Er gloort nog geen licht aan het einde aan de tunnel die cocktails maken heet. Mensen zijn nog steeds heel leergierig op het gebied van thuis cocktails shaken en stirren. Jurgen Lijcops, sommelier en spirits connaisseur, wil in ´It’s 5 o’clock somewhere´ vooral de klassiekers onder handen nemen en de verhalen achter de cocktails delen.
Jurgen Lijcops
Jurgen Lijcops is een gerenommeerde sommelier en spirits connaisseur met meer dan 30 jaar ervaring in de topgastronomie, waaronder meerdere Michelin-sterrenrestaurants. Hij is tweemaal uitgeroepen tot beste sommelier van België en ontving de titel van beste gastheer door Gault Millau. Als oprichter van Bar Burbure, dat in 2016 werd bekroond tot Best Bar Concept, heeft hij zijn stempel gedrukt op de wereld van cocktails en hospitality. Naast zijn succesvolle horecazaken, zoals The Glorious en Bistro Glass, heeft hij ook internationale faam verworven met zijn eigen Forest Gins en Vermouths.
Jurgen: “Natuurlijk kun je pas improviseren als je de klassiekers onder de knie hebt. Die vind je in dit boek ´It’s 5 o’clock somewhere´. Ik koos drankjes die de tand des tijds hebben doorstaan, die een verhaal vertellen en bovenal lekker smaken.”
It’s 5 o’clock somewhere
Het handzame cocktailboek ´It’s 5 o’clock somewhere´ is gevuld met 50 cocktailklassiekers. Van de Old Fashioned, Zombie en Bloody Mary tot een Mojito, Mint Julep en Painkiller; hopelijk hoef je ze niet in één avond te testen. Elke cocktail heeft een eigen mini-hoofdstukje met een paginagrote foto, titelblad, achtergrondinformatie en geschiedenis van de cocktail en op de volgende pagina het recept met smaakindicatie, ingrediënten en bereidingswijze.
Het idee van klassieke cocktailrecepten in een boek is natuurlijk geen nieuw gegeven; maar vooral de toegankelijk geschreven achtergrondinformatie en geschiedenis over de verschillende cocktails is leuk om te lezen. Wist je bijvoorbeeld dat de Mai Tai de officiële cocktail van het Witte Huis was tijdens het presidentschap van Richard Nixon? Of dat de White Russian een revival beleefde dankzij de film The Big Lebowski?
Conclusie
Pluspunten:
- Elke cocktail wordt in detail besproken en de bereidingswijze is duidelijk uitgelegd
- Jurgen blijft trouw aan de recepten van de klassiekers
- Elke cocktail heeft een foto, al zijn ze wel wat simpel in hun uitvoering
Minpunten:
- In vergelijking met andere cocktailboeken is het aan de prijs
- Persoonlijk had ik het fijn gevonden als er een register was met de gebruikte dranken, zodat je makkelijker op kan zoeken welke cocktails uit het boek je kan maken met bijvoorbeeld gin of wodka.
- Wat ik zelf verwarrend vond, is de vermelding van ‘zoete vermout’. In Nederland noemen we vermout eerder naar de kleur (rosso, bianco of pink) en hoewel er op sommige flessen duidelijk ‘dry’ vermeld staat, staat er bijna nooit ‘sweet’ op flessen. Ik weet dat je een americano altijd maakt met rode/rosso vermout, maar voor een leek is dat misschien niet zo gemakkelijk.
Nederlands | Hardcover | 9789022341452 | oktober 2024 | 240 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Manteau.
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER LEUKE BOEKEN:
Geef een reactie