De Languedoc-Roussillon is al sinds eind 19e eeuw het wijn-werkpaard van Frankrijk. Wist je dat met bijna 400.000 ha wijnbouwgrond de Languedoc-Roussillon het grootste wijnbouwgebied ter wereld is? Lang stond dit wijngebied bekend als ‘alleen-voor-bulkwijnen-geschikt’, maar daar is sinds een aantal jaar zeker verandering in gekomen. Ik ging langs bij de Dom Brial wijncoöperatie om zelf dit wijnhuis te bekijken en van speelse bikini-rosé tot serieuze Rivesaltes te proeven.

Een bezoekje aan de Crest Petit wijngaard

>> For the English version of this article, visit my Substack page.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

De Dom Brial wijncoöperatie

In het kleine dorpje Baixas, vlakbij Perpignan, ontstond in 1923 een bijzondere samenwerking. Honderd wijnmakers, getekend door de verwoestende druifluiscrisis die de Franse wijngaarden trof, besloten hun krachten te bundelen en richtten ‘La Cave Viticole de Baixas‘ op. Met het motto ‘Samen staan we sterk’ legden ze de basis voor een bloeiende coöperatie. Al snel breidde hun netwerk zich uit en werd de naam van het wijnhuis ver buiten Roussillon bekend.

Als eerbetoon aan Michel Jean Joseph Brial, een benedictijner monnik die veel heeft betekend voor de regio, werd de coöperatie in 1985 omgedoopt tot ‘Dom Brial’. Brial, geboren in Perpignan, was een groot historicus en stichter van twee scholen voor kansarme kinderen in Baixas en Pia.

De Dom Brial wijncoöperatie
De Dom Brial wijncoöperatie

Vandaag de dag omvat Dom Brial ongeveer 200 wijnbouwers en heeft het diverse certificeringen voor kwaliteit en duurzaamheid behaald. De coöperatie heeft ook een sterke sociale verantwoordelijkheid door eerlijke prijzen te garanderen voor zowel producent als consument. Dom Brial werd meerdere keren bekroond als de beste wijncoöperatie van Frankrijk, met name door de Berliner Wein Trophy, waarmee het zijn positie in de wijnwereld bevestigde​.

De wijnmaker en productiedirecteur is Agnès Arquier en zij heeft al sinds 2004 hier de touwtjes in handen. Ze experimenteert graag, dit zien we onder andere aan de verschillende vaten die in de kelder staan. Van de traditionele barriques, tot houten ‘perle’ en betonnen ‘eitjes’.

De Dom Brial wijncoöperatie
De Dom Brial wijncoöperatie

De wijnen

De wijnen van Dom Brial vallen onder de AOP’s Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon Villages, Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes en IGP Côtes Catalanes. En misschien denk je Catalonië is toch Spanje? Dat klopt, maar de IGP Côtes Catalanes is dus een wijngebied in de regio Languedoc-Roussillon. Het arsenaal van Dom Brial is enorm; zo rond de 45 verschillende wijnen. Ze hebben wit, rosé, rood en de zoete Vin Doux Naturel wijnen (maar daarover hieronder meer).

Dom Brial wijn selectie Languedoc Roussillon
Dom Brial wijn selectie Languedoc Roussillon

Een wijn die al 20 jaar in het assortiment van Dom Brial te vinden is, is de Rozy rosé. Nu is een rosé wijn misschien niet zo herkenbaar, maar deze is dat zeker wel. Rozy krijgt namelijk elk jaar een nieuw bikinietje aan! Voor editie 20 is Rozy wel haar kenmerkende decolleté kwijtgeraakt.

Dom Brial is daarnaast steeds meer toegewijd aan duurzame wijnbouw en heeft in de afgelopen jaren een reeks biologische wijnen geïntroduceerd. Deze wijnen zijn het resultaat van een langdurige overgang naar biologische landbouw, waarbij ze sinds enkele jaren een aantal volledig biologische percelen beheren.

Mijn favoriete wijn uit de line-up in het proeflokaal was de Dom Brial Confidentielle AOP Côtesdu Roussillon Villages 2022; een blend van 80& Syrah en 20% Grenache noir, stainless steel maceratie voor 3 weken en daarna aged in zandstenen amfora voor 6 tot 8 maanden. Normaal ben ik eigenlijk niet zo’n van amfora’s, maar bij deze wijn werkt het echt fantastisch. Robijnrood van kleur, zwarte bes, bramen, specerijen in de neus en een vol en rond mondgevoel. Fijne tonen van kersen, viooltjes en zoethout, en fluweelzachte tannines in de afdronk.

Rozy rosé Dom Brial
Rozy rosé
Dom Brial wijncoöperatie - van speelse bikini-rosé tot serieuze Rivesaltes
Confidentielle 2022

Rivesaltes

Wanneer we het hebben over Rivesaltes, zijn er eigenlijk een paar verschillende dingen die dezelfde naam hebben. Je hebt het dorp Rivesaltes, het wijngebied AOP Rivesaltes, de druivensoort Muscat de Rivesaltes en dan ook nog de zoete wijn Rivesaltes, een Vin Doux Naturel (VDN). Anders dan bij zoete wijnen zoals Sauternes wordt de suiker bij deze wijnen niet volledig omgezet in alcohol. Dit komt door het toevoegen van alcohol tijdens het gistingsproces, wat de gisten stopt. Deze techniek, genaamd ‘mutage’, werd al in de 13e eeuw ontdekt.

Vin Doux Naturels Dom Brial

Roussillon is het grootste productiegebied voor Vin Doux Naturel, met appellaties zoals Banyuls, Maury Doux en Rivesaltes. Ook in de Languedoc, de zuidelijke Rhône en Corsica wordt deze wijn gemaakt. De druiven die gebruikt worden voor Vin Doux Naturel variëren, maar Muscat à petit grains blancs en Grenache zijn de meest bekende. De smaak kan fris of complex zijn, met hints van citrus, fruit, noten, koffie en zelfs tabak. Vin Doux Naturel is perfect als aperitief of digestief. Je kunt het ook genieten bij foie gras, zoet-zure gerechten, blauwe kaas en vooral chocolade desserts.

Om een idee te geven van de verscheidenheid aan VDN’s te geven: rivesaltes is er niet simpel in wit en rood, maar in blanc, ambré, rosé, tuilé, rubis en rancio, waarbij de laatste zeer lang gerijpt heeft en sterk geoxideerd is.

Tijdens het diner bij Le Garde Manger kregen we bij het chocoladedessert een Dom Brial Rivesaltes uit 1999 en 1969 te proeven. Heel bijzonder dat deze zoete wijnen toch complex zijn, met een combinatie van gedroogd fruit, vijgen en abrikozen, maar ook nog steeds voldoende zuren hebben voor de balans.

Dom Brial wijncoöperatie - van speelse bikini-rosé tot serieuze Rivesaltes
Dom Brial wijncoöperatie - van speelse bikini-rosé tot serieuze Rivesaltes

Een bezoekje aan de Crest Petit wijngaard

Aan het eind van de middag brachten we ook nog even een kort bezoekje aan de wijngaard die de druifjes levert voor de topwijn van Dom Brial: de Crest Petit. Eigenaar van de Syrah wijnstokken is Pierre Fons die ons enthousiast verteld over de omgeving, de terroir (klei-kalksteen en hellingen van leisteen) en de oogst van 2024. In de omringende wijngaarden zijn zelfs wandelpaden en staan er informatieborden tussen de wijnranken. En met een prachtig zicht op de wijngaarden in de ondergaande zon en in de verte verschijnen de hoge toppen van de Massif du Canigou.

Een bezoekje aan de Crest Petit wijngaard

Oenotoerisme

Het begrip ‘oenotoerisme’ is het Franse woord voor leuke dingen doen in en rondom de wijngaarden. Dom Brial biedt een breed scala aan activiteiten voor wijnliefhebbers die de regio Roussillon willen ontdekken. Van spannende quad- en elektrische scootertochten door de wijngaarden tot rustige wandelingen en uitgebreide rondleidingen door de wijnkelders. Bezoekers kunnen de prachtige landschappen verkennen, de geschiedenis van de coöperatie ontdekken en natuurlijk genieten van de heerlijke wijnen van Dom Brial.

Naast de meer actieve activiteiten, biedt Dom Brial ook tal van mogelijkheden om de wijnen te leren kennen. Er worden regelmatig proeverijen georganiseerd, zowel voor individuele bezoekers als voor groepen. Tijdens deze proeverijen kunnen deelnemers meer te weten komen over de verschillende druivensoorten, de vinificatieprocessen en de karakteristieken van de wijnen. Voor groepen zijn er ook speciale workshops beschikbaar.

De wijnkelders van Dom Brial

Restaurant tip in de buurt

Na het bezoek aan de wijngaard reden we door naar Le Garde Manger, soort hybride delicatessenwinkel/slager/restaurant. Hier heb je als vegetariër of vegan weinig te zoeken, want achter in de zaak staat een enorme dry-aged rijpingskast gevuld met kolossale stukken koe en andere beestjes. We starten met dé aperitief trend in de Roussillon nu: een Riv’tonic; gemaakt van gelijke delen Rivesaltes Ambré en tonic. Hierbij komt een lekkere grote plank met lokale delicatessen zoals slakken in knoflookboter, grove salami, kaasjes en bloedworst op tafel.

Daarna duiken we in een kalfsbrochette met El Cami Rouge IGP Côtes Catalanes. Een biologische wijn waarbij de strepen op het etiket staan voor het spoor van de slak; net zo traag als het bureaucratische proces ging om deze wijn officieel te mogen maken.

Dom Brial wijncoöperatie - van speelse bikini-rosé tot serieuze Rivesaltes (Riv'Tonic)
Riv’tonic
lunchen bij Le Garde Manger
Le Garde Manger

Verkrijgbaarheid Dom Brial wijnen in Nederland

Misschien ben je na het lezen van dit artikel wel nieuwsgierig geworden naar de wijnen van Dom Brial. Er zijn grofweg 2 opties: zelf een tripje plannen naar de Roussillon, of bij één van de volgende (online) wijnwinkels inslaan: La Vie du Vin, Elhorst Wijnen in Oldenzaal of Pims Wijnen.

Reizen naar de Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon ligt op een flinke rijafstand van Nederland. Vanaf Utrecht ben je met de auto in ongeveer 12-14 uur in het hart van de wijnstreek. Geen zin om te vliegen? Je kunt ook de trein nemen; pak een Eurostar naar Paris Nord, metrootje naar Gare de Lyon en vanaf daar rijdt er een rechtstreekse TGV naar Montpellier. In totaal duurt de reis dan tussen de 8 en 10 uur.

Toch liever wat sneller op je bestemming zijn? Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden directe vluchten aan naar Montpellier of Perpignan, met een vliegtijd van ongeveer 2 uur. Maatschappijen als Transavia, KLM en easyJet bieden verschillende keren per dag directe vluchten aan. Gebruik een vergelijkingssite om de beste vliegtickets te vinden. Handig is wel om ter plekke wel een huurauto te regelen; veel van de wijnhuizen liggen erg afgelegen zonder treinstation of bushalte in de buurt. Een auto is in de Languedoc-Roussillon wel een must.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Business France Nederland en Kloos-Vins Wijnmakelaar maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER FRANKRIJK: