De smaak van de straat van Restaurant Blauw

Restaurant Blauw gaat de foodtruckmarkt op met Indonesische streetfood gerechtjes. In een informele sfeer werden foodbloggers onthaald voor het proeven van de nieuwe kaart.

Streetfood gerechtje Ketoprak - Restaurant Blauw Amsterdam

Streetfood is in heel Azië een begrip. Het past in de traditie van deze keukens waar de tafel rijk beladen hoort te zijn met verschillende kleine gerechtjes. Van fruit tot snacks en kleine gerechten, in de karren en stalletjes langs de kant van de weg is het in Indonesië in overvloed te koop. De streetfood is ook opgenomen in de nieuwe restaurantkaart, die gelijktijdig met de gerechten voor de foodtruck bekend is gemaakt.

De streetfood wordt deze middag telkens met een korte uitleg tussen de rijsttafels door geserveerd. Festivalgangers kunnen straks kiezen uit Loempia Semarang, Sate Kambing, Bakso, Tahoe Gejrot, Ketoprak en Rudjak. Stuk voor stuk regionale specialiteiten. De Sate Kambing van geitenlamsvlees is zoet van smaak; het vlees wordt gemarineerd in gember, knoflook en ketoembar en was superzacht zó mals. Door ons enthousiasme kregen we een tweede portie. De Ketoprak is typische streetfood van Jakarta. Een frisse, vegetarische salade van mihoen, tofu, selderij en vegetarische kroepoek met een zoete saus van pinda’s, tamarinde, knoflook, gula jawa en rawit.

Rijsttafel Restaurant Blauw Amsterdam

Eveneens Javaans is de Loempia Semarang met een tapioca deegkorstje, die een vulling van garnalen heeft. Door migratie en de ligging aan belangrijke handelsroutes over zee zijn de authentieke Indonesische keukens al vroeg beïnvloed vanuit China, India en het Midden-Oosten. Daardoor werden andere Aziatische kruiden een vast bestanddeel en is de Chinese bereidingstechniek wokken naar deze keuken overgewaaid. Op die wijze kwam in de 17de eeuw de pinda in de keuken terecht, die nu in verschillende gerechten als het belangrijkste ingrediënt geldt. In Semarang, een havenstad waar zich al heel vroeg Chinezen vestigden, haal je naar zeggen de allerlekkerste loempia’s.

De Indonesische keuken is kleurrijk, geurig en smaakvol. Van milde, zoetige gerechten tot sterk gekruid, zoetzuur of pittig. Vis en zeevruchten zijn volop voorhanden; vleesgerechten worden gemaakt van kip, eend, rund of geit. Je treft het allemaal aan op de kaart van Blauw. De lokale verschillen op de eilanden, zoals Java, Sumatra, Bali en Sulawesi vloeien ook voort uit de verschillende godsdiensten. De islam verbiedt het eten van varkensvlees en het hindoeïsme het eten van rund. Zo ontwikkelden de diverse, oorspronkelijke bevolkingsgroepen per eiland ieder een authentieke keuken. Rijst is de verbindende factor. Het is er in veel soorten te koop en wordt op verschillende manieren bereid.

Rijstverkoop in Depok, suburb van Jakarta
Rijstverkoop in Depok, suburb van Jakarta

Eigenaar Henk van Hees nam het restaurant in 2013 over. De naam Blauw verwijst naar hoe de Indo-Europeanen uit Indonesië worden genoemd. Als tegenstelling koos hij voor felrode accenten in het bruin houten interieur.

In het restaurant wordt traditioneel Indonesisch gekookt, vaak volgens oude familiereceptuur. Chefkok Hendra Subandrio kreeg de passie voor koken mee van zijn moeder. Hij emigreerde op 13-jarige leeftijd naar Nederland en werkt met pure ingrediënten en verschillende bereidingswijzen, maar altijd met een eigen touch. Van de rijsttafel bestaan een vis, vlees en vegetarische variant. De vega wordt geserveerd met groentesalades, sajoers, tahoe, tempeh, saté en ei-gerechtjes.

Chefkok Hendra Subandrio - Restaurant Blauw Amsterdam

De investering in een hecht team, dat weet dat kwaliteit en service belangrijk zijn, is tijdens deze proeverij goed voelbaar en maakt die ook tot een succes. De middag verloopt in een ontspannen sfeer en de ontvangst in aanwezigheid van de ambassadeur biedt een warme ambiance.

De ontwikkeling van uitdagende streetfood naast de rijsttafels is, door de manier waarop Blauw zich profileert, een logische stap in de uitbreiding naar nieuwe activiteiten nu het restaurant tot een succes is gemaakt.

Restaurant Blauw Amsterdam

De foodtruck, die begin april wordt gelanceerd, wordt mogelijk niet alleen ingezet voor foodfestivals. Een rijdende keuken biedt bijvoorbeeld ook de optie van het cateren op bedrijfsfeesten, zegt Van Hees. Wil je weten waar de foodtruck komt te staan? Dat wordt bekendgemaakt via de Facebookpagina van Restaurant Blauw.


Dit artikel is geschreven door Cora van Cultfood.blog voor OngewoonLekker.com. 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.