In De smaak van België heeft chef-kok en kookboekenauteur Ruth van Waerebeek de 250 beste recepten van de Belgische keuken bijeengebracht. Streekgebonden & seizoensgebonden ingrediënten staan er hoog in het vaandel: andijvie, witlof, mosselen, haring, witte asperges, spruitjes, mosterd, bier en natuurlijk chocolade – ze vormen samen de basis van de veelzijdige Belgische keuken.
Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken met recepten: voorgerechten/salades & kleine gerechten, soep, vis & schaaldieren, gevogelte & wild, vlees, koken met bier, bijgerechten met groente & fruit, aardappels, wafels/pannenkoeken & brood, desserts. De vormgeving bestaat uit allerlei tinten blauw met de kaft gedeeltelijk in glans. De pagina’s voelen lekker stevig aan.
Het merendeel van de recepten hebben een foto, terwijl er toch bij een hoop recepten nog genoeg vrij is op een pagina om een (kleine) foto erbij te doen. Alle recepten worden voorafgegaan met een inleidend stuk en veel recepten bevatten ook extra informatie of extra tips. De fotografie is prima; niet slecht maar zeker ook niet zo goed als ik in andere boeken heb gezien.
vogelkes zonder kop
De garnalenkroketjes, Luikse wafels, zelfgemaakte mayonaise en de traditionele paling in ’t groen mogen natuurlijk niet ontbreken. Maar ook onbekendere gerechten zoals vogelkes zonder kop, Gentse studenten spaghetti, taatjespap, hutsepotsoep en duifjes met Mechelse erwtjes komen voorbij. Extra aandacht krijgen de familierecepten van Ruth; door het delen van Jeannes cake, Maries rodebietjessla en opa Charles’ steak frites gaat het boek echt leven. Ook het koken met bier mag natuurlijk niet ontbreken. Gehaktballetjes in Duvelsaus? Jaa!! :D
Door het gebruik van typische Belgische woorden in de tekst (witloof, zalig, peerkes) kom je al snel in de Belgische stemming. Maar (in tegenstelling tot een ander Belgisch boek dat ik laatst gerecenseerd heb) worden hier de “vreemde” termen wel goed uitgelegd. Er staat zelfs een recept in om zelf platte kaas te maken!
Bijna alle hoofdgerechten bevatten vlees of vis; de vegetariër zal zich vooral op de salades, soepen, bijgerechten en desserts richten. Maar dat is alsnog een goed aantal.
Conclusie
Pluspunten:
- Heerlijke bourgondische recepten
- Veel recepten (250!)
- Zeer uitgebreid register
- Lekkere receptideeën met bier
- Bij alle recepten een leuke inleiding
Minpunten:
- Veel recepten zonder foto
- Er wordt vooral gekookt met bier; voor mij had ze wel iets dieper op bier als begeleidende drank in mogen gaan.
Door ‘De smaak van België’ van Ruth van Waerebeek krijg je spontaan weer zin in weekendjes Antwerpen, Brugge en Gent. Lekker uitgebreid en bourgondisch; en zoals Ruth het al zelf heel goed verwoord: “We eten drie keer per dag, dus kunnen we er beter elke keer een feestmaal van maken!’. Helemaal mee eens! :D
Dit boek is beschikbaar gesteld door Karakter Uitgevers B.V.
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!
Geef een reactie