Tijdens mijn reis naar Malta kon een bezoek aan Ta’ Betta Wine Estates natuurlijk niet ontbreken. Gelegen op een schilderachtige heuvel, omringd door 4 hectare wijngaard, kreeg ik een rondleiding en werd ik ondergedompeld in het verhaal achter dit bijzondere wijnhuis. Van de oorsprong van het project tot de specifieke uitdagingen van het Maltese klimaat, ik kreeg een kijkje in hoe hier met passie en vakmanschap wijn wordt gemaakt.

Op bezoek bij Ta’ Betta Wine Estates op Malta (cover) (Middel)

Voor de Engelse versie van dit artikel, bezoek mijn Substack-pagina.

Het begin van Ta’ Betta

Het verhaal van Ta’ Betta begint in 2003, toen het echtpaar Astrid and Juanito Camilleri een vakantiehuis te zoeken op het Maltese platteland. Maar zoals dat soms gaat, werd het veel meer dan alleen een plekje om te ontspannen. Ze ontmoetten een Siciliaanse wijnmaker, en zo begon het wijnavontuur. In de eerste jaren was de wijnproductie vooral een bijzaak en voor eigen gebruik.

Het wijnbedrijf is vernoemd naar Bettina, hun dochter die slechts enkele maanden eerder werd geboren: Ta’ in Ta’ Betta, wat ‘behorend tot’ betekent. Het logo toont een meisje dat haar hand uitsteekt naar een wijnrank, ook te zien op alle flessen van het wijnhuis.

Op bezoek bij Ta’ Betta Wine Estates uitleg logo meisje (1) (Middel)
Op bezoek bij Ta’ Betta Wine Estates uitleg logo meisje (1) (Middel)

Wat Ta’ Betta meteen anders maakt, is dat ze vanaf het begin geen inheemse Maltese druivenrassen gebruikten, maar internationale variëteiten. De wijnstokken werden geïmporteerd uit Frankrijk, en zelfs de bovenste laag van de bodem werd gehaald uit Sicilië om de wijnstokken te laten gedijen in het warme, droge klimaat van Malta.

Kleine productie, groot vakmanschap

Vandaag de dag heeft Ta’ Betta ongeveer 50.000 wijnstokken en produceren ze zo’n 25.000 flessen per jaar. De productie is bescheiden, maar ze exporteren hun wijnen inmiddels naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Luxemburg, België en Zwitserland. Het grootste deel van hun productie bestaat uit rode wijnen, met als belangrijkste druivensoorten Mourvèdre, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc – druiven die goed gedijen in de Maltese warme zomers.

Op bezoek bij Ta’ Betta Wine Estates op Malta (4) (Middel)
op bezoek bij ta betta wine estates op malta 1 middel
op bezoek bij ta betta wine estates op malta middel

Traditionele technieken met een moderne twist

Een van de fascinerende dingen aan de rondleiding was hoe ze zowel traditionele als moderne technieken combineren. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld vloeibare klei om de druiven te beschermen tegen de verzengende hitte van de zomer. Voor de fermentatie van hun Mourvèdre gebruiken ze roestvrijstalen tanks, terwijl andere wijnen in betonnen ‘eitjes’ en barrique rijpen. Het wijnhuis is vrij klein, met minder dan tien medewerkers.

Op bezoek bij Ta’ Betta Wine Estates wijnhuis (1) (Middel)
Op bezoek bij Ta’ Betta Wine Estates wijnhuis (1) (Middel)

De toekomst van Ta’ Betta

Hoewel Ta’ Betta in korte tijd een gevestigde naam is geworden in de Maltese wijnwereld, staan ze voor een uitdaging: er is simpelweg geen ruimte meer op Malta om uit te breiden. Ze hebben geen andere boeren die druiven voor hen telen, wat betekent dat hun hele productie afhangt van hun eigen wijngaard. De toekomst: het wijnhuis blijft zich richten op kleinschalige, hoogwaardige productie. Naast wijn maken ze ook een kleine hoeveelheid olijfolie van hun 200 olijfbomen, die ze verkopen aan lokale restaurants. En er is ook altijd ruimte voor nieuwe projecten: ze organiseren nu hun eigen evenementen, zoals picknicks in de wijngaard en bruiloften.

Op bezoek bij Ta’ Betta Wine Estates op Malta (4) (Middel)

Op de proeftafel

Bij Ta’ Betta speelt de geschiedenis van het eiland een belangrijke rol, zelfs in de namen van hun wijnen. Elk van de wijnen is vernoemd naar historische figuren uit de tijd van de Ridders van Malta, een periode waarin Malta zich ontwikkelde van een bescheiden eiland tot een belangrijke vesting van christendom en welvaart.

Op bezoek bij Ta’ Betta Wine Estates op Malta - proeftafel (Middel)
  1. Jean Parisot Chardonnay 2022, een krachtige wijn met 14% alcohol en de enige wijn die gemaakt wordt van één enkele druivensoort bij dit wijnhuis. Deze chardonnay, die zes maanden heeft gerijpt op nieuwe Franse eiken vaten, biedt een exotisch palet van witte perzik, ananas, geroosterd brood en vanille. Doet qua stijl denken aan de volle, rijpe wijnen uit Californië. Ondanks de uitdagingen van het warme Maltese klimaat, is deze complexe wijn een verrassende prestatie van het wijnhuis, geïnspireerd door de historische grootmeester Jean Parisot de Valette, die Malta verdedigde tijdens het Grote Beleg van 1565.
  2. Antonio Manoel 2018, een rijke blend van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon. Na 12 maanden rijping in barrique ontvouwt deze wijn intense smaken van donkere chocolade, leer, cassis en tabak, met stevige tannines die hem een krachtig en diep karakter geven. Deze wijn is geïnspireerd door Antonio Manoel de Vilhena, een grootmeester bekend om zijn bijdragen aan de architectuur van Malta.
  3. Philippe Villiers 2018, een blend van 70% Syrah en 30% Cabernet Franc, die eveneens 12 maanden op barrique heeft gerijpt. Met zijn smaakprofiel van zwarte bessen, peper, vanille en amarena-kersen, is deze wijn bijzonder geschikt om te combineren met Libanese of oosterse gerechten. De krachtige en kruidige tonen weerspiegelen de robuuste persoonlijkheid van deze wijn, die vernoemd is naar Philippe Villiers, een grootmeester die een sleutelrol speelde in de geschiedenis van Malta.
Ta’ Betta Wine Estates Chardonnay (Middel)
Ta’ Betta Wine Estates Antonio Manoel (Middel)

Een bezoek waard

Helaas is Ta’ Betta niet standaard geopend voor bezoeken, maar je kunt altijd een verzoek tot bezichtigen doen via het online contactformulier. Maar als je geluk hebt, kun je misschien een van hun speciale evenementen bijwonen, hou daarvoor hun instagrampagina in de gaten. De wijnen worden geschonken in meer dan 200 restaurants op het eiland, dus je kan altijd op deze manier genieten van de wijnen.

Wat mij vooral bijbleef na mijn bezoek, is de passie en toewijding waarmee hier wijn wordt gemaakt. Elk detail wordt met zorg en aandacht uitgevoerd, van het handmatig plukken van de druiven tot de rijping op de beste Franse eiken vaten. Het is geen massaproductie, maar dat maakt het juist zo bijzonder. Dus als je ooit op Malta bent en je bent benieuwd naar de opkomende wijncultuur op het eiland, dan is een bezoek aan Ta’ Betta Wine Estates zeker de moeite waard! Proost!

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER WIJN: