Roeselare, de stad van het Vlaams Roodbruin, heeft een nieuwe parel op haar kroon: de volledig vernieuwde bezoekerservaring van Brouwerij Rodenbach. Deze historische brouwerij, met zijn wereldberoemde foederkelders, nodigt bierliefhebbers uit voor een smakelijke reis door de tijd waarbij je nu zelfs je eigen bier mag samenstellen tijdens een Blend Your Own Rodenbach.

Blend Your Own Rodenbach bij Brouwerij Rodenbach

De geschiedenis van Brouwerij Rodenbach

De geschiedenis van Rodenbach is nauw verweven met die van België zelf. De familie Rodenbach, afkomstig uit Duitsland, vestigde zich in de 19e eeuw in Roeselare en stichtte daar in 1821 de brouwerij. De familie leverde niet alleen belangrijke bijdragen aan de bierwereld, maar ook aan de Belgische samenleving. Zo speelden verschillende Rodenbachs een prominente rol in de Belgische revolutie en was Constantijn Rodenbach zelfs de auteur van het Belgische volkslied.

Naast hun politieke betrokkenheid waren de Rodenbachs ook visionaire ondernemers. Eugène Rodenbach perfectioneerde het unieke rijpingsproces op eikenhouten foeders, waardoor Rodenbach zijn karakteristieke smaak kreeg. Hoewel de familie Rodenbach niet meer direct betrokken is bij de brouwerij, leeft hun nalatenschap voort in elke slok Rodenbach-bier.

Nieuw bezoekersparcours

Het nieuwe bezoekersparcours neemt je mee op een reis door de tijd, van de oprichting van de brouwerij tot de moderne brouwtechnieken van vandaag. Je wandelt door de historische brouwzaal, waar de geur van mout en gist je tegemoet komt. Via de geklasseerde moutast kom je terecht in het voormalige stookhuis, dat nu is omgebouwd tot een interactief museum vol interessante weetjes en verhalen over Rodenbach.

Het hoogtepunt van de tour is ongetwijfeld de foederzaal. Hier bevinden zich honderden eikenhouten foeders waarin het Rodenbach-bier rijpt. Met behulp van licht- en geluidseffecten wordt de magie van het rijpingsproces zichtbaar en hoorbaar gemaakt. Je leert alles over de verschillende fasen van het brouwproces en de unieke smaak die Rodenbach zo kenmerkt.

Blend Your Own Rodenbach bij Brouwerij Rodenbach

Blend Your Own Rodenbach

Na de rondleiding is het tijd om zelf aan de slag te gaan. In een speciale ruimte kun je je eigen Rodenbach-blend creëren. Onder begeleiding van een ervaren brouwer experimenteer je met verschillende bieren en creëer je jouw unieke smaakprofiel. Dit is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

Blend Your Own Rodenbach bij Brouwerij Rodenbach

Het Foederhuis: proeven en genieten

Na al dat ontdekken is het tijd om te genieten van de vruchten van de brouwerij. In het gezellige Foederhuis, omringd door de indrukwekkende eikenhouten foeders, kun je een uitgebreide keuze aan Rodenbach-bieren proeven. De huisbereide gerechten, perfect gecombineerd met de bieren, maken de ervaring compleet.

Blend Your Own Rodenbach bij Brouwerij Rodenbach

Praktische informatie

Van woensdag tot en met zondag kan je als individuele bezoeker om 14u00 aansluiten bij een gegidste rondleiding. Je bezoekt dan het Rodenbach belevingsparcours en ‘Blend Your Own Rodenbach’ en krijgt de mogelijkheid om één of meerdere biertjes te proeven (afhankelijk van het gekozen arrangement: Classic (1 biertje) of Grand Cru (4 biertjes)). Prijzen zijn voor de Classic tour en proeverij €17 per persoon, de Grand Cru tour is €22 per persoon. Deze prijzen zijn van oktober 2024. De brasserie Het Foederhuis is open van woensdag tot en met zondag van 11u00 tot 19u00 voor lunch en borrel. Kijk voor meer informatie op www.rodenbach.be.

Overnachten in Roeselare

Wil je langer genieten van alles wat Roeselare te bieden heeft? In de stad vind je tal van accommodaties, van gezellige bed & breakfasts tot moderne hotels. Parkhotel Roeselare bijvoorbeeld, is een populaire keuze onder zowel toeristen als zakenreizigers vanwege zijn centrale ligging en vlakbij het station. Of je nu op zoek bent naar een luxe verblijf of een budgetvriendelijke optie, in Roeselare is er voor ieder wat wils.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER BIER IN BELGIË: