In Brugge hoef je geen dorstige momenten te kennen. De bekendste bierbrouwerij in deze West-Vlaamse stad is ongetwijfeld Brouwerij de Halve Maan. Daarnaast heb je in de stad ook nog Brouwerij Bourgogne des Flandres (waar ze nu ook whisky stoken). Maar wist je dat er nog een derde brouwerij is? Brouwerij Fort Lapin bestaat al sinds 2012 en is in 2023 verhuisd naar een nieuwe, grotere locatie in de wijk Sint-Jozef, aan de rand van de stad. Hoe is de brouwerij ooit zo ontstaan en hoe gaat het op de nieuwe locatie? We spraken met eigenaar, hoofdbrouwer en Bruggeling Kristof Vandenbussche.

Van hobby naar succesvolle brouwerij
Kristof Vandenbussche begon in 2011 met brouwen, samen met zijn vrouw. Oorspronkelijk hadden ze naast de brouwerij ook een B&B, maar tijdens de coronapandemie moesten ze die sluiten. De focus kwam volledig op bierproductie te liggen en al snel groeide Fort Lapin uit zijn jasje.
“Onze productie steeg gestaag en twee jaar geleden kregen we de kans om een ander pand te kopen. We hebben daarbij onze brouwinstallatie uitgebreid, al is het niet onze bedoeling om oneindig door te groeien. In het begin dacht ik dat 500 hectoliter per jaar voldoende was om rendabel te zijn, maar dat bleek niet te kloppen. We moesten of uitbreiden, of stoppen. We hebben gekozen voor uitbreiding.”
De geschiedenis van Fort Lapin
Vandenbussche begon zijn carrière als koeltechnieker, vooral voor de horeca. Hierdoor kende hij al veel mensen in de sector. “Maandag ochtend besloot ik dat ik iets anders wilde doen. Bier brouwen was al een hobby sinds 1993, toen ik als student begon met een zelfgebouwde installatie van 20 liter. Dat groeide gestaag door de jaren heen.”
Na zijn studie werkte hij eerst in een bedrijf dat melkkoelmachines produceerde en later ook kleine brouwerijen bouwde. Dit gaf hem de kans om veel ervaring op te doen met installatie en reparatie. In 2010 bouwde hij een kleine brouwerij voor een vriend, maar toen deze de eerste factuur niet kon betalen, besloot hij het project zelf over te nemen. “De eerste batch was binnen een week uitverkocht, dus ik wist dat er potentie in zat.”
De keuze voor de naam Fort Lapin
Bij het kiezen van een naam kwamen er verschillende opties op tafel. “Eerst dachten we aan Brouwerij Van den Bussche, maar dat was lastig uit te spreken in het buitenland en werd al eens gebruikt. Daarna dachten we aan Brouwerij St. Josef, maar die naam had lokaal een slechte reputatie. Uiteindelijk kwamen we op Fort Lapin, een naam die verwijst naar een vesting uit 1664 net buiten de stadsmuren van Brugge.”
Hoewel ‘lapin’ Frans is voor ‘konijn’, heeft de brouwerij niets met konijnen te maken. Toch werd de naam goed ontvangen en werd het het definitieve merk. “Iedereen vond het een sterke naam en het heeft sindsdien goed gewerkt. Vandaar ook de konijnenoren in het logo en op de etiketten.”
Efficiëntie en innovatie
Sinds de verhuizing naar de nieuwe locatie in 2023 beschikt Fort Lapin over een volledig geautomatiseerde brouwinstallatie. “Waar ik vroeger 12 uur nodig had om 500 liter bier te brouwen, kan ik nu in 6 à 7 uur 2000 liter produceren. Daardoor kunnen we op één dag 4000 liter brouwen, zonder extra personeel.”
De focus blijft op ambachtelijk brouwen zonder concessies aan kwaliteit. “We werken nog steeds zonder personeel, mijn vrouw en ik doen alles samen. Van de verkoop tot de boekhouding en natuurlijk het brouwen zelf.”
Kristofs zoon heeft inmiddels ook interesse getoond in het vak. “Hij heeft een achtergrond in elektrotechniek en biochemie en werkt nu in een enzymenfabriek. Misschien komt hij in de toekomst bij ons werken, maar eerst moet hij zijn eigen pad volgen.”
De bieren van Fort Lapin
Fort Lapin brouwt een breed scala aan bieren. Zo is er de populaire (en eerste bier van de brouwerij) Fort Lapin 8 Tripel, een rijke tripel met een moutig aroma en een licht zoete toets, en de Fort Lapin Quadrupel 10, een donker degustatiebier met een complexe mix van mout en kruiden.
Daarnaast bieden ze onder andere de Fort Lapin Rouge en de Witte van Brugge met hibiscusbloem. Voor echte hoplovers is er de Fort Lapin Hoplapin en voor de liefhebbers van donkere bieren is er de Fort Lapin 6 Dubbel en de Fort Lapin 6 Chocolate Stout, terwijl seizoensspecialiteiten zoals de winterse Fort Lapin 9 Snowlapin en de frisse Fort Lapin 4,7 Summer Sour (er wordt gebruik gemaakt van yoghurtbacterie om een deel van de suiker om te zetten in melkzuur) voor afwisseling zorgen. Ook hebben ze een biologische tripel en een verrassende kriekvariant met zure krieken uit Polen.
De toekomst van Fort Lapin
Met een productie van 3000 hectoliter en 900.000 verkochte flessen per jaar is Fort Lapin een gevestigde naam in de Brugse bierwereld. Ondanks de groei wil Vandenbussche het bedrijf beheersbaar houden. “We willen onafhankelijk blijven en focussen op kwaliteit. Groeien is goed, maar we hoeven geen massaproductie te worden.”
Dankzij de moderne brouwinstallatie kan Fort Lapin nu nog consistenter bier produceren. “Lokale klanten verwachten steeds dezelfde smaak, en met onze nieuwe apparatuur kunnen we dat garanderen. Het ambacht blijft, maar met een efficiëntere aanpak.” Fort Lapin blijft dus een unieke speler in de Brugse bierwereld, met een authentiek verhaal en een passie voor ambachtelijk brouwen.
Brouwerij Fort Lapin zelf bezoeken
Je kunt de brouwerij zelf bezoeken op zaterdag tussen 14:00 en 18:00 uur voor een rondleiding of om te genieten van een biertje in de taproom. Daarnaast heeft Fort Lapin een eigen bierwinkel die geopend is van dinsdag tot en met vrijdag van 14:00 tot 18:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur. Parkeren kan gratis voor de deur. Kom je met het openbaar vervoer? Dan kun je bus 41 of 42 nemen vanaf Brugge Centraal Station, die vrijwel voor de deur van de brouwerij stopt.
Adres: Dreef ter Panne 2, 8000 Brugge
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER BIER IN BELGIË:
Geef een reactie