Wijn drinken terwijl je op dieet bent: slim plan of niet?

Ben je op dieet? Wil je graag een paar kilo’s kwijt, en is het dieet van tijdelijke aard, of ben je iemand die eigenlijk altijd goed op wil letten als het om eten en drinken gaat? Dan zijn er vaak best veel dingen die je niet ‘mag’ eten of drinken, of die je in ieder geval worden ontraden. Hoort wijn ook in dat lijstje? Kun je wijn bestellen en toch afvallen, of kun je je favoriete drankje maar beter laten staan als je wat kilo’s kwijt wil, en is er geen plek voor in de gezonde levenswijze die je na wilt streven?

Wijn drinken terwijl je op dieet bent slim plan of niet

Het hangt van je dieet af

Volg je een specifiek dieet, eentje waarbij heel duidelijk, misschien zelfs per dag, staat vermeld wat je mag eten en drinken? Dan kom je er gemakkelijk achter of het wel of niet de bedoeling is om een glaasje wijn te drinken: een kwestie van even goed kijken wat je dieet daarover vermeldt.

Is het dieet dat je volgt puur gericht op het innemen van zo min mogelijk calorieën? Dan kun je, als je enorm veel trek hebt in een glas wijn, besluiten een keertje te smokkelen, en toch een glaasje te nemen. Je valt dan misschien wat minder snel af, maar dat is een keuze die je maakt. Volg je een wat ingewikkelder dieet, eentje dat draait om het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen, om zo de verbranding van vet extra op gang te brengen? Dan kan het wat meer tricky zijn. De kans is aanwezig dat er in de wijn zaken zitten die je eigenlijk zou moeten vermijden, en die als je ze toch binnenkrijgt het proces dat je in werking probeert te stellen behoorlijk ontregelen. Dat kan behoorlijk zonde zijn van de tijd en moeite die je er al in hebt gestoken.

Past wijn in een gezonde levensstijl?

Volg je tijdelijk een dieet, om snel wat kilo’s af te vallen, dan is het laten staan van je glas wijn misschien nog wel te doen. Het is tenslotte een tijdelijk iets, je weet dat je het over een tijdje weer mag.

Heb je echter je eetgewoontes blijvend aangepast, houd je er een gezonde levensstijl op na, juist om streng op dieet moeten te voorkomen? Dan is het een stuk lastiger; als je erg van wijn houdt, wil je dat jezelf niet de rest van je leven ontzeggen. Gelukkig moet zo nu en dan een glaasje best kunnen, zeker als je ervoor zorgt dat je de rest van de dag wat minder calorieën binnenkrijgt.

Hoeveel calorieen zitten er in wijn? Dat hangt een beetje van de soort af. Droge witte wijn bevat 67 kcal per 100 ml, terwijl zoete witte wijn richting de 100 gaat. Rode wijn zit er een beetje tussenin. Hier kun je dus verstandige keuzes in maken, maar let je de rest van de dag goed op je eten kun je er natuurlijk ook voor kiezen lekker van je favoriete glas te genieten; ook dat hoort bij een levensstijl die je de rest van je leven vol kunt houden.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER ARTIKELEN OVER WIJN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.