Hoe bekend ben jij met Zwitserse wijnen? Als je nog nooit in Zwitserland bent geweest, is de kans groot dat je misschien nog nooit een wijn uit Zwitserland hebt gedronken. Maar Zwitserland heeft een verrassend rijke wijntraditie. Terwijl Frankrijk en Italië wereldwijd bekendstaan om hun wijnen, blijft Zwitserland een beetje onder de radar. En dat is eigenlijk zonde, want de Zwitserse wijnen hebben veel te bieden. En de beste manier om zoveel mogelijk Zwitserse wijnen te proeven? Het Vinea wijnfestival in Sierre (kanton Wallis) bezoeken natuurlijk.
Voor de Engelse versie van dit artikel, bezoek mijn Substack-pagina.
De geschiedenis van de wijnbouw in Zwitserland gaat eeuwen terug. Al in de tijd van de Romeinen werden er druiven verbouwd in dit prachtige, bergachtige land. Dankzij de unieke mix van klimaat, bodem en druivenrassen maakt Zwitserland wijnen met een heel eigen karakter. Denk bijvoorbeeld aan frisse witte wijnen, rijke rode wijnen en bijzondere druiven zoals de Chasselas, die in Wallis bekendstaat als Fendant. Deze lokale witte druif is echt uniek en vind je nergens anders ter wereld.
Wat Zwitserland uniek maakt, is dat het land maar een klein deel van zijn wijn exporteert. De meeste wijnen blijven binnen de landsgrenzen en worden opgedronken door de Zwitsers zelf. Dit betekent dat je als wijnliefhebber iets harder je best moet doen om een grote selectie Zwitserse wijnen te kunnen proeven. Door bijvoorbeeld een wijnfestival te bezoeken, zoals het Vinea wijnfestival in Sierre, kun je rechtstreeks van de verschillende producenten de wijnen proeven en zelfs aanschaffen.
Het Wallis wijngebied
Het kanton Wallis (in het Frans Valais genoemd) ligt in het zuidwesten van Zwitserland en is het op 2 na grootste kanton van Zwitserland, na kanton Graubünden en kanton Bern. Maar met een indrukwekkende 32% van de totale Zwitserse wijnproductie staan ze onbetwist aan kop (bron: www.swisswine.ch).
De spectaculaire wijngaarden, vaak aangelegd op terrassen, slingeren langs de bovenloop van de Rhône. Gelegen in het hart van de Alpen, in een vallei die 20.000 jaar geleden door gletsjers werd gevormd, profiteert deze regio van een uitzonderlijk droog (650 mm/jaar) en zonnig (2500 uur/jaar) klimaat. De seizoensgebonden föhnwinden die door de terrassen waaien, versterken dit microklimaat.
In de AOC Wallis zijn 31 witte- en 22 rode druivenvariëteiten toegestaan om te gebruiken en veel wijnbouwers hebben dan ook (meer dan gemiddeld) veel verschillende rassen aangeplant. Zo vertelde Hugo Zufferey van wijndomein Colline de Daval dat ze op hun 6 hectare wijngaarden maar liefst 18 tot 20 verschillende druivenrassen hebben aangeplant waarmee ze 25 verschillende wijnen produceren.
Ook de namen van de verschillende druivenrassen verschillen in Wallis van de rest van Zwitserland. Zo wordt de bekendste Zwitserse witte druif Chasselas hier Fendant, is Silvaner Johannisberg en staat er voor Savagnin Blanc Heida op de fles. Andere lokale variëteiten die de laatste paar jaar meer zijn aangeplant zijn Petite Arvine, Cornalin en Humagne Rouge.
Het Vinea wijnfestival
De geschiedenis van Vinea begon in 1994 in Sierre, in het kanton Wallis. Het initiatief (opgericht door 10 vrienden) begon als ontmoetingsplatform voor wijnliefhebbers en producenten “Rencontres Vinicoles” en ontwikkelde zich al snel tot een belangrijke organisatie die Zwitserse wijnen promoot op regionaal, nationaal en internationaal niveau.
Vinea organiseert het wijnfestival “Salon VINEA” om bezoekers de kans te bieden Zwitserse wijnen te ontdekken, waarbij kwaliteit en diversiteit centraal staan. Voorheen vond het festival plaats in de hoofdstraat van Sierre, maar in 2024 (ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Vinea) werd er speciaal een grote tent neergezet. Het evenement versterkte de internationale reputatie van Zwitserse wijn en vestigde Wallis als een belangrijke wijnproducerende regio. Naast de salons organiseert Vinea ook internationale wijncompetities zoals de “Mondial des Pinots“, “Mondial du Merlot et Assemblages” en de “Grand Prix du Vin Suisse“.
Met dit sterke fundament speelt VINEA een sleutelrol in de promotie van de Zwitserse wijnbouw, terwijl het ook een educatieve rol vervult via programma’s zoals de VINEA Academy. Hierdoor is de organisatie zowel een belangrijk evenement als een netwerkcentrum voor de wijnindustrie geworden.
Mijn 5 wijntips
Ik heb natuurlijk een hele bups aan Zwitserse wijnen kunnen proeven, maar wil je toch 5 tips geven. Mocht je binnenkort in Zwitserland zijn, kijk dan eens of je de volgende wijnen kunt proeven.
- Merlot Lugano Riserva van Fattoria Moncucchetto uit Ticino – Ruim 80% van de druiven aangeplant in Ticino is maar liefst Merlot, niet zo gek dus dat ze hier expert in zijn. Deze Merlot van Fattoria Moncucchetto heeft tonen van kersen, pruimen en bramenjam; veel rijp fruit, soepele tannines en een lange afdronk. Wijnmaakster Cristina Monico weet wat ze doet.
- Larix Cuvée Mélèze van Caves du Paradis uit Valais – Een blend van Petite Arvine en Humagne Blanche die is gerijpt in barriques gemaakt van Larix hout, een conifeer uit de dennenfamilie (Larix decidua). Mooie combinatie van frisse zuren, notigheid van amandel en iets zoutigs in de afdronk.
- Pinot Noir élevé en barrique van Lüthi Weinbau uit Zürichsee – Een complexe wijn met gedroogde bessen, cassis, kersen en geroosterd eikenhout. Elegant en toegankelijk met sappige zuren en een lange, fruitige afdronk.
- Marciel van Kellerei Leukersonne uit Valais – Een blend van Petite Arvine en Heida, gemaakt als eerbetoon aan de moeder van wijnmaker Damian Seewer. Deze wijnmaker is twee jaar achter elkaar (2023 en 2024) uitgeroepen als “Winery of the Year” door Grand Prix du Vin Suisse.
- Merlot Blanc van Maison Gilliard uit Valais – Een blanc de noir, verkregen door actieve kool in de tank toe te voegen om alle kleur te verwijderen. Tonen van gedroogde abrikoos, veel wit fruit en geroosterd brood. Zeker leuk om eens te proeven!
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER ZWITSERLAND:
Geef een reactie