Crêpes Suzette met Grand Marnier

Oelala! C’est magnifique! 😛 Dat was de Franse les deel 1. 😉 Maar crêpes Suzette horen zeker bij de basiskennis Frans!

Het originele recept is met sinaasappelsap, maar in de supermarkt zag ik alleen maar hele netten met sinaasappels.. En zo lekker vind ik ze niet om zo te eten… Dus werden het mandarijntjes! 😀 En het eindresultaat was très bon! Je kan er ook een bolletje vanille-ijs bij serveren om er helemaal een feestelijk dessert van te maken!

Perfect ook voor Kerst; de flensjes kan je gemakkelijk de dag van tevoren maken en ook de mandarijntjes uitpersen kan je al voorbereiden. Daarna is het alleen nog maar saus maken en serveren! 🙂

Crêpes Suzette met Grand Marnier

Benodigdheden voor 2 personen:

  • klein beetje boter om in te bakken

Voor de flensjes:

  • 70 gram bloem
  • 110 ml volle melk
  • 1 ei (maat M)
  • mespunt zout
  • 25 gram gesmolten boter

Voor de saus:

  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • 150 ml gezeefd mandarijnensap (= ±6 mandarijnen)
  • 2 eetlepels Grand Marnier

Bereidingswijze:

Klop in een kom de ingrediënten voor de flensjes tot een egaal beslag. Het is niet veel, maar precies genoeg voor 6 kleine flensjes.

Verhit een koekenpan en doe een heel klein stukje boter in de pan. Zorg met een keukenpapiertje (o.i.d.) dat er over de hele bodem van de pan een beetje boter zit.

Schep een halve soeplepel beslag in de pan en draai de pan ook gelijk rond zodat je mooie dunne pannenkoekjes krijgt. Zodra je gaatjes gaat zin in de bovenkant kan je voorzichtig het flensje omdraaien en nog 1 minuut aan de andere kant bakken. Officieel horen flensjes NIET gekleurd te zijn (is mij ook niet helemaal gelukt), dus bak ze niet te ver door.

Vouw de flensjes in vieren en bewaar tot gebruik. Als je ze een dag van te voren maakt kan je ze het beste afgedekt met folie in de koelkast bewaren.

Crêpes Suzette met Grand Marnier

Voor de saus:

Doe in een droge koekenpan de suiker en laat op middelhoog vuur zachtjes smelten (bijna caramel) zonder te roeren. Voeg daarna het sap toe (pas op kan spatten) en blijf roeren tot de caramel/suiker is opgelost in het sap. Als het goed is heb je nu nog ongeveer de helft van het sap over in je pan waar je mee begon.

Crêpes Suzette met Grand Marnier Crêpes Suzette met Grand Marnier

Zet het vuur laag, en zorg dat de afzuigkap uit is (mocht de vlam in de pan slaan door de alcohol). Leg de flensjes in de pan en doe de Grand Marnier erbij. Ik heb niet geflambeerd (dan raak je alcohol kwijt.. Noooo!), maar dat zou wel kunnen.

Crêpes Suzette met Grand Marnier

Laat je flensjes een minuut of 2 lekker sudderen en hydrateren.

Leg de flensjes mooi op een bordje en giet de overgebleven saus uit je pannetje er overheen. Serveer zo of met een bolletje ijs.

Bon Appétit! 😀

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.