Helemaal prima zo in het zonnetje op het terras met een vullende lunch.
9. Stadsbrouwerij Sittard: Ambrass
Algemene informatie:
Gats 13, 6131 EM Sittard
Website: http://www.ambrass.nl/
Dé biertip in Sittard: de Ambrass Stadsbrouwerij. Helaas is de proefkelder niet elke dag open (alleen op vrijdag en zaterdag van 11:00-18:00), dus je moet wel even plannen wanneer je in de buurt bent. Ambrass betekent ‘leven en stampei maken’ in het Sittards; dus volgens mij is dit wel een gezellige kelder! :D
10. Brouwerij De Fontein
Algemene informatie:
Ondergenhousweg 15, 6171 GW Stein
Website: http://www.brouwerijdefontein.nl/
Aan de rand van oud-Stein (aan de Belgische grens) vindt je Brouwerij De Fontein. Hier komt dus de basis voor de whisky van Mwórveld vandaan! Op deze locatie (een oude graanschuur en watermolen) wordt op jaarbasis ongeveer 50.000 liter bier geproduceerd. Dit is verdeeld over meer dan 30 verschillende bieren. Niet alleen maar uit eigen naam, maar ook veel cafés en restaurants laten door Rik en Lonneke van Fontein hun bieren brouwen.
Bij de brouwerij hoort ook een proeflokaal met groot terras en restaurant. Helemaal geen straf om na een dagje wandelen/fietsen/shoppen/eten hier neer te strijken. Tip: bestel een proeverij van een aantal proefglaasjes.
Voor dit artikel ben ik door VVV Zuid-Limburg uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Geef een reactie