Cocktailglazen ontmaskerd – Het juiste glas voor elke cocktail

Als fervent liefhebber van cocktails ben ik altijd gefascineerd geweest door het samenspel van ingrediënten, de bereidingswijze en de presentatie. Maar er is één aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, en dat is het glas waarin de cocktail wordt geserveerd. Het juiste gebruik van cocktailglazen kan de smaak, het aroma en de algehele ervaring van een cocktail drastisch veranderen.

Cocktailglazen ontmaskerd - Het juiste glas voor elke cocktail
Inhoudsopgave

De Essentie van het Juiste Glas

Het juiste glas is van cruciaal belang bij het serveren van cocktails, en dit om verschillende redenen. Allereerst beïnvloedt de vorm en grootte van het glas de manier waarop de aroma’s zich verspreiden, de smaak zich ontwikkelt en hoe de cocktail aanvoelt in je hand. Daarnaast draagt het bij aan de visuele aantrekkingskracht van de cocktail, wat essentieel is voor de totale beleving.

Coupeglazen

Het grote verschil met bijvoorbeeld longdrinkglazen en tumblers, is dat als je een cocktail zonder extra ijs serveert, je niet wilt dat je handen de cocktail opwarmen. Daarom kies je voor deze stijl cocktails voor een glas met een pootje. Er zijn twee basisstijlen van glazen met een steel: het martiniglas en het coupeglas.

Het coupeglas was in wezen een kleine, ondiepe kom op een steel en ontstond volgens de meeste verhalen in het 17e-eeuwse Engeland, waar het werd gebruikt voor champagne. Toen het klassieke cocktailtijdperk aanbrak, werd het coupeglas met groot succes gebruikt voor sterkere dranken. Het grote voordeel van coupeglazen over martiniglazen (voor mij) is dat het minder gemakkelijk is om te morsen tijdens het dragen of drinken van de cocktail. Dit vanwege de opstaande randen van een coupeglas.

Het Martiniglas

Het iconische martini-glas, met zijn lange steel en kegelvormige bovenkant. Van James Bond tot Carrie Bradshaw, we zijn het glas gaan koppelen aan de meest modieuze onder ons. De eerste keer dat het Martiniglas aan het publiek werd getoond, was op de Internationale Tentoonstelling van Moderne Decoratieve en Industriële Kunsten in 1925 in Parijs. Dat jaar was gewijd aan tentoonstellingen die werden voltooid in de ‘Style Moderne’ – Art Deco, zoals het later bekend werd – een stijl die werd gedefinieerd door de beweging naar hoekige vormen met symmetrische en esthetisch aantrekkelijke proporties. Destijds werd het Martiniglas voorgesteld als een scherper ontwerp ter vervanging van de champagnecoupe. Maar gingen de bartenders er uiteindelijk mee aan de haal.

Maar pas op; door de uitlopende rand heb je grotere kans om je cocktail vakkundig in je decolletage te gieten. En ja, ik spreek uit ervaring.

Tumbler glazen

Tumblers zijn afgeleid van oude Engelse drinkbekers uit de 18e eeuw. Ze werden oorspronkelijk gebruikt voor whisky en andere sterke dranken. Het brede en zware ontwerp van tumblers is bedoeld om de aroma’s en smaken van whisky’s te onthullen terwijl ze worden gedronken. Deze veelzijdige glazen zijn ook geschikt voor het serveren van cocktailklassiekers zoals de Old Fashioned.

Cocktailtip: Summer Fashion

Nick Vrielink van Fitz’s Bar steekt de Old Fashioned in een zomers pak door Crème de Pêche van zijn Summer Fashion te infuseren met wat kruidige basilicum en die daarna te combineren met Woodford Reserve Bourbon.

Zomercocktail Summer Fashion - Nick Vrielink - Fitz's Bar - Cocktailglazen ontmaskerd - Het juiste glas voor elke cocktail

Benodigdheden:

 • 50 ml Woodford Reserve Bourbon
 • 10 ml Crème de Pêche geïnfuseerd met basilicum*
 • 10 ml Monin Honingsiroop
 • 2 scheutjes Angostura sinaasappelbitters
 • Garnering: blaadje basilicum

*Recept Crème de Pêche geïnfuseerd met basilicum: Schenk 200 ml Crème de Pêche in een afsluitbare bak of pot. Stop daar 8-10 blaadjes basilicum bij en laat dat 12 – 24 uur staan.

Bereidingswijze:

 1. Vul een laag (old fashioned) glas met ijsblokjes.
 2. Schenk alle ingrediënten in het glas.
 3. Roer kort door.
 4. Garneer met een basilicumblaadje

Cocktailtip: Orange Hills

Alessandro Rancan van cocktailbar Rosalia’s Menagerie koos voor het gebruik van een honingsiroop (of honingwater) voor in zijn Griekse hommage met Fords Gin, de Orange Hills.

Orange Hills - Alessandro Rancan - Rosalia's Menagerie

Benodigdheden:

 • 35 ml Fords gin 
 • 15 ml Triple Sec 
 • 25 ml versgeperst citroensap 
 • 15 ml oranjebloesem-honingsiroop 2.0*
 • Garnering: rondje van sinaasappelschil 

*Oranjebloesem-honingsiroop: Meng 100 gram (oranjebloesem)honing, 40 ml water en 10 ml oranjebloesemwater in een klein pannetje. Roer tot de honing opgelost is. Het oranjebloesem-honingsiroop blijft in de koelkast 2 weken goed.

Bereidingswijze:

 1. Vul een laag (Old Fashioned) glas met ijs.
 2. Vul de shaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten in de shaker en shake.
 3. Fine strain de cocktail in het glas
 4. Garneer met een rondje van sinaasappelschil

Nick & Nora glazen

Nick en Nora glazen worden langzamerhand net zo gewoon in cocktailbars als coupes. Deze glaasjes zijn alleen wat meer klokvormig en houden het midden tussen een coupeglas en een klein wijnglas. Het glas heeft zijn interessante naam gekregen van barman Dale DeGroff. Het glas is vernoemd naar Nick en Nora Charles, een paar fictieve detectives uit de roman The Thin Man van Dashiell Hammett. DeGroff werd in 1987 ingehuurd om de barkaart opnieuw te maken voor de Rainbow Room in New York City. Daar maakte hij een lijst met klassieke en vergeten cocktails van vóór de drooglegging. Deze zouden in kleine, delicate glazen zijn geserveerd, in tegenstelling tot de grote conische glazen die populair waren in de jaren tachtig.

Collins / Highball / Longdrink glazen

Een Collins en een Highball glas, zijn twee verschillende soorten Longdrinkglazen. Deze soorten cocktailglazen zullen de meeste mensen wel in hun keukenkastje hebben staan. Het zijn de klassieke glazen die mensen gebruiken voor bijvoorbeeld een simpele rum-cola. Op het eerste gezicht zie je misschien weinig verschillen tussen een Collins glas en een Highball glas. Maar er zijn kleine verschillen tussen de twee glazen. Beide hebben de vorm van een schoorsteen, maar de Collins-glazen zijn groter en hebben een grotere diameter. Aan de andere kant zijn Highball glazen slank, lang en hebben ze een kleinere inhoud. Net als een champagnefluit is de dunne vorm ontworpen om dranken langer koolzuurhoudend te houden.

En hoewel beide soorten glazen vaak door elkaar worden gebruikt, worden ze historisch gezien voor verschillende drankjes gebruikt. De namen duiden daarop: de Collins-glazen zijn ontworpen voor de Tom Collins, de klassieke en eenvoudige bruisende gin-zure cocktail. En Highballs zijn voor (duh) Highball-cocktails, zoals Campari and Soda of whisky en frisdrank.

Cocktailtip: Kalimera Fizz

Andrea Dalu van Pulitzer’s Bar maakte zijn Kalimera Fizz, de Griekse twist op cocktailklassieker de Morning Glory Fizz.

Kalimera Fizz - Andrea Dalu - Pulitzer's Bar

Benodigdheden:

 • 30 ml Jack Daniel’s Bonded
 • 25 ml mandarijnensherbet*
 • 10 ml citroensap
 • 20 ml eiwit
 • Sodawater
 • Garnering: schilletje citroen

*Mandarijnensherbet:

 • 750 gram mandarijnen
 • 1,5 liter water
 • 500 ml versgeperst limoensap
 • 500 gr suiker
 1. Doe de mandarijnen ongepeld met het water in een pan
 2. Breng al roerend aan de kook op middelhoog vuur. Zet het vuur laag.
 3. Laat sudderen tot het fruit zacht is.
 4. Druk het fruit met een lepel door een zeef en daarna door een thee- of kaasdoek om alle restjes schillen en velletjes te verwijderen.
 5. Doe het limoensap met de suiker in een schone steelpan.
 6. Breng al roerend aan de kook op middelhoog vuur. Zet het vuur laag en laat 2-3 minuten pruttelen tot de sherbert iets ingedikt is.
 7. Laat afkoelen. 

Bereidingswijze:

 1. Dry shake (zonder ijs) alle ingrediënten, behalve het sodawater, in een cocktailshaker.
 2. Voeg daarna ijs toe en shake nog eens.
 3. Fine strain (door een zeefje) in een highball-glas met ijs.
 4. Top af met sodawater en garneer met een schilletje citroen.

TIP: Mocht je toevallig een fles ouzo hebben staan van die ene Griekse vakantie, haal hem dan achteruit de kast en shake een bar spoon ouzo mee in het drankje.

Gin & Tonic (Copa de Balon) glazen

Het Copa de Balon-glas, uitgesproken als “Koh-pa” en ruwweg vertaald als “Ballon Glas”, heeft zijn oorsprong in de 18e eeuw in de Baskische regio van Noord-Spanje. Later vond het zijn weg naar de Verenigde Staten tijdens de Drooglegging en is sindsdien steeds populairder geworden. Tegenwoordig wordt het beschouwd als het ultieme glas voor het serveren van een Gin & Tonic. De Copa de Balon is nog steeds bijzonder populair in Spanje, dat momenteel de grootste gindrinkers van Europa herbergt. Dit glas, met zijn langere steel en bredere kom, versterkt de smaak van je G&T en haalt het beste naar boven. De unieke vorm verzamelt de botanische geuren van je gin, terwijl de ruimte voor ijs en verschillende garnituren je drankje langer koel houdt. En belangrijk: gebruik meer ijs dan je denkt, want hoe meer ijs er in het glas zit, hoe langzamer het smelt. 

Moscow Mule bekers

Grote kans dat jij zo’n mooie koperen mok al in de kast hebt staan, maar waarom gebruiken we eigenlijk dit bijzondere ‘glas’ voor de Moscow Mule cocktail? In 1941 emigreerde een vrouw genaamd Sophie Berezinski van Rusland naar de Verenigde Staten met 2000 koperen mokken uit de koperfabriek van haar vader, bekend als de Moskou Copper Co. Om een koper te zoeken voor de 2.000 koperen mokken, liep Sophie de pub Cock ‘n’ Bull binnen, waar ze twee mannen ontmoette die manieren probeerden te bedenken om overtollig gemberbier en wodka te verkopen. Na uren experimenteren ontwikkelden ze een drankje met de koolzuurhoudende smaak van gemberbier en de kick van wodka, verpakt in een stevige koperen mok die het drankje koud hield. Nog belangrijker was dat ze vonden dat de mok de smaak versterkte – en zo werd de Moskow Mule uitgevonden.

Tiki glaswerk

Het oorsprongsverhaal van Tiki glaswerk en de bijbehorende patronen heeft zijn wortels in Polynesië. Volgens de Polynesische mythologie was Tiki de eerste mens die werd geschapen en zocht hij naar gezelschap, vergelijkbaar met het Adam-verhaal in het christendom. Tiki, die eenzaam was, begon als bedreven timmerman vrouwelijke metgezellen te creëren. Eeuwenlang creëerden de Polynesiërs op eilanden in de Stille Oceaan beelden ter ere van Tiki. Deze beelden, gemaakt van steen, klei of hout, kenmerkten zich door hun grote gezichten en expressieve uitdrukkingen bovenop kleine lichamen. De Polynesiërs geloofden dat deze Tiki-beelden hen zouden beschermen tegen onheil en hen kracht zouden schenken.

In de jaren dertig verspreidde de Tiki-cultuur en -kunst zich naar de Verenigde Staten, met name op de Hawaïaanse eilanden. Na de afschaffing van de drooglegging ontstonden er tropische restaurants en Tiki-bars die snel wereldwijd populair werden. Een sleutelfiguur in de Tiki-beweging was Ernest Raymond Beaumont-Gantt, ook bekend als Donn the Beachcomber. Hij opende in 1934 een Tiki-restaurant in Hollywood, Californië, waar hij exotische drankjes begon te serveren. Het restaurant trok de aandacht van beroemdheden en werd wereldwijd bekend.

Hoewel Tiki-drankjes worden gemaakt met een verscheidenheid aan sterke dranken en verse sappen, is rum het belangrijkste onderdeel van de meest voorkomende.

Tips voor het schoonmaken en onderhouden van cocktailglazen

Het onderhouden van je cocktailglazen is essentieel om de kwaliteit van je drankjes te behouden. Hier zijn enkele handige tips:

 • Spoel cocktailglazen direct na gebruik af om te voorkomen dat resten opdrogen en vlekken achterlaten.
 • Gebruik een zachte borstel of doek om delicate glazen schoon te maken en voorkom krassen.
 • Als je glazen met de hand afwast, gebruik dan milde zeep en warm water, en vermijd schurende reinigingsmiddelen.

Presentatietips voor het serveren van cocktails in stijl

De presentatie van je cocktail kan het verschil maken. Hier zijn enkele tips om je cocktails in stijl te serveren:

 • Voeg garnituren toe die de smaak en visuele aantrekkingskracht verbeteren, zoals citrusschijfjes, muntblaadjes of cocktailkersen
 • Gebruik cocktailroerstokjes of lepels om je drankjes te roeren
 • Koop leuke rietjes om je cocktail mee op te leuken van bijvoorbeeld papier, glas of metaal
 • Gebruik van speciale cocktailservetjes of onderzetters om de tafel netjes te houden

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.