Bockbier test 2015

Maar is het nu bokbier of bockbier?

De naam bockbier is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. “Einbecker Bier” werd op z’n Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken, verkort “Ainpöck” en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om “Ein Bock”. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, hoewel tegenwoordig op vele etiketten wel een bok wordt afgebeeld. [bron: biernet.nl]

Traditiegetrouw begint het bokbierseizoen in Nederland op de eerste maandag van oktober. De brouwers in Nederland hebben dit jaar ruim 125 herfstbockbieren gebrouwen, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar toen er ruim 90 bockbieren zijn gebrouwen.

Nu hebben we (Franz en ik) natuurlijk niet alle 125 bockbiertjes geproefd, maar we hebben er 10 uitgekozen om te proberen (Bronckhorster ontbreekt op de overzichtsfoto). Bockbiertjes van grote brouwerijen en biertjes gemaakt door wat kleinere brouwerijen. De prijzen kunnen natuurlijk per winkel wat variëren.

Bockbier test 2015

Wildebok – Scheldebrouwerij – €1,59

De brouwer: Het schitterend robijnrode bier staat bol van tonen rijp fruit, karamel en chocolade. De geroosterde mout zorgt niet alleen voor een rijke geur maar ook voor een heerlijke nasmaak waar de karameltonen plaatsmaken voor een bittertje.

OngewoonLekker: Duidelijk een moutsmaak (moet je van houden) en het bitter is duidelijk aanwezig.

Steenbrugge Abdij Bock – Bierbrouwerij Palm – €1,69

De brouwer: Een volmondig bockbier met een ronde, moutachtige smaak.

OngewoonLekker: Goed stevig glas bier met een dikke schuimkraag en inderdaad een sterke moutsmaak. Er is gebruikt gemaakt van Gruut (een kruidenmengsel) tijdens het brouwen wat een hele bijzondere en spannende smaak geeft aan het bier.

DubbelBock – Brand Bierbrouwerij – €0,99

De brouwer: Brand Dubbelbock dankt zijn rijke en robuuste smaak aan de dubbele rijping. De bijzondere blend van gebrande moutsoorten geeft Dubbelbock een prachtige, robijnrode kleur.

OngewoonLekker: Geur is vooral bittere caramel en zo is ook de smaak. De smaak van bittere caramel (bijna alsof de caramel verbrand is) is heel erg overheersend en niet zo prettig.

Brugse Bok – Brouwerij de Halve Maan – €1,69

De brouwer: Het bier wordt gebrouwen met geroosterde moutsoorten en heeft een kastanjebruine kleur met een stevige schuimkraag. Kruidigheid en donker fruit typeren het aroma. De smaakbeleving wordt gekarakteriseerd door een lichte bitterheid met toetsen van karamel en rozijn.

OngewoonLekker: Beetje waterig biertje; verder wel prima balans in zoet en mout in de smaak.

Hop Weizen Bock – Brouwerij Kompaan – €2,50

De brouwer: Licht-bitter met een zoetje, caramel, het is een eigenzinnig herfstbier ontstaan met gebrande tonen en frisse hopgeuren.

OngewoonLekker: Eigenlijk niet echt een bockbier dat je kan vergelijken met de rest. Het is eigenlijk een mix van een dunkelweizen Bock en een Black IPA. Supersterke hopsmaak dus en valt bij mij (Jody) zeker niet in de smaak.

Bockbier – La Trappe – €0,99

De brouwer: Het is gebrouwen met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en gist lichtjes na op de fles. Dieprood van kleur, een zeer volle smaak en een moutige geur. De aromatische hopsoorten en gebrande moutsoorten geven een fijne bitterheid die verrassend samensmelt met de lichtzoete ondertoon.

OngewoonLekker: De zuren en zoete tonen zijn goed in balans en je proeft duidelijk de mout en dat het nagist op fles.

HerfstBock – Gulpener Brouwerij – €0,89

De brouwer: Rond en uitgebalanceerd door de perfecte combinatie van bitter en zoet. Intens complex, met tonen van ingekookte fruitstroop en kruiden.

OngewoonLekker: Beetje saai; springt er qua smaak niet echt uit.

Herfstbok – Grolsch Brouwerij – €0,89

De brouwer: Een karaktervol bier met een stevige, zachtzoete smaak en een robijnrode kleur. Bij het proeven gaat alle aandacht uit naar het aroma van kruiden, kaneel, rozijnen en een vleugje bosbessen.

OngewoonLekker: Veel zoeter dan de andere biertjes; misschien een goed “instapmodel” voor iemand die nog niet zo bekend is met bockbier.

Bronckhorster IJsselbock – Brouwerij Rodenburg – €2,59

De brouwer: Puur en vol van smaak. Geen toegevoegde suikers of caramel. De bovengistende, ongefilterde IJsselbock dankt zijn volle afdronk aan de geroosterde mout, die het bockbier ook zijn donkere kleur geeft. Een aanrader voor de koude en donkere dagen.

OngewoonLekker: Een wat minder zoet bockbier waardoor het vooral bij Franz heel erg in de smaak valt. De mout is geroosterd waardoor je echt die roastsmaak ook in het bier terugvindt. Elk slokje is een ontdekkingstocht.

4-granen Bokbier – Jopen Brouwerij – € 1,85

De brouwer: Een heerlijke robijnrode herfstspecialiteit. Aan de traditionele Haarlemse brouwgranen gerst, haver en tarwe is als extra graan rogge toegevoegd. Het resultaat is een vol gebrand bier met geroosterde en fruitige tonen.

OngewoonLekker: Je proeft aan het bier dat er veel geëxperimenteerd is met een verschillende mix van granen, en dat pakt erg goed uit voor Jopen. Mooie balans van zoet, mout en rogge.

DE UITSLAG

bokbier podium (Small)

1: Bronckhorster IJsselbock

2: Steenbrugge Abdij Bock

3: Jopen Bokbier

In deze test is het duurste biertje het beste biertje, maar als je een bockbiertje van onder de €1 zou kopen, koop de het bockbier van La Trappe.

Verder is bockbier een heel mooi seizoensproduct waar je best wat meer voor mag betalen. Geniet er van! 😀

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.