Zout is een van de bekendste smaakmakers die in vrijwel elk gerecht wordt toegepast. Er zijn echter vele soorten zout en deze hebben allemaal verschillende karakteristieken en dus een andere smaak en toepassing. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen twee veel voorkomende zoutsoorten: Het Keltisch zeezout en Himalayazout.

Keltisch zeezout vs. Himalayazout wat zijn de verschillen

Zout is zout. Of toch niet?

Nou laten we daar maar gelijk kort over zijn: Nee! Net zo goed als dat er smaakverschillen zitten in verschillende wijnsoorten, afhankelijk van de druiven en productiemethode, is dat ook bij zout het geval. Ook daar speelt de soort (en plek waar het gewonnen wordt) een rol, net als de productiemethode. En daarnaast speelt ook de textuur van zout nog een rol in de toepasbaarheid in de keuken. Er zijn dan ook vele verschillende zoutsoorten. Twee daarvan, Keltisch zeezout en Himalayazout, vergelijken we in dit artikel met elkaar.

Keltisch zeezout

Laten we eerst eens kijken waar Keltisch zeezout vandaan komt. Deze zoutsoort wordt gewonnen in Bretagne, een Franse streek in het westen van het land aan de Atlantische Oceaan en Het Kanaal. Het zeezout bevat maar liefst 70 soorten mineralen en heeft een delicate, verfijnde minerale smaak dat elk gerecht naar een hoger niveau brengt.

Een gezondere zoutsoort

Door de vele mineralen die in Keltisch zout voorkomen is het een gezonde zoutsoort. Echter, wat deze zoutsoort onderscheidt van bijvoorbeeld het Himalayazout is het feit dat het van alle veel voorkomende zoutsoorten het laagste natriumgehalte (33,8% tegenover 36,8%) bevat. En natrium is de stof die kan bijdragen aan een verhoogde bloeddruk. Daar mag je niet teveel van binnenkrijgen en dus is de keuze voor Keltisch zeezout, waar minder natrium in voorkomt een gezonde keuze.

Overigens wordt er aan Keltisch zout geen jodium toegevoegd, zoals bij keukenzout vaak wel het geval is. Aangezien dit wel een bouwstof is die je lichaam nodig heeft, is het belangrijk om deze stof via andere bronnen, zoals vis, eieren of zuivel, binnen te krijgen indien je uitsluitend Keltisch zout gebruikt.

Bij welke gerechten past Keltisch zeezout

Het Keltisch zeezout is vanwege de verfijnde smaak echt een allround zoutsoort die je in heel veel gerechten kunt gebruiken. Het is perfect te gebruiken in vlees- en visgerechten, maar kan ook worden gebruikt om groenten te voorzien van extra smaak.

Keltisch zeezout kopen

Keltisch zeezout kun je online kopen bij specialisten in kruiden en specerijen. Zo kun je Keltisch zeezout kopen bij Van Beekum Specerijen, waar je ook al je andere waar je ook al je andere kruiden en specerijen kunt kopen.

Himalayazout

Dan het Himalayazout. Dat wordt, zoals de naam al aangeeft, gewonnen in zoutmijnen in Pakistan in het Himalayagebergte. Het zout is daar terecht gekomen door verdamping uit zeeën die miljoenen jaren geleden op die plek lagen. Het heeft er al die tijd gelegen, beschermd door de bergen, en daardoor specifieke eigenschappen ontwikkeld die andere zouten niet hebben.

De meeste kenmerkende en letterlijk zichtbare eigenschap die Himalayazout onderscheidt van Keltisch zout en eigenlijk van elke andere zeezout, is de rode kleur. Deze wordt veroorzaakt door de aanwezige mineralen.

Himalayazout en gezondheid

In Himalayazout zit meer natrium dan in Keltisch zout. En dus, bij een te grote inname ervan, is de kans op een verhoogde bloeddruk aanwezig. Aan de andere kant zit er ook veel meer magnesium in deze zoutsoort en dat werkt dan juist weer bloeddrukverlagend.

Conclusie

De conclusie van deze vergelijking Keltisch zeezout vs. Himalayazout is dat je met Keltisch Zeezout een hele goede smaakmaker in huis hebt, die gezond is en veel aroma toevoegt aan bijna elk gerecht. Of dat nou vlees of vis is. Eigenlijk mag deze zoutsoort in geen enkele keuken ontbreken.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

Extern artikel

MEER INTERESSANTE ARTIKELEN: