Getest: Restaurant de Schone Lei

Op uitnodiging van Today’s Specials mocht ik vorige week het Rotterdamse restaurant de Schone Lei gaan testen. Samen met nog 20 andere bloggers genoten we van een heerlijke 3-gangen maaltijd en het prachtige uitzicht over de Kralingse Plas.

Adres
Plaszoom 500 (via Prinses Beatrixlaan)
3062 CL Rotterdam
Telefoon & Email
T. 010 – 21 21 555
E. info@deschonelei.nl
Openingstijden
ma – vrij vanaf 12.00 uur
za – zo vanaf 11.00 uur

Restaurant de Schone Lei - Rotterdam  Restaurant de Schone Lei - Rotterdam

Het gebouw is erg opvallend in het landschap; zo’n Indonesische bouwstijl verwacht je helemaal niet zo in het bos aan de Kralingse Plas. Het Minang Kabauhuis is rond 1900 gebouwd voor de wereldtentoonstelling in Parijs en is daarna is het pand zorgvuldig gedemonteerd en in Nederland weer opgebouwd waar het zowel in Den Haag als in Rijswijk heeft gestaan. In 1985 werd aan de noordoever van de Kralingse Plas het Minang Kabauhuis in Rotterdam geplaatst. Helaas was er in 1998 een grote brand waardoor bijna het hele pand tot de grond toe afbrandde. In 1999 is het weer in oorspronkelijke staat herbouwd.

Het Minang Kabauhuis is gebouwd volgens de traditionele bouwstijl van de Minang Kabauers, een bevolkingsgroep op Sumatra (Indonesië).  Zo’n zogenaamde longhouse was een gebouw waar vele generaties in leefden; op de eerste verdieping wel te verstaan; de begane grond was voor het vee. Bij de Minang Kabauers hadden de vrouwen het voor het zeggen. Daarom waren de vrouwen ook de hoofdbewoners van de longhouse. Telkens als er een dochter huwde, werd het gebouw uitgebreid. Voor haar werd er aan het uiteinde van het gebouw een vleugel bijgebouwd. Vandaar de karakteristieke vorm!

Restaurant de Schone Lei - RotterdamRestaurant de Schone Lei - Rotterdam Restaurant de Schone Lei - Rotterdam Restaurant de Schone Lei - Rotterdam

Het eten

Na een lekker aperitiefje en een broodje mochten we het nieuwe menu gaan voorproeven. Het voorgerecht dat ik gekozen had waren de risotto bitterballen (arancini) gevuld met gamba’s. Superlekker op smaak en een plaatje om naar te kijken!

Restaurant de Schone Lei - Rotterdam
Restaurant de Schone Lei - Rotterdam

Als hoofdgerecht had ik de diamanthaas van de Big Green Egg met pastinaak, wortel en pepersaus. Gelukkig kan ik wel wat hebben want de pepersaus was behoorlijk pittig! En de dikke stukken pastinaak waren niet helemaal gaar. Maar het vlees was nog mooi rosé en goed gebakken.

Restaurant de Schone Lei - Rotterdam

Dessert was een cheesecake van cantuccini; onder het koekje zat een soort aardbeienroom, gelukkig geen ijs want dat had dit gerecht waarschijnlijk veel te zwaar gemaakt. Cheesecake was lekker op smaak en niet te machtig.

Restaurant de Schone Lei - Rotterdam

En een Rotterdams bakkie ‘pleur’ van Man met Bril; altijd lekker!

Restaurant de Schone Lei - Rotterdam

Het uitzicht

Het uitzicht over de Rotterdamse skyline is echt prachtig; zeker met zonsondergang. Jammer dat het die avond nogal bewolkt was, anders had je de kleuren vast nog mooier kunnen zien.

Restaurant de Schone Lei - Rotterdam Restaurant de Schone Lei - Rotterdam Restaurant de Schone Lei - Rotterdam

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat het niet in de buurt van een bus- of metrohalte is; of je zult een stukje (15-20 min) moeten lopen of je kan bijvoorbeeld vanaf het station een OV-fiets huren, of een über/taxi nemen naar het station. Of natuurlijk met de auto, het is gratis parkeren voor de deur!


Disclaimer


Ook lekker in Rotterdam: 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.