Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter je eten – dat is waar Liever Lokaal over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in winkel, keuken- en koelkast. Maar is het niet logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft?
Even een kleine introductie over de schrijvers: Annette van Ruitenberg is kok, tuinier en kookboekenschrijver. Tevens is ze initiatiefnemer en bestuurslid van Slow Food Texel. René Zanderink is bioloog en journalist. Hij adviseert over (agro)biodiversiteit en is voorzitter van de commissie Ark van de Smaak en van Slow Food Nederland. Elsje Bruijnesteijn is culinair schrijver en fotograaf met een voorliefde voor Slow Food-koken met lokaal eten uit het seizoen.
Samen hebben ze dit boek samengesteld met altijd de motto´s ‘Lokaal’ en ‘volgens de seizoenen’ in het achterhoofd.
Het boek is ingedeeld in 12 maanden. De maanden openen doorgaans met een paddestoelgerecht en eindigen met een taart of een bijgerecht, In elke week staan 2 vis-, 2 vlees- en 2 groenten-, bonen- of graangerechten. Daarnaast hebben ze extra taartrecepten en recepten voor restverwerking opgenomen. Superhandig, want groter inkopen is natuurlijk voordeliger…
Elke dag heeft zijn eigen gerecht; dus met 365 verschillende recepten kun je met dit boek wel even voort. De recepten zijn duidelijk geschreven en er is altijd de moeite genomen om een kleine introductie te geven bij elk recept. De foto´s zijn duidelijk en licht, maar het is geen fantastisch mooie “foodphotography”.
Er staan veel gerechten in die je uit je eigen (moes)tuin zou kunnen halen, maar er zijn ook een aantal ingrediënten die je goed uit de natuur kunt plukken zoals vlierbessen en brandnetel. Ik heb zelf nog nooit iets met brandnetel gedaan, maar omdat de uitleg zo helder en enthousiast is, ga ik binnenkort toch maar eens met een tasje en handschoenen de berm in… :) En ik heb in dit boek voor het eerst de echte Soester knol gezien! Ik ben opgegroeid in het dorp naast Soest en we noemden mensen uit Soest altijd Soesterknollen als een soort scheldnaam… Maar ik had ze nog nooit in het echt gezien! Supergrappig… :)
Er staan ook wel wat ingrediënten in die ik persoonlijk niet ken (zoals voorjaarspronkridders, edik, engelwortel of zeeasterbloemen) maar dat is ook wel weer leuk! Er wordt dan wel bij gezegd waar je ze ongeveer kunt vinden en wat je ermee moet doen als je ze geplukt hebt. Slow Food hoeft ook niet per se te betekenen dat je een halve dag in de keuken moet staan; er staan genoeg makkelijke salades, ovenschotels en soepjes in het boek die gemakkelijk en snel te maken zijn. Maar altijd lokaal en volgens de seizoenen.
Conclusie
Pluspunten:
- Leuk (en lekker) om lokaal en in de seizoenen te koken
- Veel verscheidenheid aan recepten (vlees, vis, vega, zoet, drankjes)
- Leuk in de natuur op zoek te gaan naar onbekende producten
- Veel aandacht voor zoetwatervis
- Twee leeslintjes
- Heel goed uitgewerkt register met ingrediënten, recepten en technieken
Minpunten:
- Sommige ingrediënten zijn wel heel erg lokaal (bijvoorbeeld Soester knollen en Zwols krulselderij), daar is lastig aan te komen als je niet daar in de buurt woont
- Sommige producten zijn wel erg prijzig; zoals rogvleugel, zeewolf, kreeft en zwezerik
- Volgens mij zijn alle recepten voor 4 personen, maar dat kan ik nergens terugvinden
Liever Lokaal is een zeer uitgebreid kookboek voor de echte kookgek die niet altijd boontjes uit Egypte en sinaasappels uit Chili wil eten. Nederland heeft heel veel moois te bieden! Misschien niet zo geschikt voor de luie kok die alles bij de supermarkt wil kopen, maar als je het leuk vindt om ietsje meer moeite te doen om bepaalde producten te vinden, dan is dit boek zeker een aanrader!
Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!
Geef een reactie