In de pittoreske havenstad La Rochelle, aan de westkust van Frankrijk, bevindt zich een bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis. Hier, te midden van eeuwenoude wijngaarden en met uitzicht op de Atlantische Oceaan, is al meer dan vier eeuwen het cognachuis Godet gevestigd. Dit familiebedrijf, opgericht door de Nederlandse koopman Bonaventure Godet, heeft zich ontwikkeld tot een van de meest gerenommeerde cognacproducenten ter wereld.
De oorsprong van een dynastie
Het verhaal van Godet Cognac begint in 1550, toen de Nederlandse zeehandelaar Bonaventure Godet voor anker ging in La Rochelle. Oorspronkelijk kwam hij voor de handel in zout en wijn, maar al snel zag hij de potentie van de lokale wijngaarden. In 1588 ontving Bonaventure een erkenningsbrief van koning Hendrik IV van Frankrijk, waarin hij werd geprezen voor de kwaliteit van zijn gedistilleerde wijn.
Nederlandse vindingrijkheid
De strategische ligging van La Rochelle, beschut door de eilanden Ré en Oléron, maakte de stad tot een belangrijk knooppunt voor de maritieme handel. Bonaventure Godet profiteerde hiervan door zijn wijnmakerij te vestigen aan de oevers van het Maubec-kanaal. Om de transportkosten te verlagen, begon hij met het distilleren van wijn tot brandewijn, wat uiteindelijk zou leiden tot de geboorte van zijn cognac.
Een adellijke erkenning
In 1699, onder de regering van Lodewijk XIV, werd Jean Godet, een nazaat van Bonaventure, in de adelstand verheven. Hij kreeg een wapenschild met drie bekers en een ster, een symbool dat tot op de dag van vandaag op alle Godet-flessen prijkt. Deze erkenning bevestigde de blijvende band tussen de familie Godet en cognac.
Cognac verstoppen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog toonde de familie hun vindingrijkheid. Jacques Godet, de toenmalige keldermeester, wist een deel van de kostbaarste eau-de-vie te verbergen in een geheime, dichtgemetselde kelder.
De rijke historie van het huis Godet komt tot uiting in hun uitzonderlijke voorraad aan vintages. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de cognac-voorraden geplunderd tijdens de bezetting. Maar dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige “cellar master” van Godet die de mooiste vintages van het familiebedrijf in de alambiek pot-still had verstopt, konden deze cognacs worden behouden. Deze slimme zet heeft ervoor gezorgd dat Godet Cognac een van de weinige huizen is die nog steeds beschikt over eau-de-vie van meer dan 150 jaar oud. Sommige van deze miraculeus bewaarde eau-de-vie worden tot op de dag van vandaag nog steeds gekoesterd en gebruikt in hun meest prestigieuze blends.
Atlantische Oceaan
De nabijheid van de Atlantische Oceaan speelt een cruciale rol in de productie van Godet Cognac. Het milde klimaat, de zonneschijn, de frisse zeelucht en de klei-kalksteenbodem creëren ideale omstandigheden voor de rijping van de druiven. Hoewel de meerderheid van de cognacs nu wordt geproduceerd met Ugni blanc, blijft Godet Cognac ook de druivensoorten Folle Blanche, Montils en Colombard selecteren voor de eaux-de-vie’s.
Godet XO Terre
De Godet XO Terre is een uitzonderlijke cognac, samengesteld uit een blend van zes verschillende appellations uit de Cognacstreek: Grand Champagne, Bon Bois, Fins Bois, Petite Champagne, Bois Ordinaires en de Borderies. Voor elk van deze terroirs selecteert Godet zorgvuldig de beste eaux de vie, waarna deze 10 tot 30 jaar rijpt in eikenhouten vaten.
Tijdens de prestigieuze International Wine & Spirits Competition (IWSC) 2015 in Hong Kong werd deze bijzondere cognac bekroond met een gouden medaille en uitgeroepen tot “Beste Cognac”.
De ronde karaf, gevormd naar de golven van de Atlantische Oceaan, symboliseert Godet’s maritieme erfgoed en de grote zeevaarders van vroeger.
Proefnotitie
Hoewel ik dol ben op cocktails met cognac, is dit geen cognac om mee te mixen. Deze moet je gewoon puur en onverdund ervaren. Geen ijs, geen drupje water, maar in al zijn mahonie-gouden-glorie.
Deze cognac opent met frisse aroma’s van lentebloemen en fruit, gevolgd door kaneel en specerijen. In de smaak komt (steen)fruit naar voren, in balans met tonen van leer, eikenhout en peper. De afdronk is zacht en licht fruitig. Geen zware eiken-invloeden, maar een subtiele, elegante XO met een goede balans.
Verkrijgbaarheid
De ‘gewone’ fles Godet XO Terre is onder andere verkrijgbaar bij de Gall & Gall. Ben je specifiek op zoek naar deze prachtige limited editie keramieken fles, dan kun je online terecht bij onder andere DeSlijter.com.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Monnik Dranken, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer
MEER FRANKRIJK:
- Tourtière Landaise – filotaart met appels en Armagnac
- Calmel & Joseph in de Languedoc-Roussillon
- De Vendée – Gastronomisch genieten aan de Atlantische kust
- Culinair Dijon – 15+ tips: eten, drinken & bezienswaardigheden voor een toffe citytrip
- Bierstad Lille – Op ontdekkingstocht naar het Franse gerstenat van Rijsel
Geef een reactie