Cheesecake met speculaas en kweepeercompote

Ik was laatst bij een sjiek restaurant uit eten in Delft en we hadden daar als toetje een heerlijk stukje cheesecake met kweeperencompote en speculaasijs. Dat gerechtje was veel te complex om thuis te maken in een kleine hoeveelheid, maar de combinatie van kweepeercompote en speculaas was echt heerlijk! Dus ben ik thuis aan de slag gegaan en het resultaat was ongewoon lekker! 😀

cheesecake met speculaas en kweepeercompote

Benodigdheden voor 3 middelgrote of 4 kleine cheesecakes:

Voor de bodem:

 • 50 gram ongezouten boter
 • 10 speculaasjes, dat is ongeveer 120 gram

Voor de cheesecake:

 • 100 gram roomkaas
 • 4 grote eetlepels Griekse yoghurt
 • 3 blaadjes gelatine, van Dr. Oetker*

Voor de compote:

 • 1 grote kweepeer
 • 100 ml Muscat wijn, zoete wijn, word meestal verkocht in 0,5L flesjes
 • 50 ml water
 • 1/2 stokje kaneel
 • 1/4 steranijs
 • 1/2 vanillepeul

*Dit maakt het gerecht niet geschikt voor vegetariërs; een alternatief is agar-agar, maar daar heb ik zelf nog niet zoveel ervaring mee.

Bereidingswijze:

Maak eerst de compote.

Schil de kweepeer, snij in parten en haal het klokhuis eruit. Snij daarna de parten in kleine blokjes en doe in een steelpannetje. Schraap het merg uit de vanillepeul en doe het merg samen met de uitgeschraapte vanillepeul bij de blokjes kweepeer. Voeg dan ook de wijn, water, kaneel en steranijs toe en zet op laag vuur (met deksel) op. Dit laat je dan (met de deksel op de pan) 15 minuutjes zachtjes pruttelen, in die tijd komt er ook een hoop vocht uit de kweepeer. Als je dan na die 15 minuten de deksel van de pan haalt en dan weer 15 minuten laat pruttelen kan al dat heerlijke kweepeer/muscat sap lekker inkoken. Hou alles wel in de gaten dat het inkoken niet te hard gaat dat het gaat aanbranden. Je kan er altijd een klein beetje water bij doen als er te weinig vocht is.

Maak in de tussentijd de bodem.

Maal in de keukenmachine 10 speculaasjes tot kruimels en hou 2 eetlepels van het kruim apart. Smelt 50 gram ongezouten boter en roer die door de kruimels heen zodat je één massa hebt. Stort in 1 groot vormpje of 4 kleine vormpjes (kijk bij mijn andere cheesecakerecept hoe ik dat gedaan heb), druk goed aan en zet weg in de koelkast.

Roer in een grote kom de roomkaas met de Griekse yoghurt goed los.

Leg de blaadjes gelatine even in koud water.

Wanneer de kweepeer mooi gaar is (maar nog wel blokjes zijn) en het sapje lekker gereduceerd is vis je de vanillepeul, kaneel en steranijs uit de pan en schep je 4 grote eetlepels van de kweepeerblokjes in een apart bakje. Dat is voor de opmaak van je bord.

Stamp nu met een pureestamper de blokjes kweepeer tot een compote.

cheesecake met speculaas en kweepeercompote

Knijp de gelatine uit en roer die goed door de nog warme kweepeercompote.

Roer de kweepeercompote door het roomkaasmengsel, verdeel dat over de vormpjes met de speculaasbodem en zet minimaal 4 uur in de koelkast.

Voor het opdienen:

Heb je die losse kruimels speculaas nog bewaard? Druk die kruimels nog iets fijner er doe een beetje in een theezeefje en zeef wat van dat speculaaskruim over de bovenkant van je cheesecake.

Haal de cheesecakejes voorzichtig uit de vormpjes (als je een metalen vorm hebt gebruikt kan je die heel even verwarmen met zo’n crème brûlée brander, dan laat het zo los) en zet op een mooi bordje. Serveer met een goede lepel van de apart gehouden kweepeercompote en klaar is je cheesecake met speculaas en kweepeercompote!

Het klinkt misschien als superveel werk, maar je kan dit zeker 1 dag van tevoren maken of gewoon begin van de middag als je het ’s avonds wilt eten.

wijntip new

Drink hierbij een lekker glaasje Muscat (die heb je toch al in huis) of als je helemaal sjiek wilt doen neem je de Roccolo Grassi Recioto Soave La Broia 2010. Porno in je glas! 😀

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.