Ratafia is zo’n drankje dat je meteen meeneemt naar zonnige wijngaarden en geurige kruidenvelden. Een zoete likeur met een rijke geschiedenis en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het bijzondere? Het recept verschilt afhankelijk van waar je bent, maar de oorsprong van de naam blijft overal hetzelfde. De term “ratafia” komt van het Latijnse rata fiat, wat zoveel betekent als “de deal is gesloten.” Volgens de overlevering werd het drankje geschonken wanneer juridische of politieke overeenkomsten werden bezegeld — als een soort vloeibare handdruk.

Ratafia: Een zoete likeur gemaakt in Italië, Catalonië en de Champagne

Italië: Zure kersen en klassieke tradities

In Piemonte en Abruzzo staat ratafia bekend als een stroperige likeur, vaak op smaak gebracht met lokale zure kersen. Soms duiken ook groene walnoten, gember en ander fruit op in de recepten.

De basis? Wijn (meestal Montepulciano d’Abruzzo), suiker en neutrale alcohol die het drankje naar een alcoholpercentage van 20-30% tilt. Het resultaat is een veelzijdige likeur die je puur kunt drinken, over vanille-ijs kunt schenken of in cocktails kunt gebruiken. Volgens Scott Carney van het Institute of Culinary Education past ratafia bijvoorbeeld fantastisch in gin-cocktails.

Catalonië: Groene walnoten en mediterrane kruiden

Ratafia Catalana heeft ook een beschermde geografische aanduiding: Protected Geographical Indication (PGI). Hier draait het vooral om groene walnoten, suiker en een mix van kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, salie, rozemarijn en munt. De exacte ingrediënten blijven overigens vaak een goed bewaard geheim.

Om officieel de naam Ratafia Catalana te mogen dragen, moet de likeur minstens drie maanden macereren, daarna rijpen in houten vaten en een alcoholpercentage van 24-30% hebben. Maar trends veranderen: sommige producenten kiezen inmiddels voor lichtere versies met een alcoholpercentage van slechts 16%.

Frankrijk: Ratafia Champenois

Ratafia de Champagne of Ratafia Champenois is een vin de liqueur — denk aan een zoete, versterkte wijn. Sinds 2015 heeft het een officiële Protected Geographical Indication (PGI) status en wordt het gemaakt van de laatste persing van Pinot Noir, Chardonnay of Pinot Meunier. Daarna wordt de wijn versterkt met op druiven gebaseerde brandy. Ratafia wordt in de Champagne vaak gedronken bij het kaasplateau na de maaltijd zoals wij ook ervaarden bij restaurant Brasserie Le Jardin in Reims waar er zelfs een hele ratafia-trolley naar de tafel werd gerold om uit te kiezen.

Ratafia trolley restaurant Brasserie Le Jardin in Reims
Ratafia trolley restaurant Brasserie Le Jardin in Reims

De ratafia-trolley bij Brasserie Le Jardin in Reims

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER INTERESSANTE DRANKEN: