Op bezoek bij de Azijnfabriek van Tromp & Rueb

Afgelopen week mocht José in mijn plaats een kijkje komen nemen bij de Azijnfabriek van Tromp & Rueb. Zij zijn dé azijnbrouwers van onder meer de appelazijn. En aangezien ze altijd geïnteresseerd is in de bedrijvigheid in haar regio nam ze de uitnodiging graag aan! 😀 Lees hieronder haar verslag!
Op bezoek bij de Azijnfabriek van Tromp & Rueb
In Heerhugowaard wachtte ons een warm welkom met een heerlijke groene cocktail van onder andere avocado en gember en twee verschillende muffins. Natuurlijk was overal azijn in verwerkt. Zelf zou het nooit in mij opkomen om in een smoothie of muffin azijn te verwerken maar het gaf deze proeverij extra body en smaak. Zo blijkt maar…. Azijn is niet voor niets dé smaakmaker in veel gerechten.

Bij Tromp en Rueb worden heel veel verschillende soorten azijn geproduceerd. Zoals natuurazijn, inmaakazijn, kruidenazijn, appelazijn en schoonmaakazijn. Onder hun eigen label maar ook private labels voor diverse supermarkten.

Azijn is een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol. Bij Tromp doen ze dat op een natuurlijke manier doordat natuurlijke bacteriën de alcohol omzetten in azijn. Dit proces duurt zo’n 60-80 uur. Wat overblijft is een azijnzuur met een zuurgraad tussen de 5 en 15%. De Nederlandse azijnen voor consumptie bevatten niet meer dan 5%. Voor de export naar Scandinavië gaan de azijnen met een zuurgraad tot wel 12%. Daar in het hoge noorden kan het ze niet zuur genoeg zijn. De azijnen met een nog hogere zuurgraad worden gebruikt als schoonmaakazijn. Na het  brouwproces van de azijn worden extra natuurlijke smaakmakers toegevoegd als kruiden en fruit etc. die gedurende langere tijd in de azijn blijven weken.

Op bezoek bij de Azijnfabriek van Tromp & Rueb

Een bezoekje aan de fabriek is natuurlijk extra leuk om het hele proces nog visueler te maken. Hoewel je daar niet veel meer ziet dan enorme hoeveelheden plastic flessen die geblazen worden en in een noodgang via transportbanden gevuld, afgesloten, gelabeld door de fabriek heen razen. Het brouwproces vind plaats in enorme tanks die allemaal heerlijk warm aanvoelen omdat het brouwproces onder en temperatuur van 30-35 graden plaatsvindt. Als de azijn goed bevonden is wordt deze opgeslagen in grote tanks in afwachting van de periode dat er heel veel azijn afgenomen wordt en dat is in het voorjaar en zomer wanneer alle groente weer van het land komt en ingemaakt moet worden.

Na ons bezoek aan Tromp & Rueb gaan we naar een andere locatie: Eiland De Wild in Heerhugowaard. Hier wacht Bart van Berkel ons op om een aantal leuke gerechtjes met ons te maken; en hij laat ons zien hoe je azijn verwerkt in gerechten.

Op bezoek bij de Azijnfabriek van Tromp & Rueb

Het eerste gerecht was lof met ham en kaas Bart’s Style. Dit is zijn signature-dish waar hij in 2014 ‘Master Chef’ mee werd maar vervangt de ham voor paling. Aan de roux die hij maakt van bloem, boter, melk, bouillon en diverse kazen voegt hij de azijn toe. Deze toevoeging geeft een verrassende intense smaak aan de roux zonder dat het overheersend is. De borden worden opgemaakt met de roux als basis, daarop de gekarameliseerde witlof, rauwe witlof, zelfgemaakte mosterd, kaaskoekje en de paling. Een goddelijk geheel!

Op bezoek bij de Azijnfabriek van Tromp & Rueb

Als nagerecht worden wij verrast met een prachtige witte chocolade appel gevuld met appeltjes gemarineerd in appelzijn en een toef witte chocolademousse. Wederom erg lekker!

Op bezoek bij de Azijnfabriek van Tromp & Rueb

Bart van Berkel heeft speciaal voor FoodTube diverse recepten ontwikkeld met de azijnen van Tromp & Rueb. Deze gerechten worden op FoodTube gelanceerd.

Hopelijk wordt de azijn weer van achter uit je keukenkastje naar voren geschoven. Want azijn is een heerlijke smaakmaker in tal van gerechten. Op de website van Tromp & Rueb vind je meer dan 80 recepten waar azijn in verwerkt is.

Dit artikel heb ik, José van ENJOY! The Good Life, met veel plezier geschreven voor OngewoonLekker.com!


Disclaimer

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *