Het is een zondagmiddag in december in Oostende als we na een frisse strandwandeling via de boulevard naar Stadsbrouwerij ’t Koelschip lopen. We stappen gelijk binnen in de brouwerij en worden op de eerste verdieping hartelijk ontvangen door Ive Mostrey, de drijvende kracht achter Stadsbrouwerij ’t Koelschip. Samen met zijn vrouw Sandy runt hij niet alleen de brouwerij, maar ook een gezellige kaasbar waar de platenspeler al snorrend zijn rondjes aan het draaien is. Met een flinke dosis humor en een no-nonsense mentaliteit hebben ze een unieke plek gecreëerd waar experimenteren en genieten centraal staan.

Hoe ben je ooit zo de bierwereld ingerold?

Ive: “In 2008 begon ik bij een groothandel; ik reed heel West-Vlaanderen rond met verschillende Belgische bieren. In 2010 startte ik mijn eigen bierwinkel hier in Oostende. Daar stond ik donderdag tot en met zondag, terwijl ik maandag tot woensdag mijn bierrondes deed. Dat heb ik zes jaar lang gedaan.”

“Ik heb ooit al eens bij een andere brouwerij een eigen bier laten brouwen, maar ik had altijd de ambitie om het echt zelf te doen. Toen heb ik alle West-Vlaamse brouwers aangeschreven met de vraag of ik onder begeleiding van een brouwer een eigen bier mocht maken en zo de basis van het brouwen kon leren. Kristof Vandenbussche van brouwerij Fort Lapin was de enige die reageerde. Het klikte meteen: we zijn allebei no-nonsense, rechtdoorzee en kritisch over van alles, inclusief de bierwereld.”

“In 2013 begon ik met een kleine installatie van 60 liter om productontwikkeling te doen en brouwcursussen te geven in de bierwinkel. Later kreeg ik van Kristof de mogelijkheid om zijn oude installatie over te nemen, die in 2015/2016 werd geïnstalleerd.”

Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende
Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende
Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende
Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende

Wanneer heb je de overstap gemaakt van bierwinkel naar brouwerij?

“De coronacrisis was een keerpunt. Toen veel winkels dicht moesten, hebben we acties en een webshop opgezet. Toen België weer open ging, waren we helemaal uitverkocht. Op dat moment moesten we kiezen: vullen we de winkel opnieuw met aangekochte bieren, of maken we de stap naar fulltime brouwen? We kozen voor het laatste.”

Waarom heet de Stadsbrouwerij ’t Koelschip?

“We gebruiken onze kleine installatie nog steeds voor het brouwen van bieren met spontane gisting. Het koelschip dat je daarvoor nodig hebt, is eigenlijk onze hele brouwerij. In klassieke lambiekbrouwerijen is het een groot plateau, maar bij ons gaat het bier van bovenaf in een open tank om af te koelen. De gisten in ons pand doen daarna hun werk. Ons bier Allambique gaat van de kookketel rechtstreeks op houten vaten van Filliers.”

Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende
Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende
Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende

Welke bieren kunnen mensen hier drinken?

“De bieren die je hier drinkt, komen rechtstreeks van de tank en variëren. Momenteel hebben we een tripel, een quadrupel, een Kerasis-kriek met Schaarbeekse krieken (geleverd door gepensioneerde buurtbewoners), en onze Zeuze — een geuze aan zee. Al mogen we die laatste officieel geen geuze noemen van de Horal”, zegt Ive lachend.

Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende - Zeuze
Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende

Er zijn vier vaste bieren in het assortiment:

  • Oostende Bonsoir: een blonde quadrupel van 8,4%, een ode aan zanger Arno.
  • Saison Krevet: 5%, gebrouwen in samenwerking met Visit Oostende.
  • Winter is Coming: een bruine quadrupel van 8,9%.
  • Een session IPA van 4,5%.

“Het leukste aan onze installatie is dat we kunnen blijven experimenteren,” vertelt Ive. “Sandy, mijn vrouw, is de brouwster. Ik houd me vooral bezig met proeven.”

Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende
Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende
Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende

Welkom in de kaasbar boven de stadsbrouwerij

“Afgelopen jaar hebben we een kaasbar geopend boven de brouwerij. Het duurde even voor mensen ons wisten te vinden. Nu heet het simpelweg: ‘Welkom in de kaasbar boven de stadsbrouwerij in Oostende’. Die naam zegt alles”, lacht Ive. “De meeste meubels en decoratie hebben we gekregen van fans en klanten,” vertelt Ive. “Onze kaasvitrine komt van een bbq-restaurant hier in de straat, en de stoelen zijn afkomstig uit een oude concertzaal in Oostende.”

Je kunt hier kiezen uit een kaas- en/of charcuterieplank met oma’s compote en noten uit de tuin van Sandy’s tante. Daarbij serveert men de bieren rechtstreeks uit de tanks.

Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende - Welkom in de kaasbar boven de stadsbrouwerij

Waar ben je het meest trots op?

“Onze lambiekbieren,” zegt Ive fier. “Er wordt vaak gezegd dat spontane gisting alleen in de Zennevallei kan. Wij wilden bewijzen dat het ook elders mogelijk is. De universiteit van Leuven heeft onderzoek gedaan naar de gisten in onze brouwerij en een positief rapport uitgebracht.”

Twee jaar geleden kwam Jeroen De Pauw, de Smaaktoerist, langs voor een verhaal op nationale televisie.

Hoe zie je de toekomst?

“We willen niet groeien in volumes. Als we dit werk kunnen blijven doen tot ons pensioen, teken ik nu gelijk af. Maar ik zou wil wel meer willen doen met champagne. We bieden al sinds november 2024 champagne aan in de kaasbar en werken aan combinaties, zoals een aperitief met kriek en champagne. Een aantal sterrenchefs was daar erg enthousiast over.”

Op bezoek bij Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende

Stadsbrouwerij ’t Koelschip
Van Iseghemlaan 101, Oostende
Geopend: maandag tot en met zondag 10:00–23:30

Meer informatie over het bezoeken van de brouwerij: www.blondekuif.be/brouwerijbezoek

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER BELGIÊ: