Saint-Chinian, gelegen in het hart van de Languedoc-Roussillon, is een wijngebied dat bekendstaat om zijn diversiteit aan terroirs en karaktervolle wijnen. De appellatie, officieel erkend als AOP sinds 1982, beslaat ongeveer 3.100 hectare wijngaarden en profiteert van een mediterraan klimaat met invloeden van de Tramontana-wind. Dit draagt bij aan de frisheid en concentratie van de wijnen. Om dit wijngebied beter te leren kennen, gaan we langs bij Domaine Moulinier in Pierrerue.

Maison des Vins de Saint-Chinian
Tijdens onze wijntrip brachten we ook een bezoek aan het Maison des Vins de Saint-Chinian in het gelijknamige dorp. Dit is dé plek om de wijnen van de regio beter te leren kennen. Hier verkopen ze al sinds 1978 de wijnen rechtstreeks van de wijnmaker aan consumenten. We kregen er een uitgebreide proeverij, die eigenlijk voelde als een mini-masterclass over Saint-Chinian. Hier leerden we meer over de verschillende terroirs en stijlen binnen de appellatie.
Saint-Chinian omvat 20 verschillende dorpen en beslaat in totaal 6.000 hectare, waarvan 3.100 hectare daadwerkelijk in productie is. Met een gemiddelde jaarlijkse productie van 110.000 hectoliter is het de op 3 na grootste appellatie van de Languedoc in volume. De wijnproductie bestaat voor 82% uit rode wijnen, 13% uit rosé en slechts 5% uit witte wijnen. In het gebied zijn 100 onafhankelijke wijnhuizen actief, naast 8 coöperaties. Opvallend is dat maar liefst twee derde van de verkoop plaatsvindt rechtstreeks bij de wijnhuizen en in horecagelegenheden binnen Frankrijk zelf, wat de sterke lokale verankering en populariteit van Saint-Chinian-wijnen onderstreept.
De ondergrond in Saint-Chinian is gevarieerd. In het noorden van de appellatie domineren schistbodems, die wijnen opleveren met mineraliteit en finesse. In het zuiden treffen we meer klei-kalksteen aan, wat bijdraagt aan de structuur en complexiteit van de wijnen. De belangrijkste druivenrassen voor rode en roséwijnen zijn syrah, grenache, mourvèdre en carignan. Voor witte wijnen worden onder andere grenache blanc, marsanne, roussanne en vermentino gebruikt.
Ook wordt er door de klimaatverandering meer gekeken naar nieuwe druivenrassen die beter tegen de hitte kunnen, zoals de rode variëteiten picpoul noir, terret, riberenc, Œillade noire en de witte variëteiten picpoul blanc en terret blanc.
Beneden in de winkel is vrijwel de volledige collectie Saint-Chinian-wijnen te koop, wat het een ideale plek maakt om een fles (of meerdere) mee naar huis te nemen.
Domaine Moulinier: zes generaties wijngeschiedenis
Op onze wijntrip door de Languedoc-Roussillon brachten we een bezoek aan Domaine Moulinier, een familiebedrijf dat al zes generaties lang wijn produceert. Dit domein, nu onder leiding van Stéphane Moulinier, bevindt zich in Saint-Chinian en beslaat 35 hectare aan wijngaarden, verdeeld over verschillende terroirs: zandsteen (grès), klei-kalksteen (argilo-calcaire) en schist.
Het wijnhuis produceert jaarlijks gemiddeld 1.400 hectoliter wijn en onderscheidt zich door zowel AOP Saint-Chinian-wijnen (van de hoger gelegen wijngaarden) als IGP Pays d’Oc-wijnen (uit de lager gelegen wijngaarden) te maken. Stéphane heeft besloten om vanaf 2024 volledig biologisch te werken, deels uit zorg voor zijn medewerkers, maar vooral na het ziek worden van zijn vader Guy Moulinier (nog terug te zien in het logo van het wijnhuis), die jarenlang met bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden heeft gewerkt. Dit benadrukt zijn streven naar duurzaamheid en natuurlijke wijnbouw.
Fietsen door de wijngaarden
Om een beter overzicht te krijgen van de wijngaarden, konden we een e-bike tocht doen, begeleid door de Nederlandse Menno Blijleven (vinebike). Maar ik besloot om met de drone de wijngaarden van boven te bekijken. Met een glaasje Moulinier’s Le Rosé, een elegante Saint-Chinian rosé van grenache en syrah op het tafeltje naast mij.
De wijnen van Domaine Moulinier
Bij Moulinier domineren rode wijnen (60%), gevolgd door wit (25%) en rosé (15%). De belangrijkste druivenrassen zijn syrah, grenache, merlot en cinsault voor de rode en roséwijnen, en chardonnay, viognier en grenache blanc voor wit. Daarnaast bezit het domein vijf hectare olijfbomen.
Daarna proefden we verschillende rode wijnen van het domein, waaronder:
- Tradition Rouge – een blend van syrah en grenache, zonder houtrijping, fruitig en toegankelijk.
- Les Sigillaires – eveneens een blend van syrah en grenache, maar met houtrijping, waardoor de wijn meer diepgang en complexiteit krijgt.
- Les Terrasses Grillées – een topwijn van 100% syrah, afkomstig van schistbodem en gerijpt op hout. De noordelijke ligging van de wijngaarden geeft deze wijn veel fraîcheur en elegantie.
Stéphane noemde de jaargang 2021 van Les Terrasses Grillées “un bébé”, maar de wijn was nu al bijzonder smakelijk. Als afsluiting genoten we in de wijnkelder van een indrukwekkend diner met eend van de barbecue (aangestoken met snoeisels uit de wijngaard), begeleid door oudere jaargangen van Les Terrasses Grillées, waaronder 2004, 1994, 2000 en 2001. De elegantie en complexiteit van deze wijnen bewezen dat Saint-Chinian een gebied is waar wijnen uitstekend kunnen rijpen.
Domaine Moulinier is een prachtig voorbeeld van hoe traditie en innovatie samenkomen in de Languedoc. Of het nu gaat om een krachtige syrah of een verfrissende viognier, de wijnen van Moulinier laten zien waarom Saint-Chinian een wijngebied is om in de gaten te houden.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Business France Nederland en Kloos-Vins Wijnmakelaar maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER WIJN:
- Cellier des Demoiselles: een historische wijncoöperatie met een moderne visie
- Op bezoek bij: Meridiana Wine Estate Malta
- Dom Brial wijncoöperatie – van speelse bikini-rosé tot serieuze Rivesaltes
- Ontdek de Wijnroutes van Zamora: Een reis door Arribes, Toro en Zamora
- Brut de Mer – wijn gerijpt in zee(land)
Geef een reactie