Terrine van zomerfruit met rosé wijn

on

We waren laatst aan het zoeken naar de laatste schermen vlierbloesem toen we opeens oranje bramen zagen! Heel vreemd.. We hebben er samen eentje geprobeerd, maar de smaak was niet vies, maar een beetje saai.. Toch maar een handje meegenomen naar huis en thuis even gegoogeld wat het nu precies was. En het bleken prachtframbozen te zijn! Zeldzaam in Nederland maar wel gewoon eetbaar. En bij ons in het park staat het er vol mee! 😀

Ik had ook nog wat aardbeien en blauwe bessen in de koelkast liggen, dus samen met de prachtframbozen werd dat een mooi dessert! 🙂 Ik heb maar een kleine vorm gebruikt (we zijn maar met z’n tweetjes) maar als je heel veel fruit hebt, kan je natuurlijk ook een grote terrine maken!

Terrine van zomerfruit met rosé wijn

Benodigdheden:

  • zomers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen, frambozen, kiwi, bramen… Alles kan natuurlijk.
  • een beetje zoetige rosé wijn*
  • poedersuiker
  • gelatine

*Voor een alcoholvrije versie kan je natuurlijk ook gewoon druivensap gebruiken. 

Bereidingswijze:

Snij het grotere fruit in wat kleinere stukjes. Zoek een vorm uit (aardewerk of glas) en stop daar eerst het fruit in wat je wilt gebruiken. Zet alvast een klein pannetje klaar. Vul de vorm aan met net zoveel rosé dat het fruit net niet gaat drijven. Hou je hand op het fruit en giet de wijn af in het pannetje. Terrine van zomerfruit met rosé wijn

Nu weet je hoeveel wijn je nodig hebt en hoeveel poedersuiker/gelatine je toe moet voegen. Ik gebruikte de Gallo Grenache Rosé en had ongeveer 150 ml rosé nodig om mijn fruit te bedekken. Week 2 blaadjes Dr. Oetker gelatine 5 minuten in een bakje met koud water.

Zet het pannetje rosé samen met 1 eetlepel poedersuiker op het vuur. Wanneer de rosé warm is (dus niet koken) voeg je de uitgeknepen gelatine toe, zet je het vuur uit en roer je alles even goed door met een garde. Als je deze verhouding aanhoudt bij een grote terrine (dus op elke 150 ml, 1 eetlepel poedersuiker, 2 blaadjes gelatine) dan komt het helemaal goed.

Zorg dat je fruit netjes in je vorm ligt (de onderkant wordt de bovenkant, dus je kan daar wat extra aandacht aan geven) en giet de nog warme rosé op het fruit. Zet de vorm nu minimaal 4 uur (maar kan ook de dag van tevoren) in de koelkast totdat alles helemaal is opgesteven.

Om alles netjes uit de vorm te halen heb ik de wasbak gevuld met een laag heet water. Als je dan de vorm voorzichtig 20-30 seconden in het hete water doopt (zorg ervoor dat je geen water in je terrine krijgt) zal je zien dat de gelatine aan de randjes een heel klein beetje gaat smelten. Zet een mooie schaal omgekeerd op je vorm en draai alles in 1 beweging om. Als het goed is valt de terrine dan zo op je bord.

Snij de terrine van zomerfruit met rosé wijn met een scherp mes in plakken en serveer! Ideaal dessert voor bijvoorbeeld een gezellig tuinfeest/bbq wat je goed een dag van tevoren kunt maken.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.