Zeg je gin, zeg je apen & Zwarte Woud! ;) Nee, misschien niet, maar na het lezen van dit artikel wel! :D Ik heb namelijk een kijkje in de keuken mogen nemen bij Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, een London Dry Gin uit het Zwarte Woud.
Say Hello…
Alexander Stein is de oud-nokia-brains achter Monkey 47. De 47 staat voor de 47 botanicals die gebruikt worden in de gin, en het alcoholpercentage. De ‘monkey’ is een ander verhaal. De Britse Montgomery “Monty” Collins, lid van de Royal Air Force was na WOII ingehuurd voor de wederopbouw van de dierentuin van Berlijn. Na zijn militaire dienst vestigde Collins zich in het Zwarte Woud en opende de herberg “For Wild Monkeys”. Vandaar de aap. ;) Say hello to my little friend! (Ik mag Paul zeggen)
Op naar De Distilleerderij
In het Zwarte Woud zijn rond de 28.000 micro distilleerderijen, maar ze focussen ze zich bijna allemaal op fruit- en kruidenschnapps. Tijd voor gin dus! Ik mocht samen met nog 10 andere ginliefhebbers een kijkje achter de schermen nemen bij Monkey 47. Jeej!
We worden ontvangen door Alexander en een hele berg gin-tonics. Nice! Na een vullende lunch neemt Alexander ons mee naar het begin van Monkey 47-maken: de schilkamer. In de schilkamer worden ELKE DAG van 8:00 tot 12:00 citroenen en grapefruits geschild. En dan niet 2 kratjes.. Maar ruim 1,5 pallet per dag! De citrusvruchten zijn biologisch en afkomstig uit Sicilië. Wat er overblijft aan vruchtvlees wordt gebruikt voor biogas. En worden wij ook even aan het werk gezet!
Het werk van de professionals:
Natuurlijk mogen ook de jeneverbessen (uit Kroatië & Italië) niet ontbreken in gin. Het hoofdbestanddeel van de gin is een basis van lokale lingonberry puree. Lingonberries kennen we in Nederland vooral van de jam bij de BlauwGele Zweedse Möbelgigant, maar in het Zwarte Woud groeien deze bessen dus ook als kool.
Als de lingonberrypuree (aangevuld met alcohol) een week heeft kunnen intrekken gaat in de blauwe vaten (met een capaciteit van 120 flessen) een mix van 47 kruiden. Waaronder dus jeneverbessen, angelica wortel, kamille, gedroogde sleedoornbessen (sloe), 10 verschillende soorten pepers, kaneel, nootmuskaat, lemongrass, groene sinaasappels, angelica zaden, korianderzaad, orris wortel (van de iris), dennentoppen, lavendel, acacia bloesem, frambozenblad en natuurlijk de schillen van de citroenen en grapefruits. Mix en macereer voor 36 uur! Het leuke is dat we zelf ook een eigen batch mochten mengen, dus misschien drink jij binnenkort wel een Monkey 47, gemixt door yours truly!
Distilleren kun je leren
De distillatie van Monkey 47 vindt plaats in het naastgelegen pand. Daar staat een koperen beest met maar liefst 4 aan elkaar geschakelde destillatiekolommen. Elke kolom is ook vernoemd naar een beroemde aap: Miss Baker (de eerste aap die levend terugkwam uit de ruimte), King Louie (Jungle Book), Cheetah (Tarzan) en Herr Nielson (Pippi Langkous).
De inhoud van 1 blauw vat wordt leeggegoten in één van de ketels. Dan hangen ze nog een mandje met een geheime mix van kruiden bovenin het vat waar de alcoholdamp doorheen moet trekken. Met een 5 steps distillation column wordt dan de alcoholdamp gescheiden van de rest. Met een ingenieus systeem wordt (net als bij whisky) de gedistilleerde alcohol gescheiden in een head, body en tail. De body is natuurlijk waar het allemaal om draait. Die wordt daarna onverdund 100 dagen gerijpt op 1000L aardewerken vaten. Dan mag de gin mee met een vrachtwagen om op een andere locatie verdund en gebotteld te worden.
Sloe Gin & Distiller’s Cut
Een gedeelte van de Monkey 47 gin wordt gebruikt om Sloe Gin (op basis van sleedoornbessen) van te maken. Er is hier ook suiker aan toegevoegd wat een wat zoetere en fruitigere gin oplevert. Ook lekker puur!
De Distiller’s Cut is een speciale versie die 1x per jaar verschijnt. Aan de standaard Monkey 47 Gin is een ander extra ingrediënt toegevoegd. Bijvoorbeeld duizendblad of in een ander jaar honing van eigen terrein. Per Distiller’s Cut komen er ongeveer 4000-5000 flessen op de markt. Een collectors item dus!
Barrel aged
We mochten ook nog een kijkje nemen in het nieuwste gebouw op het terrein; vol met houten vaten gemaakt van moerbeiboomhout (3x woordwaarde), walnotenhout en acaciahout. Hij is nu aan het experimenteren met de verschillende gins op verschillende vaten, hoelang ze op de vaten moeten liggen en of hij vaten gaat blenden. Dus misschien binnenkort een echte Money 47 BA op de markt!
Maar hoe smaakt de gin?!
Monkey 47 is een complexe gin, geen alledaagse-weghak-doemijdiemaar-gin. Peperig, fruitig, duidelijk jeneverbessen en heel in de verte iets grassigs. Geen gin om helemaal uit je dak te gaan qua garnering of tonics. Een goede plain tonic van bijvoorbeeld Thomas Henry met een stukje citrusschil is al voldoende. Ik krijg er spontaan dorst van… ;)
Qua prijs zit de gin in de middenmoot (online verkrijgbaar vanaf ±€30) maar dan heb je wel een gin met een verhaal, veel handwerk en echte Duitse kwaliteit. In 2011 won Monkey 47 de World Spirits Award Gold in de Gin category en Goud voor Best in Class Gin Worldwide bij de International Wine and Spirits Competition in London. Niet slecht! ;)
Kijk voor Gin Tonic pakketten (ook met Monkey 47) op Charles.nl.
Geef een reactie