Nadat Arthur Wellesley Napoleon versloeg bij Waterloo in 1815 werd Arthur de eerste Duke (Hertog) van Wellington. Zijn lievelingsgerecht was een stuk rundvlees gevouwen in bladerdeeg met de uiterlijke kenmerken van een zadel.. Beef Wellington was ook populair bij de Amerikaanse president Nixon. De traditionele Beef Wellington maak je met ossenhaas, maar ik had nog een mooi stuk rosbief uit m’n koopeenkoe-pakket, dus toen werd het een Rosbief Wellington! En de smaak was er zeker niet minder om!

no soggy bottom

Waar ik altijd bang voor ben als je dingen met bladerdeeg maakt is ’the soggy bottom’. Ik heb dus allerlei recepten van chefs voor beef Wellington gelezen en eigenlijk alle tips om een soggy bottom te voorkomen gecombineerd. En toch werd de onderkant een beetje soggy na het aansnijden, omdat de sappen dan uit het vlees komen… Maar gewoon snel opdienen na het aansnijden zou ik dan zeggen.. ;)

Maar MAN wat was dit lekker! Je bent even bezig, maar als het eenmaal in de oven staat ben je zo goed als klaar. Ik heb er lekkere gebakken aardappels en sperzieboontjes bij geserveerd en alle borden gingen schoon op.

recept rosbief wellington

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 500 gram rosbief aan één stuk*
  • 1 rol tante Fanny vers bladerdeeg
  • 1 klein vierkant plakje bladerdeeg voor decoratie
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 2 grote eetlepels boter
  • 2 grote eetlepels zonnebloemolie
  • peper en zout naar smaak
  • 1 eidooier
  • 3 grote eetlepels paneermeel

*Disclaimer: ik heb dit recept gemaakt met een kleiner stuk vlees, dus gebruik de foto’s als een handleiding, maar hou er rekening mee dat alles met 500 gram rosbief iets groter uitvalt.

Voor de farce:

  • 500 gram paddenstoelen, in hele kleine blokjes*, ik heb witte champignons en kastanjechampignons gebruikt
  • 3 sjalotjes, fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • scheutje Port
  • 2 grote eetlepels (kippenlever)paté
  • peper en zout naar smaak

*Er zijn chefs die de paddenstoelen fijnmalen in de keukenmachine, maar ik vond het fijner om gewoon kleine blokjes te snijden, dan hou je nog een beetje structuur in je farce i.p.v. dat het echt een zalfje wordt.

Peterselieflensje:

  • 30 gram bloem
  • 60 gram melk
  • 1 ei, maat M
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijn gehakt
  • snuf zout
  • beetje boter om te bakken

Bereidingswijze:

Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is voor je hem gaat bakken. Dep de rosbief even droog met wat keukenpapier en verhit in een grote pan de boter met de zonnebloemolie. Wanneer je boter en olie goed heet is bak je de rosbief rondom goed aan. Vergeet ook de zijkanten niet! Laat niet te lang bakken, maar schroei als het ware alles een beetje dicht. Leg het vlees op een schaal, laat afkoelen, bestrooi met peper en zout en zet dan minimaal een uur in de koelkast om helemaal af te koelen.

Maak dan in dezelfde pan als waar je net je vlees in hebt gebakken de farce. Fruit eerst de sjalotten even aan en doe daarna de knoflook en de paddenstoelen erbij. Bak alles een paar minuten mee en voeg dan een goede scheut port toe en laat alles op laag vuur een minuut of 5 rustig bakken en inkoken. Vergeet niet goed op smaak te brengen met voldoende zout en peper. Wanneer je tevreden bent over de gaarheid van je uitjes en paddenstoelen zet je het vuur uit en roer je er twee grote eetlepels paté doorheen. Het moet een beetje plakkerig geheel worden, anders blijft het niet zitten om je vlees.

Recept rosbief Wellington

Schep de farce in een bakje, laat afkoelen en wanneer het afgekoeld is zet je het bakje minimaal een uur in de koelkast om helemaal koud te worden.

Meng de ingrediënten voor het flensje in een grote kom zodat je geen klontjes krijgt en bak in een beetje boter een mooi dun flensje.

Recept rosbief Wellington

Bewaar afgekoeld in de koelkast tot gebruik.

Wat ik net heb beschreven kan je dus ook ’s ochtends doen als je ’s avonds wilt eten! :)

En dan gaan we bouwen! :D

Verwarm de oven voor op 200°C.

Haal alle spullen die je nodig hebt uit de koelkast, vergeet ook het kleine plakje bladerdeeg uit de vriezer niet.

Snij het peterselieflensje net zo breed als je stuk vlees.

Vouw het verse bladerdeeg uit en bedek dat aan de onderkant met het peterselieflensje. Leg de plakjes ontbijtspek op het flensje.

Recept rosbief Wellington

Bedek alles met een goeie dikke laag paddenstoelenfarce.

Recept rosbief Wellington

Leg je vlees op de onderkant van de farce en rol alles in 1 beweging op. Zorg er voor dat je de zijkanten ook goed dichtmaakt (denk aan de soggy bottoms!!). Maak een klein gaatje in de bovenkant (bijvoorbeeld met een klein stekertje of een appelboor) zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.

Optioneel: Steek met een sterretjesvorm wat bladerdeegsterren uit het losse plakje bladerdeeg en plak die met een beetje water op je wellington. Smeer dan het geheel in met eigeel en bewonder! :)

Recept rosbief Wellington (6) (Small)

Neem een vel bakpapier en leg hier een paar grote eetlepels paneermeel op, in ongeveer dezelfde vorm als je wellington. Dit paneermeel moet dan mogelijke sappen opvangen die tijdens het bakken uit je wellington kunnen ontsnappen. Alles om een soggy bottom te voorkomen!

Leg je wellington voorzichtig op het paneermeel en zet het geheel 25-35 minuten in de oven. De kerntemperatuur moet minimaal 52°C zijn, dan heb je een mooie rosé binnenkant. Zo’n thermometer is niet duur en helpt je onwijs fijn in de keuken als je (zoals bij deze wellington) niet op zicht je garing kunt checken.

Na 20 minuten was mijn bladerdeeg mooi goudbruin, maar de kern nog geen 52°C. Ik heb toen de wellington losjes afgedekt met een stukje aluminiumfolie zodat de buitenkant niet meer kon kleuren. En toen heb ik elke 5 minuten even gekeken wat de temperatuur was. En na de tweede keer checken zat ik op 59°C (in totaal 30 minuten in de oven) dus toen kon het monster de oven uit!

Recept rosbief Wellington

Het paneermeel was een beetje donker geworden, maar dat eet je toch niet op en geen zichtbare lekkage! :D M’n sterretjes waren wel een beetje naar beneden gezakt, maar een kniesoor die daar op let..

Laat zo 15 minuten rusten op je aanrecht en maak in die tussentijd de rest van je gerechtjes af. Ik heb er nog een portsausje bij gemaakt in plaats van de traditionele madeirasaus.

Snij dan met een scherp gekarteld mes (een broodmes dus) mooie plakken van je Rosbief Wellington. Ik zou beginnen met een uiteinde en probeer zoveel mogelijk het geheel bij elkaar te houden tijden het snijden (even iemand met een theedoek en z’n handen alles blijven aanduwen), dan krijg je de strakste plakken.

En ontvang alle complimentjes aan tafel… ;)


Ook lekker met Kerst: