Ik was laatst aan het denken over vegetarische hoofdgerechten die ook heel geschikt zijn voor de Kerst. Vaak ga ik dan een beetje online neuzen voor inspiratie en toen kwam ik op de site van de BBC een recept tegen met filodeeg en champignons. En dat leek me wel erg lekker, dus heb daar mijn eigen draai aan gegeven!

Filopakketje met paddenstoelen en portsaus

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 250 gram gemengde paddenstoelen, ik heb witte champignons en kastanjechampignons gebruikt
  • 1/2 prei, in halve ringetjes
  • beetje zonnebloemolie om te bakken
  • 8 plakjes filodeeg
  • 100 gram crème fraîche
  • 4 eetlepels gesmolten ongezouten boter
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 100 ml groentebouillon
  • 200 ml ruby port
  • 400 gram pommes duchesse, dat is ongeveer een halve zak van de Aviko… ;)
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Snij de paddestoelen in kwarten (in in zessen als ze heel groot zijn) en verwarm een scheut zonnebloemolie in een pan.

Fruit de sjalot en de ringetjes prei even aan en voeg daarna de knoflook, tijm en de paddenstoelen toe. Eerst zullen de paddenstoelen alle olie opzuigen en dan ben je geneigd om nog meer olie toe te voegen, maar zet gewoon het vuur iets lager en laat rustig bakken; op een gegeven moment laten ze die olie ook weer los. Voeg ook voldoende peper en zout toe. Wanneer alles lekker gebakken is, schep je alles uit de pan in een aparte kom en probeer de overtollige olie niet mee te scheppen. Wanneer je paddenstoelenmassa is afgekoeld roer je de creme fraiche erdoor. En klaar is je vulling!

Deze vulling zou je dus ook al eerder op de dag kunnen maken en daarna afgedekt bewaren in de koelkast.

Verwarm de oven op 200°C.

Doe de groentebouillon en de port in een steelpannetje en zet op laag vuur op. Laat inkoken in de tijd dat je bezig bent met de filorolletjes en aardappeltjes. Gaat het indikken te hard? Giet er dan gewoon een beetje port bij.

Haal het filodeeg uit de vriezer en laat ontdooien.

In mijn verpakking zaten wat kleine vierkante plakjes filodeeg, daarom gebruik ik er 4 per pakketje, soms zijn de filovellen een stuk groter (ligt eraan waar je ze koopt) gebruik er dan maar 2 bijvoorbeeld. Maak een rechthoek met 2 velletjes en plak ze vast met een beetje gesmolten boter. Kwast dan het hele oppervlak in met gesmolten boter en leg daar weer twee plakjes filodeeg op.

Filopakketje met paddenstoelen en portsaus

Leg de helft van de afgekoelde paddenstoelenvulling als een soort worst aan de lange kant van het filodeeg.

Smeer de randjes van het filodeeg weer in met een beetje boter en vouw de korte zijkanten een paar centimeter over de paddenstoelenvulling.

Filopakketje met paddenstoelen en portsaus

Rol het geheel nu op en zorg dat je de naad van het rolletje aan de onderkant houdt. Zo blijven de uiteindes mooi dicht en loopt niet alle vulling eruit.

Filopakketje met paddenstoelen en portsaus

Smeer nu het hele rolletje in met gesmolten boter en maak het andere rolletje af en leg op een stukje bakpapier. Je kan er nog voor kiezen om de rolletje met een paar blaadjes tijm te garneren.

Bij mij hadden de pommes duchesse iets langer nodig dan de filorolletjes, dus doe die eerst in de oven. Leg na een minuut of 7 de filorolletjes erbij. Na 15 minuten bakken is het filodeeg heerlijk goudbruin en krokant en zijn de aardappeltjes ook klaar.

Als het goed is is de portsaus dan ook mooi ingedikt (moet nog wel een klein beetje vloeibaar blijven, het is geen jam…).

Zet de borden die je wilt gebruiken 5 minuutjes in de warme oven.

Snij elke filopakketje met paddenstoelen door de helft en leg op het bord. Schep met een lepel rondom de pakketjes wat portsaus (en niet zoals ik op de foto heb gedaan eerst de saus op het bord en dan het filodeeg… :S ) en serveer de aardappeltjes in een apart schaaltje ernaast (ik haat het wanneer mijn krokante aardappeltjes in saus zompig liggen te worden).

Wedden dat zelfs de grootste vleeseters dit zonder problemen naar binnen werken? ;)

ps: Dit is best een grote portie hoofdgerecht. Wil je deze filopakketjes maken als voorgerecht of als hoofdgerecht in een menu met meerdere gangen? Neem dan iets minder vulling per pakketje.

wijntip new

Drink hierbij een stevige rode wijn met veel rood fruit, bijvoorbeeld een Italiaanse Livon Collio Refosco 2012 uit Friuli.