Raboso Frizzante; van Veneto naar Groningen

Vandaag de schone taak om, voor Jody haar heerlijke website, ons allereerste blog ooit te schrijven en wat te vertellen over ‘onze’ Raboso Frizzante, een droge rode licht mousserende wijn, en onze wijnkoperij De Baron. Wij, de overenthousiaste genieën achter dit klein imperium, Henriette en Maayke, willen je graag meenemen in de ontstaansgeschiedenis van onze onderneming. Na jaren van wijnonderwijs, samen reizen en andere fratsen was het tijd om een serieuze zaak van onze hobby’s te maken.

Raboso Frizzante - Maayke
Maayke
Raboso Frizzante - Henriette
Henriette

[Dit is een gastartikel van Henriette en Maayke van Baron Wijnen]

Veneto

Laten we beginnen met een beetje achtergrondinformatie over de streek, de druif en onze ervaringen. Veneto, een van de 20 regio’s van Italië, ligt in het noorden en is onder wijnkenners waarschijnlijk het meest bekend als een Prosecco streek. De bekendste stad van de regio is ongetwijfeld Venetië en dit is tevens de stad waar ons wijnverhaal begint. De mensen die Venetië ooit bezocht hebben zullen zich misschien herkennen in de volgende omschrijving: Heel erg druk. Tijdens ons bezoek wisten we van gekheid niet hoe snel we naar een nabijgelegen eiland, Lido (di Venezia), moesten vluchten.

Dit kleine eiland bereik je met de vaporette (een soort rondvaartboot) in ongeveer een kwartier. Hier kun je de dag doorbrengen op het strand of het eiland al lopend of fietsend verkennen.

Het moment dat we echter rond een uur of 17.00, met de weerkaatsing van de zakkende zon, weer door de kanalen voeren en aanmeerden bij Rialto Mercato bleek de stad plots vrijwel uitgestorven. Wat een luisterrijke aanblik geven de smalle straatjes, talloze bruggen en prachtige pleinen. Als je een beetje je best doet dan kun je je op dat moment het Venetië in zijn hoogtijdagen, met al zijn handel, weelde en courtisanes, levendig voorstellen.

Venetië
tijd voor wijn!

Na een aantal rondjes gelopen te hebben, vrij letterlijk, gezien Google maps aanzienlijke problemen blijkt te hebben met alle smalle straatjes, (gratis tip: volg gewoon de bordjes op de muren, waarop met pijlen aangegeven wordt welke richting je op moet gaan, en wees niet zo eigenwijs 😉 ), was het eindelijk tijd voor eten en wijn. Het favoriete moment van de dag, zeker op vakantie. Op aanraden van een Venetiaan namen we plaats in een kleine ‘cicchetteria’: een Italiaans tapasbar. Het was er klein, vrij donker, de meneer achter de toonbank was vriendelijk en er was veel keuze in kleine hapjes. Voor een stad als Venetië voelde dit toch zeker als een plek die ‘niet zo voor toeristen is’. Is het heus wel, maar desalniettemin een aardig stekje. En daar, *voeg in hemels gezang*, dronken we voor het eerst een mousserende droge rode wijn. En dat beviel toch donders aardig. De notitie staat nog in een van onze telefoons; ‘Raboso rode wijn bubbel’, in notities gebruiken we blijkbaar geen komma’s en zijn we bijzonder kort van stof. In dit geval was er niet meer nodig dan enkele woorden en de herinnering aan de wijn. Het barretje lijkt niet meer te bestaan, althans het is niet meer te lokaliseren op Google maps, maar de ervaring leert dat deze kaartendienst en de werkelijkheid in Italië niet altijd overeenkomen. Maar niet getreurd, Venetië zit vol met kleine en grote cicchetteria’s en Raboso Frizzante wordt op meerdere plekken geschonken. Hoezee!

Treviso

Fast forward naar 2019 waarin we besloten om Nederland niet langer tekort te doen en die rode mousserende wijn maar eens op te gaan halen. In oktober 2019 vlogen we naar Treviso, Veneto, wat ook een erg leuke stad is, met een aanzienlijke verzameling aan waterwegen, bruggetjes, middeleeuwse bouw en parken. Vanuit Treviso kun je tevens makkelijk en snel naar Venetië reizen. De trein doet er ongeveer 40 minuten over om van Treviso Centraal naar Venetië Santa Lucia station te komen en hier betaal je ongeveer €3,60 voor. Best of both worlds, als je het ons vraagt.

Treviso Italië

Op zoek naar de Raboso Frizzante

Deze keer was Venetië echter niet onze bestemming. Aangezien de Raboso druif voornamelijk langs de Piave rivier groeit gingen we in deze regio op zoek. We verbleven in Pieve di Soligo in een Airbnb, ten oosten van het bekende Prosecco productiegebied Valdobbiadene. Het huisje waar we verbleven staat midden tussen verschillende wijnvelden, met overwegend Glera voor de productie van Prosecco.

Soligo wijnvelden

Kippen mogen uiteraard niet ontbreken, laat staan gedroogde knoflook en peper. Als je ervan houdt om wijngaarden te bezoeken dan zit je hier wel goed. Ook zijn er voldoende restaurants in de omgeving, maar laat je niet in de luren leggen door Google maps. Voordat je het weet stap je bij een jeu de boules club naar binnen in plaats van een trattoria. Dus bel van te voren even om te controleren of de zaak bestaat en open is.

Soligno sporthal

boze druif

De Raboso druif waarvan onze Raboso Frizzante gemaakt wordt, ook wel Raboso Piave, is niet de makkelijkste rakker om wijn van te maken. Het meest gangbare verhaal is dat de naam komt van ‘rabbioso’ wat vertaalt naar ‘boos’. Dit zal iets te maken hebben met de hoge zuurgraad en stevige tannines die de wijn in potentie kan hebben. Dit maakt de wijn echter ook zeer bestand tegen de tijd. In Italië wordt de druif al eeuwenlang verbouwd en geroemd om zijn sterke karakter. Italian Wine Connection heeft een aardig stukje geschreven over de geschiedenis van de Raboso druif en de wijn.

Raboso frizzante druiven

méthode Charmat

Raboso Frizzante wordt op dezelfde wijze gemaakt als Prosecco, door middel van méthode Charmat. De tweede gisting gebeurt in roestvrijstalen tanks en niet op de fles (méthode traditionelle) zoals bijvoorbeeld bij Champagne of Cava. Het resultaat is een robijnrode, licht mousserende, droge rode wijn met zeer milde tannines. Met aroma’s van onder andere rood fruit en voldoende zuren om de smaak en het mondgevoel fris te houden. De lichte bubbel maakt het geheel af. De wijn is een goede partner van (Italiaanse) hapjes zoals salami, prosciutto of Parmezaanse kaas, maar een Nederlandse borrelplank past ook goed. Gekoeld gedronken, tussen de 9°C en 12°C, is het een perfecte wijn voor op het terras.

De Baron

De start van het importeren van de Raboso Frizzante was tevens de geboorte van De Baron, ons kleine wijnimperium. De naam was snel gekozen en is een eerbetoon aan onze favoriete wijnbar in Parijs, Le Baron Rouge waar we geregeld onze snuit lieten zien gedurende en na onze patisseriecursus. Allemaal aanraders ;). Èn stof voor een volgende blog. Over onze Raboso Frizzante waren we zo enthousiast dat we maar meteen ons eigen wijnmerk gestart zijn: Baron. Dus de Baron als wijnkoperij en Baron als wijnmerk voor de bijzondere wijnen die we onder onze eigen naam op de markt willen brengen. In de nabije toekomst, het moment dat reizen weer makkelijker wordt, zullen we nieuwe verrassende wijnen gaan importeren. Voor dit moment focussen we ons op onze eerste liefde; Baron Raboso Frizzante. Wil je meer informatie of bestellen? Neem dan contact met ons op via onze website. Of volg ons op de socials! 🙂

Baron Raboso Frizzante


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER WIJN artikelen ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.