In het centrum van Den Haag, aan de Gedempte Gracht om precies te zijn, kun je de lekkerste noedelbowls van de stad eten. Je krijgt er een kom -zo groot als je hoofd- geserveerd vol dampende bouillon. In die bouillon drijven een flinke lading udon noedels en groenten. Ernaast wordt (in mijn geval) een portie versgebakken kippendijfilet geserveerd. En geloof mij, het is de hemel in een kom. Die kippendijfilet plons ik linea recta in mijn bouillon en laat ik even mengen met de rest van zijn komgenoten. Daarna begint het feestmaal. Langzaam slurp ik de noedels, groenten en kippendijfilet naar binnen. Om daarna te genieten van zo’n halve liter kippenbouillon. Alsof een engeltje op je tong piest! Maar elke keer als ik daar wegga vraag ik mij weer af, hoe moet ik dit thuis in godsnaam namaken? Hopelijk vind ik het antwoord op die vraag in het nieuwste boek van Pippa Middlehurst: Aziatische bowls & bouillons.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Aziatische bowls & bouillons – Pippa Middlehurst

Van udon tot ba

Ik denk dat er met mij een hoop noedelbowl-liefhebbers zijn die zich na zo’n smakelijke maaltijd peinzen over het geheime recept. Want eerlijk is eerlijk, thuis krijg je een kom noedeloep nóóit zo lekker op smaak als in het restaurant. Zo’n geurige kom ramen of zelfs een heerlijke kom Chinese soep gevuld met wontons lijkt simpel maar is toch nog best gecompliceerd. Dus ben ik heel blij dat Pippa Middlehurst met haar nieuwste boek Aziatische bowls & bouillons het geheim van de smid onthult. Die dampende kom noedels maak je dus voortaan helemaal zelf from scratch! 

Van typisch Aziatische bouillons als de basis, tot diverse soorten noedels, dumplings, toppings en meer! Van Thaise tom yam noedelsoep, Japanse tonkotsu tsukemen, Chinese hotpots of het Taiwanese rijstgerecht Lu Rou Fan. Het maken van diverse soorten bouillons wordt een eitje dankzij de stap voor stap leermethode van Pippa. Ze brengt uitgebreid in beeld hoe je diverse soorten noedels maakt, van udon tot en met ba mee. En geeft je zo handvatten om het zelf onder de knie te krijgen.

Koken met restjes

Met Aziatische bowls & bouillons heb je het perfecte leerboek in handen om zelf aan de slag te gaan. Dankzij de duidelijke uitleg, in tekst en beeld, over basistechnieken, de voorraadkast en handig keukengerei is het zelf maken van je favoriete Aziatische bowl uiteindelijk veel minder moeilijk dan je denkt. Maak op een druilerige herfstdag een snelle spicy ramen met zeevruchten voor jezelf of verras je tafelgenoten in het weekend met een uitgebreide Hotpot met zelfgemaakte dumplings, knapperige bok choi, enoki en diverse sauzen en dips. En vergeet niet als afsluiter een typisch Aziatisch dessert op tafel te zetten. Zelfs daar heeft Pippa aan gedacht!

De recepten in dit boek zijn voortgekomen uit de kookmomenten die Pippa in haar keuken doorbracht. Kokend met restjes ingrediënten die ze in haar koelkast en vriezer vond. Vaak simpele ingrediënten waarmee ze toch iets uitzonderlijk lekkers wist te creëren. Dat gooide ze dan vervolgens in een grote kom en het idee voor haar nieuwste boek was geboren.

Voel je niet geroepen om zelf ook op zo’n kookexpeditie te gaan. Het is zelfs voor het bereiden van een goede kom noedelsoep niet eens heel belangrijk om alle ins en outs van de wetenschap achter een goede bouillon te kennen. Ben je er nieuwsgierig naar, dan kan het natuurlijk nooit kwaad! Het belangrijkste is dat je leert proeven. Proeven is de combinatie van smaak, textuur en geur. Smaak alleen is namelijk teleurstellend als er geen geur is en zonder textuur zijn wij mensen snel op een maaltijd uitgekeken. Dus als je wilt leren hoe je een lekkere kom vol perfecte happen kunt klaarmaken, moet je leren hoe je deze componenten samen kunt laten smelten tot een harmonieus geheel. 

Review: Aziatische bowls & bouillons – Pippa Middlehurst

Stap-voor-stap

Die heerlijke samensmeltingen van geur, smaak en textuur heeft Pippa onderverdeeld over 5 hoofdstukken. Deze hoofdstukken zijn: Noedels, Hotpot, Dumplings, Rijst en tot slot: Iets zoets. Het hoofdstuk noedels is een bijzonder nuttig hoofdstuk als je daadwerkelijk de hele kom from scratch wilt gaan maken. Hierin legt Pippa je namelijk uit hoe je elk soort noedels-dat zij in het boek gebruikt- kunt maken. En godzijdank voor de stap-voor-stap fotografische instructies, anders zou het bij mij snel misgaan. Daarna vind je een flinke lading recepten waarin je je eigen gemaakte noedels kunt verwerken voor een smakelijk resultaat.

Middels de andere vier hoofdstukken zet je soepen, dumplings, wontons, rijstgerechten, zoete broodjes, taartjes en ijsgerechten op tafel. Voor je aan de slag gaat met het samenstellen van jouw harmonieuze maaltijden, vindt Pippa het belangrijk om je even te wijzen op de benodigdheden voor een goede kom bouillon, de voorbereidingen die je ervoor moet treffen en welke kenmerkende smaakmakers of bouwstenen je gaandeweg nodig zult hebben. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Dan is het daarna tijd om te beslissen wat je gaat maken. Mijn tip? De noedels met rundvlees van pagina 71. Thank me later!

CONCLUSIE

Ik ben onder de indruk! Bladerend door Aziatische bowls & bouillons van Pippa Middlehurst begin ik soms te watertanden van de smakelijke gerechten die langskomen. Alhoewel ik niet hetzelfde recept spot voor mijn favoriete kipnoedelsoep, kom ik genoeg andere alternatieven tegen waarvoor ik met liefde zelf de keuken in duik.

Wordt het makkelijk om from scratch een dampende kom bouillon met noedels te bereiden? Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat er in het succesvol maken van de noedels best wat oefenuren gaat zitten. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je grotere batches maken en bewaren voor latere momenten. Dan is het alleen nog een kwestie van je favoriete bouillon maken, snacks als wontons en dumplings opwarmen en genieten van het kommetje hemel-op-aarde wat je zelf bereid hebt. Dan hoef je voortaan niet meer naar de stad!

Pluspunten:
  • De stap-voor-stap fotografie uitleg van Pippa is een gouden zet. Door elke stap in het bereidingsproces te fotograferen biedt ze haar lezers een spiekbriefje om op terug te vallen. Tekst legt uit, beeld maakt het visueel en duidelijk.
  • De recepten uit dit boek zijn authentiek en kun je zo op een lokaal restaurant spotten. Fijn dat je nu ook thuis de smaken uit Azië op tafel kunt zetten.
  • Een groot deel van de recepten is bedoeld voor 2 personen. Dat vind ik heel slim gedaan, zo is het boek veel toegankelijker voor een groter publiek en zit je niet met restjes.
Aandachtspunten: 
  • De recepten vergen veel concentratie en enige ervaring. Ik zou het boek zelf meer aanraden aan de iets meer ervaren thuischef, maar voel je totaal niet ontmoedigd om als onervaren thuischef met het boek aan de slag te gaan.
  • Veel recepten hebben een lange bereidingstijd. Hierdoor is ‘spontaan’ een noedelsoepje niet erg haalbaar.
  • Pippa werkt met Aziatische producten, waarvoor je absoluut naar de toko moet. In een supermarkt zul je het overgrote deel van die specifieke producten niet vinden.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432650 | november 2021 | Hardcover | 176 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER AZIATISCHE BOEKENTIPS: