Perenlikeur zelf maken

Vroeger was ik dol op die Festini perenijsjes… Echt zo’n jeugdsentimentdingetje. 🙂 Dus werd het weleens tijd voor een perenlikeur! 😀 Het is misschien niet helemaal de smaak van een festini-ijsje, maar het is wel onwijs lekker!

koken & tafelen algemeen

Als je er minder suikersiroop bij zou doen lijkt het op peerkorn; de perenversie van de welbekende apfelkorn. Maar ik ging voor een zoeter likeurtje!

Perenlikeur zelf maken!

Benodigdheden voor ± 500ml likeur:

 • 4 onrijpe handpeertjes
 • 1 stokje kaneel
 • 4 kruidnagels
 • 2 cm gember, geschild en in plakjes
 • 1/2 stokje verse vanille (of een 1/2 theelepeltje vanille-extract)
 • 400 ml wodka
 • 100 gram kristalsuiker
 • 100 ml water

Bereidingswijze:

Spoel de peertjes even af, snij in kwarten en haal het klokhuis eruit. Je kan ze zo met schil en al in een grote weckpot stoppen. Doe dan de kaneel, kruidnagel, gember, vanille (eerst even schrapen en dan de zaadjes + de peul) en wodka in de pot erbij.

Zet de pot op een koele en donkere plaats ongeveer 3 weken weg. Probeer wel af en toe de pot even te schudden.

Na 3 weken haal je alle stukken peer en kruiden uit de pot en zeef je het geheel nog even door een koffiefilter om alle frutseltjes eruit te vissen.

Zet een pannetje op met de suiker en het water en verwarm totdat alle suiker opgelost is. Voeg naar smaak de suikersiroop bij je perenwodka en geniet van je zelfgemaakte perenlikeur! 😀

Ik bewaar al mijn likeurtjes in de koelkast, gewoon omdat ik niet hou van likeuren op kamertemperatuur. Maar er zit zoveel alcohol in dat je deze likeur ook prima buiten de koelkast kan bewaren (maar wel op een donkere plek!).

koken & tafelen algemeen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

9 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Heidi schreef:

  Leuk om te doen! We hebben 6 kisten appels van de bomen gekregen en nu maar verzinnen wat we ermee gaan doen. Likeur klinkt goed! Kan je deze basis ook gebruiken met appels? En wat is de reden dat je het klokhuis eruit haalt? En i.p.v wodka kan ik dan ook inmaakbrandewijn gebruiken? Ben benieuwd…..

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hi Heidi, in de pitten van peren en appels zit een hele kleine hoeveelheid cyanide. Ik weet niet zo goed wat voor effect dat heeft op weken in de wodka staan; maar ik gok het er liever maar niet op.. Appels zijn voor m’n gevoel iets minders sappig, maar ben wel benieuwd wat het doet qua smaak! De inmaakbrandewijn die ik ken is wat lager in alcohol (28%) dan wodka. Dan zou je er misschien helemaal geen water bij moeten doen of je houdt gewoon van wat minder sterke drank. Succes! 😀

 2. Anne schreef:

  Klinkt als een heerlijke combinatie. Mijn peren staan nu ruim drie weken onder, ik ben benieuwd.
  Moet ik de siroop warm toevoegen of eerst af laten koelen?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Ik zou de siroop even 10 minuten af laten koelen voordat je die erbij doet. Zo van het vuur is veel te heet voor de peer en de specerijen.

 3. Renée schreef:

  Ik ben het recept aan het maken, maar volgens mij heb ik te grote dikke peren uitgezocht, waardoor ze niet kopje onder staan… is dat erg?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Misschien kan je de peren iets kleiner snijden? Of ietsje meer wodka toevoegen totdat alles onder staat.

 4. g.w schreef:

  Hoi, ik heb het likeurtje gemaakt maar vond het wat flauw van smaak.

 5. Christel schreef:

  Ziet er heel lekker uit! Ik ga het zeker eens proberen.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Leuk Christel! Laat je me weten hoe het geworden is? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *