We waren van de week aan het High Winen in Den Haag en bij het dessert kregen we cheesecake met een goddelijke PX. PX staat voor Pedro Ximénez (een sherry) wat een hele zoete dessertwijn is.
Toen ik (een paar dagen later) lekker uitgebreid ging koken, en Franz het toetje mocht kiezen werd het cheesecake met PX! :)
Voor de bodem heb ik deze keer Jodenkoeken gebruikt, maar je kunt natuurlijk elk koekje gebruiken wat je wilt.
Benodigdheden voor 2 grote of 4 kleine porties:
- 200 gram roomkaas
- 3 grote eetlepels Griekse yoghurt
- 2 blaadjes gelatine
- 5 eetlepels koffielikeur
- 4 Jodenkoeken
- 25 gram boter
- handje hazelnoten, grof gehakt
- handje amandelen, grof gehakt
Voor de saus:
- 100 gram suiker
- 40 ml water
- 75 ml slagroom
- 1 eetlepel boter
- zout naar smaak
Bereidingswijze:
Verkruimel de Jodenkoeken en smelt 25 gram boter in een pannetje. Wanneer de boter gesmolten is voeg je de kruimels Jodenkoeken toe. Ik heb metalen stekers gebruikt, waarbij ik de onderkant heb afgesloten met plasticfolie en een elastiekje. Wanneer je ze op een stevige, platte bodem zet, kan je ze gemakkelijk vullen (en daarna gelijk in de koelkast zetten). Stamp de bodem goed aan met bijvoorbeeld een cocktailstamper of een lepel. Zet de bodems in de koelkast.
Laat de gelatineblaadjes in koud water weken en doe de koffielikeur in een steelpannetje en zet op laag vuur op.
Mix in een grote kom de roomkaas met de Griekse yoghurt en roer alles goed los.
Wanneer de koffielikeur warm is knijp je de gelatine even uit en voeg je die toe aan de warme likeur. Roer goed door (zodat je geen klontjes gelatine hebt) en giet bij het roomkaas/yoghurtmengsel.
Roer weer goed totdat alle likeur is opgenomen in de massa en giet op de Jodenkoekenbodems. Laat nu ± 4 uur opstijven in de koelkast.
Voor de saus smelt je de suiker met het water in een hoog pannetje (niet roeren!). Zet ook de slagroom in een apart pannetje zachtjes op. Wanneer de gesmolten suiker de gewenste kleur heeft giet je voorzichtig de warme slagroom bij de suiker. Pas op; je suiker gaat nu even bruisen door het temperatuurverschil (daarom heb je een hoog pannetje nodig) maar wanneer je de boter hebt toegevoegd mag je wel roeren (neem hiervoor een rubberen spatel, een metalen lepel wordt te heet) en zal je bruisende massa een mooie gladde karamelsaus worden. Wil je een gezouten karamel hebben, dan voeg je naar smaak wat zout toe.
Haal de cheesecakes uit de koelkast en haal uit de vorm; wanneer ze niet goed uit de vorm komen kan je met een bruleebrandertje de metalen ring heel voorzichtig verwarmen, dan kan je de cheesecake gemakkelijk uit de vorm halen.
Giet de saus over de cheesecake, en garneer met de noten.
Drink bij deze cheesecake met karamelsaus dus een mooie Pedro Ximénez Sherry!
Wat ziet dit er lekker uit! Ik heb al te lang geen cheesecake meer gegeten :-)